Restaurants in Kaapstad | Waterkloof Restaurant

The Restaurant at Waterkloof

Fine Dining mét uitzicht bij Waterkloof

Restaurant:
Mon - Sat | Lunch - Dinner
Sun | Lunch
 
+27 (0)21 858 1491
Sir Lowry’s Pass Road | Somerset West
www.waterkloofwines.co.za
julian@waterkloofwines.co.za

Fine Dining mét uitzicht bij Waterkloof

Waterkloof Restaurant bij Somerset West has it all

De rit naar Waterkloof is een uitje op zich. Menig toerist en local verbaast zich over de ruige oprit naar de wijnboerderij van Waterkloof – langs wilde paarden, ruw landschap in schril contrast met de uitgestrekte wijngaarden en het uitzicht op de oceaan, uitkijkend op kustplaats Strand.

Eenmaal boven sta je in een andere wereld. Welkom bij Waterkloof, welkom in Somerset West, welkom in de Westkaapse Wijnlanden. Veelzijdig, verrassend en verbluffend mooi.

Waterkloof net buiten Somerset West is zonder twijfel één van Zuid-Afrika’s mooiste wine estates. Het uitzicht vanaf de wijnboerderij heeft hier de meeste ‘schuld’ aan. Gelegen in de vallei, uitkijkend op de bergen, de fynbossen en aan de andere kant de oceaan, biedt de boerderij fenomenale uitzichten over het hele gebied en de diverse natuur daarin.  

Waterkloof Resturant-Aquarium
Glij door de glazen schuifdeuren en je staat binnen. Binnen in het restaurant van Waterkloof. Het eerste dat opvalt is de grote glazen box – ook van buiten verreweg de grootste eyecatcher – die het restaurant als ware een aquarium doet aanvoelen. The Glass Box, noemen medewerkers van Waterkloof het architectonische ‘extra’ van het estate onderling. Kibbelen om wie wil zitten waar het mooiste uitzicht is, is bij Waterkloof niet nodig. Elke van alle 120 stoelen in het restaurant van Waterkloof biedt het mooiste uitzicht, of je nou naar de vallei, de bergen of naar de oceaan aan de kustlijn van False Bay kijkt: het is allemaal even mooi.

Net zo mooi als de natuur eromheen, is het menu van Waterkloof’s restaurant. Niet gek, want in de keuken staat Franse topkok Gregory Czarnecki achter het fornuis. Na in Parijs voor verschillende sterrenrestaurants gewerkt te hebben, arriveerde hij in Zuid-Afrika. Al snel vond hij zijn thuis in de Kaapse Wijnlanden – ‘waar bourgondiërs kunnen genieten van het leven als een god in Frankrijk’.

Chefkok Gregory is in het restaurant van goed gezelschap. Het personeel van Waterkloof is geschoold op de hotelschool en in het restaurant opgeleid tot bedienend personeel waar menig Nederlands horecapersoneel nog een puntje aan kan zuigen.

The James Bond Estate
Vooral aardse kleuren sieren het interieur van Waterkloof restaurant. Het restaurant blinkt uit in ‘oog voor detail’, want van het servies , tot de kaarsen tot aan de schilderijen aan de muur, zijn nauwkeurig uitgedacht. “Fine dining met een kunstzinning tintje,” lacht onze ober ‘that is my real name’ Jack Black. Het past geheel in het plaatje van de filmset, waar Waterkloof iets van wegheeft. Het is niet voor niets dat Zuid-Afrika’s bekende restaurantrecensent Waterkloof omschreef als ‘the James Bond Estate’.

Eenmaal aan tafel begint het feest pas echt. Het eten in het restaurant laat zich – net als het hele estate – het best omschrijven als gevarieerd en verrassend. Fris, vers en ruime porties, volgen daar meteen achteraan.

Zoals het fine dining betaamt, is een driegangen-lunch bij Waterkloof aan te raden. Al was het maar omdat de menukaart voor alle drie gangen een keur aan appetijtelijke keuzes biedt. En, zoals het een restaurant omgeven door de eigen wijngaarden betaamt, past bij elk gerecht van elke gang een passende wijn - waarover Jack Black en zijn collega’s ons alles kunnen vertellen. Handig voor hen die dreigen te verdrinken in de overweldigende keuze op de wijnkaart van Waterkloof.

Specialiteiten van het Waterkloof-huis
Chef Gregory komt ons helpen kiezen, wat met zijn menu allesbehalve gemakkelijk is. Wat betreft de favoriete voorgerechten is hij kort: ‘neem de oesterchampignon’ (oyster mushroom). Dat deze starter de speciality of the house is, is geen verrassing. Gepaard met een glas Waterkloof Viognier in de hand blijkt dit een gouden combinatie. Maar ook de risotto met parmaham gecombineerd met een frisse Waterkloof Sauvignon Blanc als voorgerecht blijkt een match made in heaven.

De hoofdgerechten liegen er evenmin om. Gregory raadt ons de varkensbuik (pork belly) in eendevet aan. “Een beetje heftig, maar wel een must-eat”, aldus onze Franse expert. Het varkensbuikje heeft ruim tien uur in het vet gegaard, en is daardoor romig en rijk van smaak. Met een Shiraz van de wijngaard een tikkeltje zware, maar heerlijke lunch.

Wie eveneens zin heeft in vlees, maar iets minder heftig, kiest voor de Zuid-Afrikaanse lekkernij springbok. In Gregory’s keuken lijkt werkelijk elk menu fantastisch opgemaakt en op dito wijze gegarneerd met groenten, aardappelgratin en bijpassende dressing of saus. Ook voor vegetariërs staat voldoende keuze op het menu van Waterkloof.

Hoewel we na het voor- en hoofdgerecht al aardig vol zitten, valt een toetje natuurlijk nooit te weerstaan. Een full on chocolate brownie, Zuid-Afrika’s specialiteit malva pudding of mousse van witte chocolade – it’s all there. Dat laatste gaatje dat nog over is, vult snel met de zoetigheden uit de keuken. Maar dan zitten we ook echt helemaal vol. Of: ‘ek es versadig’, zoals Afrikanen zeggen.

After-dinner Koffie bij de Open Haard
Na de drie gangen buiken we uit met een espresso bij de open haard, want ook aan romantiek ontbreekt het niet op Waterkloof Estate. Enigszins languit - want dat kan gewoon - op de zwarte, comfortabele stoelen en banken rondom de haard. Die overigens alleen ’s avonds aangestoken wordt, ‘om het echte intieme, warme gevoel in het restaurant aan te wakkeren’.

Het was de liefde voor eten een een zeker Zuid-Afrikaans vriendinnetje die topkok Gregory jaren geleden naar Zuid-Afrika brachten. Emotie speelt voor hem een belangrijke rol – in zijn leven en in zijn keuken. “Eten moet een bepaalde emotie oproepen”, is zijn motto.

Voor ons was eten bij Waterkloof Restaurant absoluut een emotionele ervaring. Op de goede manier. Niet vaak hebben wij zo lekker gegeten, onder het genot van zo’n spectaculair uitzicht. Er bestaat voor een wijnliefhebber weinig specialers dan wijn drinken terwijl je uitkijkt op de wijngaarden waar de druiven, as we eat, geplukt worden.

Hoe chique en wellicht enigszins luxe het Waterkloof Estate op het eerste gezicht ook kan aandoen, de prijzen zijn allesbehalve pretentieus. Voor een driegangenlunch inclusief koffie leg je gemiddeld tussen de R250 en R300 neer – wat neerkomt op een bedrag ergens tussen 25 en 30 euro. De goedkoopste fles wijn ‘van het huis’ kost R73, de duurste variant wordt voor R250 (25 euro) afgerekend. Al met al tamelijk bescheiden prijzen voor een lunchervaring in de ambiance van de wel heel bijzondere wijnboerderij die Waterkloof heet.

---

KaapstadMagazine.nl houdt je op de hoogte van de beste keukens van Kaapstad. Wij eten en drinken ons een weg door deze stad. Van simpele hamburgertenten tot de mooiste wijngaarden - we komen overal!

Voor meer updates over restaurants en gebeurtenissen in en rond Kaapstad schrijf je je nu in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter

Events In Kaapstad
December 2019
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

freedom_friends_yogaFREE Sunset Yoga with Freedom Friends ...

Salute the sun for free with Freedom Friends And Kafui Awoonor and others

golden_tree_lighting_ceremonySiya Kolisi And Boity Light Up The ...

Actress and rapper Boity is flying in especially for the occasion

capegate-summer-splashWater Slides, Surf Simulators and ...

Plus sand building, kite making and water wars on Saturday’s

aroundaboutnew3Season Specials And More With ...

From R200 vouchers and free upgrades, drive away with more value adds

Xmas Gift Fair11-Days Of Christmas Gifts at a Fab ...

Bring the kids for a show and games and get some good eats too

pLAYTOPIACape Town’s Best Gaming Fest Is Back ...

Playtopia now offers a B2B avenue for developer entrepreneurs

hero_night_trailsHelmet, Lights, Action: A Night Ride or ...

Bring the family to walk, run or ride after the sun sets in Paarl

Tango festIt Takes Two To Teach Tango

Learn moves from the experts and party like an Argentinian dancer

William_Kentridge_2A Monumental Exhibition At The Norval ...

The iconic South African artist’s largest exhibition in Africa in over a decade

Wavescape Surf Film Festival CliftonGather Your Beaches For Art, Movies and ...

Wavescape 2019: a month of beach cleanups, fundraisers and movie nights

Marianne Wine EstateStay at Marianne Wine Estate for 20% ...

There are plenty of accommodation options at this winery that sits between Stellenbosch ...

Land_RewovenSee This Fascinating Interpretation of ...

Artist MJ Lourens pairs his modern landscapes with Pierneef’s, plus there’s cheese ...

rotterdamUltimate Bachelorette Party: The Girls ...

Three days of gin pairings, massages and pool (or fireside bar) parties on a private ...

goudini8Get Married At Goudini Spa And Stay in ...

It’s a 6-sleeper with panoramic views of the Breedkloof valley.

Kinky BootsSmash-Hit Kinky Boots Extended To 2020 ...

With music by Cyndi Lauper, several Tonys and a Laurence Olivier Award

kiff_kombis_wine_beer_2019Buckle Up For A Beer Safari

Sample the best that Cape Town’s booming craft beer industry has to offer (and let ...

onomo_tacoTacos and Sangria at a Friday Fiesta ...

Tuck in while you soak in the atmosphere of the city centre

ghost_walksWalk With Ghosts In A Haunted Village ...

Discover the mysterious Lavender Lady, an unsinkable coffin, butchering barbers, exhumed ...

devonvalenew2Share A Double Brandy Special At ...

Enjoy a true South African sundowner at this picturesque venue just outside of ...

moyo_eden15Draughts for R25, R39 Cocktails Every ...

You, a couple friends, sitting at the Corona surfboard tables with your feet in the ...

Barrs14Your Pharmacy Medicine Delivered For ...

Just Whatsapp or email your request, from basics to travel medications and emergency ...

La Paris_Bistro3Farm-Fresh Fare and Live Music Fridays ...

What an awesome vibe: Top Franschhoek chefs’ lunch favourite is now open till late (one ...

Barrs7Common Summer Ailments And Their ...

What most people ask about sunscreen, hay fever, runny tummy, malaria meds and ...

Glowing Rooms 3Get a Great Saving on 3D Mini-Golf with ...

Pay a special rate for entrance into SA’s first 3D space-themed glow-in-the-dark ...

Om Revolution vinyasa poseHave an Outdoor Yoga Experience with ...

Embrace your inner yogi outdoors

asamisOverload On Asami’s Sushi And Noodles

Get sushi and noodle specials three days a week

galileo_meyThe Galileo Open Air Cinema Friday ...

Get your dose of classics, dramas, action movies and more at these outdoor summertime ...

Coco Safar Dinner NEW 2Indulge In Dinner and Dessert At Coco ...

And now they have added couture alcoholic cocktails to the menu at this all-day cafe

Masala dosaCook Traditional Indian Food on Long ...

Learn a few tips and tricks to make authentic Indian dishes

tjing_momjii_3Next-Level Dining At Tjing Tjing Momiji

Take your taste buds on a tour of Japan

pepperclubPepper Club Hotel Movie and Dinner

Movies and Dinner – the perfect couple…

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika