Weblog Zuid-Afrika | Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Emma's eerste indruk

Volg vrijwilligster Emma uit Overijssel in Kaapstad

Emma Boeve (17) uit Kampen kwam twee weken geleden met drie medescholieren aan in Kaapstad. Niet als backpacker of toevallige toerist op doorreis, maar voor een heel bijzonder project – het uMephi project in de stad.

De organisatie (dat letterlijk 'Vat Handen' betekent) heeft een aantal opvanghuizen in Kaapstad. In deze huizen krijgen kinderen een nieuwe kans. Deze kinderern komen in deze huizen omdat hun de ouders gestorven zijn aan HIV of omdat ze thuis niet veilig en begeleid kunnen opgroeien. Misbruik en mishandeling zijn hier vaak de oorzaak van.

Eindelijk in Kaapstad
Een maand geleden kondigde KaapstadMagazine.nl haar komst al aan, en meldden we dat Emma tijdens haar verblijf in Kaapstad ons af en toe op de hoogte zou houden van haar ervaringen, avonturen en observaties. Lees hier de eerste weblog van Emma uit Kaapstad...

Mijn eerste twee weken in Zuid-Afrika zitten erop. 29 Juni vertrokken we dan eindelijk! De vlucht ‘vloog’ voorbij. Toen we aankwamen in Kaapstad en onze koffers en spullen bij elkaar gezocht hadden, stonden er twee mensen van de Rotary Club op ons te wachten. Zij kwamen ons ophalen om er voor te zorgen dat wij met onze bagage bij ons verblijf aankwamen.

Wennen
We moesten wennen aan het linksrijdende verkeer en aan het feit dat het al om 6 uur donker is. Het is hier natuurlijk winter. Ook al was het donker, de eerste schok kregen we toen we de krotten van de townships langs de kant van de weg zagen.

In de townships wonen meestal veel meer mensen in een ‘huisje’ dan waar de gemeente van uitgaat. Mensen en dieren leven door elkaar en er is bijna geen leefruimte. Ik voelde me een soort van schuldig toen ik dit zag en me bedacht hoe goed wij het hebben. Dit gevoel werd versterkt toen we ons verblijf voor de komende twee maand te zien kregen: een erg leuk en gezellig huisje. Ons ‘gastgezin’ was meteen heel erg gastvrij. We voelden ons meteen op ons gemak.

Toeristische introductie
Kaapstad is een prachtige stad! We werden betoverd door de mooie felgekleurde huizen in de Bo-Kaap en door de gezelligheid van de fruitverkopers en veel muzikanten. Het hoogtepunt van Kaapstad is voor mij absoluut de Tafelberg, een berg die zomaar middenin de stad staat. Wat een prachtig  gezicht en helemaal boven op de berg.. wat een prachtig uitzicht!  Op een hoogte van 1067meter heb je een prachtig uitzicht. Ik zag de stad onder me, de oceaan, rotsen, stranden en zelfs Robbeneiland.

Ook moesten en zouden we het ‘District Six Museum’ bezoeken. Dit museum vertelt het verhaal van een wijk die moest verdwijnen tijdens de apartheid. Na het indrukwekkende bezoek aan dit museum besloten wij ook nog naar ‘Kasteel de Goede Hoop’ te gaan. Dit is een kasteel dat in 1666 en 1670 door de eerste VOC’ers werd gebouwd.

Aan het werk...!
Na slechts een paar van de vele bezienswaardigheden van Kaapstad gezien te hebben, moest er uiteraard gewerkt worden. Op maandagmorgen vertrokken we vol nieuwsgierigheid naar Belhar, ons eerste werkadres. Een gezin bestaande uit 8 weeskinderen, de meeste ouders van deze kinderen zijn overleden.

De eerste dag hebben we veel spelletjes gedaan om elkaar te leren kennen. Met naamstickers was dit, ondanks de moeilijke namen van de kinderen, goed te doen. Alle kinderen hadden vakantie, daarom waren onze eerste twee weken werken vooral voor het verzorgen van activiteiten, vermaak dus.

We hebben een geweldige tijd gehad. We hebben de kinderen blij kunnen maken met een aantal ballen, een knuffel, schrijfgerei en… voetbalshirts! Wat waren ze hier blij mee. Er werden meteen teams gemaakt en we hebben de hele dag niets anders gedaan dan voetballen, voetballen, voetballen.

Contrasten
Waar ik zelf heel erg aan moet wennen zijn de grote contrasten. Zo hadden wij op een ochtend een ontbijt bij de Rotary Club om ons voor te stellen en om te vertellen wat wij precies komen doen. Na dit uitgebreide ontbijt reden wij naar ons werk. Het gastgezin, waar tijdens de lunch uberhaupt brood ontbrak. Evenals het geld om brood te kopen. Dit geld werd later opgehaald bij de kerk. Ik vind het ongelooflijk dat arm en rijk zo dicht bij elkaar ligt.

De komende twee weken zullen wij gaan werken in een babyhuis. Hier zien we erg naar uit. En een ding wat zeker is..  we raken nog lang niet uitgekeken hier!

’N Drukkie, Emma

Lees hier het eerdere artikel van Emma waarin ze vertelt wat ze precies komt doen in Kaapstad. Blijf Emma volgen via KaapstadMagazine.nl of via Facebook.

Meer weblogs van vrijwilligers en studenten in Kaapstad en Zuid-Afrika lees je hier!

Zelf ook interesse om vrijwilligerswerk te doen in Zuid-Afrika? Neem dan contact op met www.4exchange.nl, een bemiddelingsbureau voor studenten en vrijwilligers in Kaapstad. Er zijn in dit land altijd verschillende projecten waarbij jouw hulp van onschatbare waarde  kan zijn!

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description