FAQ over vakantie in Kaapstad & Zuid-Afrika

FAQ over vakantie in Kaapstad & Zuid-Afrika

De meest gestelde vragen over reizen en rondreizen in Zuid-Afrika

Mensen die bezig zijn met het regelen van een vakantie naar Kaapstad of Zuid-Afrika hebben vaak allerlei vragen over hun op handen zijnde reis. Veel van deze vragen hebben betrekking op praktische zaken over het boeken van guesthouses en hotels in Kaapstad, waar je het beste een auto kunt huren en of het van belang is om vóór de reis al je accommodatie voor de reis al geboekt te hebben. Om een paar voorbeelden van FAQ - frequently asked questions - te noemen.

In een poging alle vragen over reizen en vakantie in Zuid-Afrika te beantwoorden, vroegen we bekenden en onbekenden naar de meest gestelde vragen over vakantie in Kaapstad en Zuid-Afrika, en kwamen tot de volgende FAQ – én antwoorden!

1. Waar vind ik de goedkoopste vliegtickets naar Zuid-Afrika?
Een veelgestelde vraag, iedereen wil het liefst de goedkoopste vluchten naar Zuid-Afrika vinden. Wij deden uitgebreid onderzoek naar het hoe en wat rondom vliegen naar Kaapstad en Johannesburg: lees alles over goedkope vluchten naar Kaapstad en Johannesburg in ons artikel ‘Goedkope vliegtickets naar Zuid-Afrika’. Tip: soms kan vliegen vanaf een vliegveld in België of Duitsland aanzienlijk goedkoper zijn dan vanuit Amsterdam naar Zuid-Afrika te vliegen.

vliegtickets zuid-afrika
Een goedkope vlucht naar Zuid-Afrika is vaak even zoeken, maar ze zijn wel degelijk te vinden.


2. Wat is qua weer in Zuid-Afrika de beste reistijd voor een vakantie in Kaapstad of safari in het Kruger Park?
Reizen in Zuid-Afrika is enigszins gebonden aan seizoenen en weersverwachtingen die bij het klimaat van Zuid-Afrika horen. Zo wil je in de Zuid-Afrikaanse wintermaanden (juni/juli/augustus) niet per se in Kaapstad zitten, net als dat je liever niet op safari in het Kruger Park wil zijn tijdens het regenseizoen (november tot en met maart). Inderdaad, voor een safari in het Krugerpark is de Zuid-Afrikaanse winter absoluut de beste reistijd. Kortom: het weer speelt zonder meer een rol in het maken van keuzes rondom je reis in Zuid-Afrika, en waar je precies wanneer wel en niet naartoe gaat.

Voor meer informatie over het weer en klimaat in Zuid-Afrika bekijk je het uitgebreide overzicht ‘Weer & Klimaat Zuid-Afrika’ waarin je per maand de weersverwachting krijgt. Wel goed om te weten is dat het in de Zuid-Afrikaanse winter zelden zo koud wordt als we in Europa gewend zijn; temperaturen onder de 10 graden zul je, zeker in Kaapstad, zelden tot nooit meemaken – sterker: ook in de winter kun je zomaar dagen of weken met temperaturen steevast boven de 20 graden meemaken. In de woestijn en het noorden van het land kan het in de winter ‘s nachts wel behoorlijk afkoelen.

Lees ook: Reizen naar Zuid-Afrika - hoe en wat? 

3. Is een kindvriendelijke vakantie in Zuid-Afrika  mogelijk?
Het antwoord is ja, ja en ja! Op vakantie naar Zuid-Afrika met kinderen is fantastisch. Waarom? Nou, hierom! Lees deze 10 redenen waarom een vakantie met kinderen in Zuid-Afrika waanzinnig is.

kindvriendelijke vakantie zuid-afrika
Een safari in Zuid-Afrika zullen kinderen zich hun hele leven herinneren


4. Is het in de Zuid-Afrikaanse winter ook leuk om op vakantie naar Zuid-Afrika te gaan?
Zeker! Sterker nog, er zijn meerdere redenen waarom een vakantie in Zuid-Afrika in de Zuid-Afrikaanse wintermaanden (juni, juli en augustus) stiekem zelfs ‘beter’ is. Zo is een safari  in het Krugerpark in de winterqua weer beter dan in de zomer, kun je in de Afrikaanse winter walvissen spotten in de buurt van Kaapstad en zijn de bloemenzeeën aan de West Coast in de periode rond augustus en september ongekend mooi. Dat, en nog een tiental andere reden waarom de Zuid-Afrikaanse winter ook een bijzonder geschikte tijd is om je vakantie naar Kaapstad en Zuid-Afrika te boeken lees je in onze 10 redenen waarom een vakantie naar Zuid-Afrika in de winter ‘beter’ is.  

vakantie zuid-afrika winter
Aan het eind van de Zuid-Afrikaanse winter is het tijd voor flower season: zelden heb je bloemen zo mooi zien bloeien als in die maanden (augustus en september).


5. Heb ik vaccinaties of inentingen nodig voor mijn rondreis in Zuid-Afrika?
Of je voor je vakantie in Zuid-Afrika vaccinaties moet halen, hangt af waar je tijdens je vakantie precies naartoe gaat. Voor een bezoek aan Kaapstad, de Garden Route en het grootste gedeelte van Zuid-Afrika heb je geen inentingen nodig, maar er zijn enkele delen van het Krugerpark waarvoor het wel aangeraden wordt om je tegen enkele ziektes in te enten. Lees daarover meer in ons uitgebreide artikel ‘Vaccinaties voor Zuid-Afrika’.

6. Hoe zit het met malaria in Zuid-Afrika: moet ik voor mijn vakantie of safari malariapillen nemen?
Voor malaria geldt dat je in het grootste deel van Zuid-Afrika geen risico loopt, slechts het Kruger Park geldt als malariagebied. Hoewel het risico op malaria in het Kruger Park over het algemeen als ‘laag’ telt, is er in het regenseizoen wel degelijk sprake van een hoger risico – met name door de regen die in die periode (november t/m maart) valt. Neem altijd tijdig contact op met je huisarts of de GGD om meer informatie te krijgen over inentingen en malariamedicatie.

7. Hoe veilig is een vakantie in Kaapstad & Zuid-Afrika?
De veiligheid van een vakantie in Kaapstad en Zuid-Afrika is onder reizigers een veelbesproken thema. Natuurlijk kennen ook wij de gevoelens van onveiligheid waar veel Nederlanders mee zitten, veelal gelezen in (andere) media of gezien op tv. Ons persoonlijke advies is en blijft: doe in Kaapstad en Zuid-Afrika niets dan dat je op je vakantie in Barcelona of New York ook niet zou doen, en dan is je vakantie in Zuid-Afrika net zo veilig als waar ook ter wereld. Lees meer over hoe KaapstadMagazine.nl denkt over veiligheid en criminaliteit in Kaapstad en Zuid-Afrika in ons artikel ‘Veiligheid in Kaapstad en Zuid-Afrika’.

veiligheid Zuid-Afrika
Politie loopt overal in Zuid-Afrika op straat en helpt je graag (ok, niet per se met vlaggetjes in hun hand)


8. Is het noodzakelijk om hotels en accommodatie allemaal vooraf al te boeken?
Het is absoluut aan te raden om ervoor te zorgen dat vóór vertrek de accommodatie overal geboekt is. Ook al zou je kunnen denken dat je in het laagseizoen wel op spontaniteit een guesthouse of B&B kunt boeken – accommodatie zit sneller vol dan je denkt. Zeker in het noorden van Zuid-Afrika (Kruger Park, de andere safariparken in de buurt en rondom de Panoramische Route), waar het hoogseizoen eigenlijk het hele jaar duurt is het verstandig geen risico te nemen en je overnachtingen vooraf vast te leggen. Sterker nog: leuke accommodatie in een van de tented camps in het Krugerpark moet je vaak een half jaar van te voren al vastgelegd hebben.

In Kaapstad, de Wijnlanden en langs de Garden Route zou je in het laagseizoen af en toe nog de gok kunnen nemen, maar de kans dat veel guesthouses al vol zijn, is aanwezig. Ons advies: neem geen risico en zorg dat in ieder geval je hotels en guesthouses onderweg al ruim van te voren gereserveerd zijn.

camps bay zuid-afrika
Camps Bay is een hele populaire plek om tijdens je vakantie in Kaapstad accommodatie te zoeken


9. Waar kan ik het best een auto huren voor mijn reis en wat zijn precies de voorwaarden?
De voorwaarden voor het huren van een auto in Zuid-Afrika verschilt soms per verhuurbedrijf, maar in de regel geldt overal dat je 21 jaar moet zijn om een auto te mogen huren. In sommige gevallen moeten mensen die jonger zijn extra bijbetalen om een auto te mogen huren, of mogen ze alleen een auto huren als een bijrijder ouder is en ook in bezit van een rijbewijs is. Als je nog een ‘oud’ Nederlands rijbewijs hebt waar geen Engelse vertaling opstaat, kan men bij sommige autoverhuurbedrijven alhier vragen om een internationaal rijbewijs (te verkrijgen bij een ANWB-kantoor), maar op de nieuwe paspoorten staat de tekst ook in het Engels, dat voldoende is.

10. Is het veilig om auto te rijden in Zuid-Afrika?
Rijden in Zuid-Afrika staat te boek als veilig, de wegen zijn goed onderhouden en er zijn voldoende duidelijke borden die je moeiteloos van A naar B loodsen (hoewel een GPS huren bij je huurauto altijd prettig is). Echter, dit geldt natuurlijk niet voor alle plekken – in afgelegen gebieden kan de verlichting ‘s avonds te wensen overlaten en ook kom je in de meer rurale gebieden van Zuid-Afrika af en toe een paar gaten in de wegen tegen. Een goed advies is om ‘s avonds auto rijden zoveel mogelijk te vermijden. In de steden kan dit wel, maar ook dan geldt dat een taxi nemen vaak praktischer is. Tip: lees Hoe overleef ik het verkeer in Kaapstad?

11. Heb ik een visum nodig voor een vakantie in Zuid-Afrika?
Voor een vakantie in Zuid-Afrika heb je een toeristenvisum nodig. Er zijn echter nationaliteiten – waaronder Nederlanders – die bij de douane automatisch een visum van 90 dagen voor Zuid-Afrika krijgen, op vertoon van een geldig retourticket  - met een vertrekdatum binnen die 90 dagen. Kortom: het is niet nodig om dit visum vooraf bij de ambassade aan te vragen, het tonen van je retourticket is genoeg. Overigens kun je dit toeristenvisum eenmalig met 90 dagen verlengen, lees hier meer over in het artikel over Visa en andere vergunningen voor Zuid-Afrika.

12. Is er tijdsverschil tussen Zuid-Afrika en Nederland?
Grappig genoeg is er slechts een deel van het jaar sprake van tijdverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika. Het gaat dan om een uur verschil, gedurende de Nederlandse wintertijd (laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart). In Zuid-Afrika is het dan namelijk één uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd in Nederland (de laatste zondag van maart tot de laatste zondag in oktober) is er geen verschil in tijd tussen de twee landen. Meer informatie lees ons artikel tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika.

tijdverschil Zuid-Afrika Nederland
Bijkomstig voordeel van reizen naar Zuid-Afrika: nooit last van een jetlag!

13. Kun je makkelijk pinnen in Zuid-Afrika?
Geld opnemen met je Nederlandse bankpas is in Zuid-Afrika geen probleem. In de meeste steden vind op elke hoek van de straat wel een pinautomaat (ATM). Deze ATM's accepteren over het algemeen betaalpassen met een Maestro- of Cirruslogo. Bij de meeste kan je maximaal een bedrag van 2000 of 3000 rand opnemen. Veel Nederlandse banken rekenen wel kosten voor het pinnen in het buitenland, check voordat je op reis gaat daarvoor de website van je bank. Ook in winkels of restaurants kan je over het algemeen overal met je Nederlandse pinpas afrekenen (zonder dat daarvoor extra kosten worden gerekend). Meer informatie over de Zuid-Afrikaanse rand lees je in ons artikel Geldtips voor je vakantie in Zuid-Afrika.
NB: sommige banken vereisen dat je online je bankpas aanmeldt als ‘wereldpas’, anders kun je in Zuid-Afrika niet pinnen. Vraag dit voor vertrek na bij je bank.

14. Is het Kruger Park de enige plek waar je in Zuid-Afrika op safari kunt?
Het Krugerpark is verreweg het bekendste wildpark van Zuid-Afrika waar elk jaar vele duizenden mensen naartoe gaan voor een prachtige Afrikaanse safari. En zoals dat vaak geldt voor dingen die populair zijn: daar is een reden voor. Het Kruger Park is het grootste safaripark van Zuid-Afrika, waardoor er in het park enorm veel dieren leven en je (zonder garantie uiteraard) de grootste kans hebt om tijdens je safari in Zuid-Afrika de hele Big Five te spotten. Voordeel: het Kruger Park heeft voor elk type reiziger een mogelijkheid: je kunt er door het vele aanbod aan accommodatie en lodges zo luxe of low-budget verblijven als je zelf wilt.

Voor sommigen kan als nadeel van een safari in het Kruger Park genoemd worden dat het vooral in het zuidelijke deel van het park vaak druk en toeristisch kan zijn. Echter, wie denkt dat het Kruger Park de enige plek in Zuid-Afrika is waar je op safari kunt, die heeft duidelijk onze Top 10 mooiste safariparken in Zuid-Afrika niet gezien. Let wel: de andere parken zijn vaak een tikkeltje exclusiever, waardoor in prijs wat duurder (maar wel weer minder druk dan het Kruger Park).

Meer informatie over een safari in Zuid-Afrika? Neem dan vrijblijvend contact op met Zuid-Afrikakenner Marieke Uphoff van Madiba Travel via marieke@madibatravel.nl – zij geeft graag advies over de mooiste safarivakanties in Zuid-Afrika (en de buurlanden).

Safari ZuidAfrika
The Big Five spotten is zonder twijfel een hoogtepunt tijdens een safarivakantie in Zuid-Afrika


15. Kun je ook in de buurt van Kaapstad of de Garden Route op safari?
Naast eerder genoemde safariparken in het noorden en noordoosten van Zuid-Afrika, vind je aan de Tuinroute het populaire Addo Elephant Park, evenals privaat wildreservaat Sanbona. Addo Elephant Park is van de twee de goedkopere variant, en is vooral in de zomermaanden een fantastische plek voor een safari omdat het daar dan droog is en de zon eigenlijk elke dag schijnt. Naast veel olifanten zijn er in het Addo Elephant Park ook veel giraffen, neushoorns en buffels te zien. Wie per se de Big Five wil spotten is misschien niet het beste af in Addo, aangezien er in totaal maar tien leeuwen in het hele park wonen en luipaarden hier zelden tot nooit gespot worden. Een plus van Addo is het feit dat het safaripark bijzonder kindvriendelijk en 100% malariavrij is. Lees voor meer informatie ons artikel over safari en overnachten in Addo Elephant Park.

16. Hoe duur of goedkoop is een vakantie in Kaapstad & Zuid-Afrika?
Logischerwijs kun je een vakantie in Zuid-Afrika zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt – je kunt overal voor low-budget accommodatie en restaurants kiezen, terwijl je jezelf ook flink kunt verwennen met de meest luxe rondreis in Zuid-Afrika die je voor mogelijk houdt. Wat we in het algemeen over het prijsniveau in Zuid-Afrika kunnen zeggen is dat het leven in zuid-Afrika ‘goed geprijsd’ is. Daarbij moet je denken aan de prijs voor eten en drinken in restaurants en bijvoorbeeld benzine. Voor de beeldvorming: een liter benzine kost in Zuid-Afrika ongeveer een euro: grofweg de helft van wat benzine in Nederland kost. Bij een gemiddeld restaurant kun je voor omgerekend tien euro een heerlijke maaltijd nuttigen, en liefhebbers van fine dining grinniken in de beste restaurants van Zuid-Afrika vaak als ze de rekening krijgen: eten in een toprestaurant kost hier een schijntje van wat eten in de beste restaurants van Nederland of Europa kost. Wat daarentegen in Zuid-Afrika relatief gezien als duurder beschouwd kan worden zijn prijzen voor binnenlandse vluchten, en ook de prijzen voor accommodatie zijn vergelijkbaar met prijzen van vakantiebestemmingen in Europa. Weet wel: hoe lager de rand staat ten opzichte van de euro, des te goedkoper de vakantie uitpakt. 

17. Waar kan ik het beste slapen tijdens m'n vakantie?
Kies maar uit: in een van de vele mooie hotels, guesthouses, lodges en backpackers in de stad, maar ook leuk is het om bij Nederlandse Airbnb'ers in Kaapstad te slapen. Voor tips voor fijne hotels en guesthouses bekjik je onze sectie Accommodatie in Kaapstad.  

Voor meer informatie of hulp bij het organiseren van je reis stuur je vrijblijvend een mailtje naar onze in-house Zuid-Afrika reisagent Maireke via marieke@madibatravel.nl.

Bekijk voor een greep uit de mogelijkheden voor vakantie en reizen in Zuid-Afrika onze sectie Vakantie en reizen in Zuid-Afrika voor de beste tips voor mooie vakanties en rondreizen in Kaapstad, de Tuinroute, de rest van Zuid-Afrika, Namibië en Mozambique.
 
Wil je op de hoogte blijven van het laatste en leukste nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika? Schrijf je dan in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en houd onze Twitter- en Facebookpagina goed in de gaten! Mooie foto’s posten we elke dag op Instagram.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika