Florien's stage in Kaapstad | Werken, reizen en vakantie in Zuid-Afrika

“In Kaapstad valt altijd iets te beleven”

Florien loopt stage in Zuid-Afrika bij AfrikaBurn; het Mysteryland onder de festivals in Zuid-Afrika. Haar vrienden zijn logischerwijs ‘heel erg jaloers’.

Stage lopen in Zuid-Afrika is een droom voor veel Nederlandse studenten. Elk jaar zijn er enkele honderden van hen die hun droom waarmaken en voor hun stage naar Kaapstad afreizen. KaapstadMagazine.nl interviewt regelmatig studenten over hun ervaringen als stagiair in de leukste stad ter wereld. Deze keer stellen we een aantal vragen aan Florien Benninga (23). Zij vond een stage in Zuid-Afrika die ervoor zorgt dat haar vrienden groen en geel zien van jaloezie.

Denk jij er ook over om je stage in Zuid-Afrika te lopen? Neem dan contact op met stagebemiddelingsbureau 4exchange in Kaapstad via info@4exchange.nl.  

Bij welk bedrijf loop je stage in Kaapstad?
Ik loop stage bij AfrikaBurn, zonder twijfel het bekendste festival van Zuid-Afrika. Als student aan de Hotelschool in Amsterdam past dit heel goed bij mijn eindstage, die ik moest lopen in de evenementenindustrie. Het liefst rondom het organiseren van een groot evenement. Perfect dus.  

Hoe kwam je erbij om je stage in Zuid-Afrika te doen?
Ik hoorde veel goede verhalen over Kaapstad en wilde altijd al een keer naar AfrikaBurn, dus ik dacht: waarom niet nu voor een stage naar Zuid-Afrika?

Was je zenuwachtig voordat je vertrok?
Nee, eigenlijk niet. Ik had er gewoon heel veel zin in!

Even een uitstapje naar het hoe en wat achter AfrikaBurn: het festival der festivals. Het evenement is afgeleid van het Amerikaanse Burning Man-festival, dat ontstond in 1986. Drie vrienden vierden dat de zon loodrecht boven de evenaar stond – oftewel: de zonnewende. Ter afsluiting verbrandden zij een grote houten pop, de Burning Man.

Bijna dertig jaar later is dit fenomeen uitgegroeid tot één van de leukste, populairste en meest bijzondere festivals ter wereld. Zo ook de Afrikaanse variant: AfrikaBurn, die plaats vindt in de Tankwa Karoo-woestijn (zo’n 300 kilometer van Kaapstad). De bijna 10.000 beschikbare kaarten voor het festival zijn vrijwel elk jaar binnen een uur uitverkocht.

'Voor diegenen die er zijn geweest is uitleg niet nodig, voor diegenen die er niet zijn geweest is uitleg niet mogelijk', aldus de organisatoren van AfrikaBurn. Echter, voormalig stagiaire bij KaapstadMagazine.nl Maud Meijvis bezocht het festival en doet toch een poging:

"De zonsopgang en ondergang waren alleen al een ervaring op zich. Nog nooit ben ik zo ver van het stedelijke leven geweest en nog nooit was een zonsondergang zo mooi, om het nog maar niet eens te hebben over de sterrenhemel die nog nooit zo helder was. Ik heb gedanst tot in de vroege uurtjes, gemediteerd in een enorme licht bol, ben verdwaald in het kleinste doolhof ooit, heb voor het eerst mijn eigen kampvuurtje mogen maken, heb nieuwe vrienden gemaakt tijdens de raarste gesprekken, bovenop een dubbeldekker bus gestaan, tegen kunstwerken aangelopen die ik de dag erna niet meer kon vinden en nog veel en veel meer. Het was geweldig!"

Het idee achter AfrikaBurn kort samengevat: iedereen is welkom. En (bijna) alles is mogelijk. Festivalgangers bouwen met zijn allen een tijdelijk dorpje door middel van zogenaamde ‘themakampen’. Dit kan van alles zijn: een massagecentrum, dansles of bakkerij – you name it. In het dorp heerst een ‘geefcultuur’: nergens wordt voor betaald. Samen feest iedereen zeven dagen lang toe naar het hoogtepunt: het verbranden van de metershoge Burning Man.


Florien in de Tankwa Karoo-woestijn, waar AfrikaBurn plaatsvindt

Wat maakt dat AfrikaBurn zo enorm populair is?AfrikaBurn is niet echt een festival. Het is meer een gemeenschap, een soort dorp dat er maar een week is. Iedereen kan zichzelf zijn en doen wat zij willen. Daarnaast is het echt een beleving, niet zomaar een feestje. Ook de locatie, middenin de woestijn, is anders dan anders. Je maakt zoiets maar heel zelden mee en dat maakt het bijzonder.

Wat zijn precies je taken bij je stage bij AfrikaBurn?
Ik heb redelijk veel verschillende taken. Vooral nu het festival dichterbij komt, wordt het steeds drukker. Ik stuur bijvoorbeeld de vrijwilligers van AfrikaBurn aan. Ook laat ik t-shirts bedrukken voor de verschillende afdelingen binnen AfrikaBurn, zoals bijvoorbeeld communicatie en kunst, en maak ik een handleiding met alle tijdschema’s en informatie met betrekking tot wat er tijdens het festival te gebeuren staat.”

Wat vind je het leukste aan je stage?
Dat ik er vanaf het begin af aan bij ben, naar het festival toewerk en er uiteindelijk ook zelf bij ben om te kunnen zien wat we hebben opgezet.

Hoe jaloers zijn jouw vrienden dat je naar AfrikaBurn gaat?
Heel jaloers!

Wat valt je het meeste op tijdens je stage in Zuid-Afrika?
Alles gaat hier toch echt wel een stuk langzamer. Iedereen neemt hier rustig de tijd voor alles. Ook op stage is iedereen heel relaxed, zolang je maar gedaan krijgt wat je moet doen!

Wat maakt Kaapstad voor jou zo indrukwekkend?
Het klimaat, de stad, de mensen, de omgeving.. In Kaapstad heb je alles en er valt altijd wel iets te beleven!

Welke tip(s) heb je voor studenten die op het punt staan voor hun stage naar Zuid-Afrika te vertrekken?
Zorg dat je op tijd begint met het regelen van je visum voor Zuid-Afrika. Vraag aan anderen die hier ervaring mee hebben wat je precies nodig hebt, zodat je alles in één keer op orde hebt en niet steeds terug hoeft naar de ambassade.
Noot van de redactie: 4exchange helpt je hier van A tot Z bij, dus dat komt mooi uit!

Als je Zuid-Afrika in 1 woord zou moeten omschrijven...
Fantastisch!

Door Milou Windhorst

Benieuwd naar de ervaringen van andere stagiair(e)s in Kaapstad? Lees hun verhalen over een stage in Zuid-Afrika in onze sectie ‘Stage en vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika’.

Wil jij ook stage lopen in Kaapstad? Stuur dan een mail naar info@4exchange.nl om te informeren naar beschikbare stagevacatures.

Voor meer informatie over Kaapstad en Zuid-Afrika volg je KaapstadMagazine.nl, op Twitter en Facebook, en schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika