Emilie's stage in Zuid-Afrika | Vakantie, reizen, wonen en werken in Zuid-Afrika

“Ik voelde me gelijk thuis in Zuid-Afrika”

Emilie van Meurs (25) loopt sinds vorige maand stage in Zuid-Afrika. Waar ze het meeste tegenop ziet? “Nergens, alleen die ‘strenge’ Zuid-Afrikaanse winter.”

Even voorstellen. Onze nieuwste aanwinst op de redactie van KaapstadMagazine.nl: Emilie van Meurs. Ook zij waagde een sprong in het diepe en kwam voor een stage naar Zuid-Afrika.

En daar voelde ze zich gelijk thuis. Wat wil je ook in een land waar de mensen zo vriendelijk zijn, je direct ‘sweetie’ noemen en uitgebreid welkom heten?

In dit interview vertelt ze over hoe het was om haar vriendje voor zo’n lange tijd achter te laten in Nederland en wat ze nu al opgestoken heeft van het leven in Zuid-Afrika: “De mensen hier zijn dankbaar voor de kleine dingen. Daar kunnen wij nog iets van leren.”

Waarom heb je besloten voor een stage naar Zuid-Afrika te gaan?
“Mijn zus heeft ongeveer zes jaar geleden voor haar opleiding een tijdje in Stellenbosch gestudeerd. Mijn ouders hebben haar toen bezocht. Allemaal waren ze even enthousiast over Kaapstad en Zuid-Afrika. Omdat mijn zus en ik best veel op elkaar lijken en ik wist dat ik het in Zuid-Afrika net zo naar mijn zin zou hebben als zij, ben ik na het behalen van mijn diploma zo snel mogelijk naar Kaapstad gekomen. Ik heb voor KaapstadMagazine.nl gekozen, omdat ik altijd geniet van schrijven en wil kijken of ik daar in de toekomst iets mee wil doen.”

Waar kijk je het meeste naar uit tijdens je stage in Zuid-Afrika?
“Het leren van het journalistieke vak. Daarnaast kijk ik heel erg uit naar wat Kaapstad allemaal te bieden heeft, vooral op het gebied van natuur. Ik ben echt een natuurmens, dus ik wil graag de mooiste plekjes van Kaapstad en omgeving verkennen (en er goed over leren schrijven).”

Waar zie je het meeste tegenop tijdens je stage in Zuid-Afrika?
“Ik heb er erg lang naar uitgekeken om naar Zuid-Afrika te komen, dus eigenlijk zie ik nergens tegenop. Natuurlijk kan het soms moeilijk zijn om je familie en vrienden te moeten missen, maar als je je daardoor laat tegenhouden, zie je nooit wat van de wereld!”


Emilie met collega-stagiaire Milou op de boot van Animal Ocean Seal Snorkeling: onderweg naar Seal Island, de thuisbasis van duizenden Kaapse zeehonden.

Hoe heb je je voorbereid op je stage in Zuid-Afrika?
“Ik heb niet veel tijd gehad om me voor te bereiden op mijn stage in Zuid-Afrika. Tweeënhalve week voor vertrek was ik nog aan mijn studie bezig!”

Wat is je eerste indruk van Kaapstad?
“Toen ik van het vliegveld naar mijn accommodatie werd gebracht, zag ik de eerste township voorbij komen. Dat maakte indruk; het was mijn eerste confrontatie met de armoede in dit land. Aan de andere kant: toen ik bij mijn ‘huis’ aankwam, werd ik meteen erg warm ontvangen. Mensen noemden me ‘sweetie’, iedereen maakte grapjes en vroeg op een oprechte manier hoe het met me ging. Ik voelde me gelijk thuis.”

Wat hoop je te leren tijdens je stage bij KaapstadMagazine.nl?
“Ik wil graag werkervaring opdoen, meer leren over hoe bedrijven social media tegenwoordig inzetten en erachter komen of ik in de toekomst meer met schrijven wil gaan doen. En zo ja, op welke manier.”

Wat mis je het meeste aan je thuis in Nederland?
“Natuurlijk mijn ouders, vriendje en vriendinnen. Voor de rest mis ik niet veel.”


Dolfijnen spotten met Kaskazi Kayaks tijdens een kayaktour op de Atlantische Oceaan? Emilie wel. 

Je hebt je vriendje achtergelaten in Nederland. Hoe was dat?
“Ik ben jong en nu is de tijd om dingen mee te maken en te ervaren, zo denk ik erover. Ik heb het geluk dat ik een hele begripvolle vriend heb, die het met me eens is en mij daarin steunt. Het is wel even wennen om elkaar zo’n lange tijd niet te zien, maar gelukkig komt hij me opzoeken.”

Wat is het gekste dat je tot nu toe meegemaakt hebt/wat is je het meeste opgevallen?
“Ik vond bij Mzoli’s (een braairestaurant in township Gugulethu) braaien en dansen een hele coole ervaring. Het is voornamelijk erg leuk om te zien dat toeristen en locals zo goed met elkaar omgaan: iedereen praat, lacht en geniet met elkaar.  Natuurlijk is er ook criminaliteit in Kaapstad, maar ik voel me hier altijd erg op mijn gemak: de mensen zijn heel relaxed en vriendelijk. Daarnaast leven ze een stuk eenvoudiger dan dat wij dat in Europa doen en zijn ze dankbaar voor de kleine dingen. Dat vind ik mooi om te zien. Daar kunnen wij nog iets van leren.”

Wat ben je vergeten dat wel in je koffer had moeten zitten?
“Een handig jasje om de ‘strenge’ Zuid-Afrikaanse winter te overleven. Als de zon schijnt, is het erg lekker. Het weer kan echter wisselvallig zijn en ‘s avonds koelt het best een beetje af.”

Door Milou Windhorst

Wil jij net als Emilie voor een stage of vrijwilligerswerk naar Zuid-Afrika? Stuur dan een mailtje naar info@4exchange.nl en informeer naar de stagevacatures.

Nog niet overtuigd? Bekijk onze 10 redenen om stage te lopen in Zuid-Afrika en je bent het wel!

Voor meer nieuws en informatie uit Kaapstad en Zuid-Afrika meld je je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief, volg je ons nauwlettend op Facebook en uiteraard ook op Twitter. Mooie foto’s en plaatjes posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika