Werken in Zuid Afrika | Dingen die je moet weten als je gaat emigreren naar Zuid-Afrika

Black Pen Immigration

14 x waar je aan moet denken als je gaat emigreren naar ...

German & English-speaking immigration
company from assisting with visas
to finding employment
 
404 Equinox Building | 154 Main Road | Sea Point South Africa
Blackpen-immigration.com
info@blackpen.co.za
BlackPen_Law
Black Pen Immigration and Recruitment

14 x waar je aan moet denken als je gaat emigreren naar Zuid-Afrika

Ga je werken in Zuid Afrika? Verhuisdozen bijna ingepakt? Zorg dan dat je deze shortlist ook nog goed doorloopt.  

Dus je verlaat je Nederlandse huis en haard om in Zuid-Afrika te gaan wonen? Een grote stap, maar wat ons betreft een hele mooie. Je staat namelijk op het punt om te verhuizen naar één van de mooiste landen ter wereld. Hallo zomer-die-negen-maanden-duurt, hallo heerlijke lifestyle met dito quality of life

Je hebt ongetwijfeld een hoop gedoe moeten doorstaan bij het aanvragen van je visum voor Zuid-Afrika, en nu is het tijd om het vliegtuig in te stappen. Althans... bijna. Want heb je ook aan deze dingen gedacht? KaapstadMagazine.nl vroeg experts en 'ervaringsdeskundigen' naar tips voor mensen die op het punt staan naar Zuid-Afrika te verhuizen. Doe er je voordeel mee!

Last update: november 2017

1. Nog even over dat visum voor Zuid-Afrika...
Zorg echt dat je dat geregeld hebt vóórdat je deze kant opkomt. Bij de ambassade in Den Haag is het wellicht niet altijd even overzichtelijk of prettig, maar als je Zuid-Afrika binnenkomt zonder geldig visum (lees: een toeristenvisum), moet je sowieso terug naar Nederland als je in aanmerking wil komen voor een werk- of verblijfsvergunning. Waar het vroeger mogelijk was om hier ter plaatse een toeristenvisum 'over te zetten' in een andere vergunning, is dat sinds 2014 niet meer mogelijk - het aanvragen van een 'nieuw' visum moet je in het land van herkomst doen.

werken in zuid afrika
Sinds de regering in 2014 de immigratieregels aanscherpte, is verhuizen naar Zuid-Afrika er niet gemakkelijker op geworden

2. Een huis kopen in Zuid-Afrika?
Vastgoed kopen in Zuid Afrika kan naast een goede investering, ook best tricky zijn. De markt is er nogal op gericht op de belangen van de verkopende partij te behartigen, meer dan de rechten van de partij die koopt. Documenten waarvan je denkt dat ze voorlopig zijn blijken bindend te kunnen zijn en een advocaat - aangewezen door de verkopende partij - is niet altijd 'neutraal'. Kortom: bespaar jezelf een hoop geld, stress en kopzorgen en schakel een kundige makelaar in. 

duurste huis zuidafrika
Als geld geen rol speelt, wil je misschien dit huis wel kopen. Het staat in Camps Bay en is officieel het duurste huis van Zuid-Afrika (Kosten: ruim 31 miljoen euro).

3. Leg contact met andere Nederlanders in Zuid-Afrika
Omdat het leuk is om in je nieuwe woonplaats nieuwe vrienden te maken, maar zeker ook om ervaringen te kunnen delen en vragen te kunnen stellen. Over of die school goed is, waar je het best terecht kunt voor een nieuwe auto, een goede dokter of tandarts in de buurt, hoe je je kinderen kunt inschrijven voor lessen van de Nederlandse school, etc. Onze eigen nieuwsbrief voor Nederlanders in Zuid-Afrika is een geschikt medium om een oproepje te plaatsen om het eerste contact te leggen.

4. Niet alles is zo goedkoop als je denkt
'Jeetje, wat is alles hier goedkoop!' Je hoort het vrijwel elke Nederlander (op vakantie) in Zuid-Afrika roepen. Vooral na een bezoekje aan een restaurant en als 'ie de taxi uitstapt. Maar vergis je niet: als je hier woont en in Zuid-Afrikaanse randen uitbetaald wordt, stel je dat beeld snel genoeg bij. Supermarkten hanteren hier 'gewone' Europese prijzen, evenals dat een huis huren of kopen ook niet zo goedkoop uitvalt als je misschien denkt. Met andere woorden: houd er rekening mee dat 'goedkoop' een rekkelijk begrip is en op basis van een Zuid-Afrikaans modaal salaris een geheel nieuwe invulling krijgt. Mits je in euro's betaald krijgt natuurlijk, dan heb je (zeker met de huidige koers) best wel geluk. 

goedkope vakantie zuidafrika
Vooral uit eten gaan vinden Nederlanders (en andere 'buitenlanders) in Zuid-Afrika vaak 'spotgoedkoop'

5. Zorg dat je een goede zorgverzekering hebt
Dit is een hele belangrijke. Zuid-Afrika heeft namelijk niet zo'n uitgebreid en 'zorgzaam' verzekeringsstelsel als Nederland. Je kunt je laten verzekeren door een Nederlandse zorgverzekeraar die speciale polissen hebben voor Nederlanders die (tijdelijk of permanent) in het buitenland wonen - dan is OOM Verzekering een aanrader. Het kan ook zijn dat je Zuid-Afrikaanse werkgever je verzekering regelt, zorg dan dat je zeker weet dat je ingeval van ziekenhuisopname of andere medische zaken terecht kunt bij een private hospital en dat alle kosten vergoed worden.

Mocht je het fijn vinden om in je nieuwe thuisland onder behandeling te blijven bij een Nederlandse tandarts, dan is daar: Houtbay Dental Studios.

zuidafrika vakantie
Het leven in Zuid-Afrika is een stuk meer 'outdoors' en avontuurlijker. Alleen al daarom is een goede zorgverzekering verstandig.

6. Reis je als ouder alleen met kinderen (onder 18 jaar)?
Let op: sinds 1 juni 2015 gelden er verscherpte regels voor ouders die zonder partner met minderjarige kinderen reizen. Wanneer je dus als ouders apart reist, er sprake is van adoptie, echtscheiding of een overleden ouder, dan moet je de nodige documenten bij je hebben wanneer je met de kinderen van en naar Zuid-Afrika reist. Lees er alles over in ons artikel Reizen naar Zuid-Afrika met (minderjarige) kinderen.

reizen met kinderen zuidafrika
Kinderen vinden het (wild)leven in Zuid-Afrika fantastisch. Let echter wel op dat je de juiste papieren bij je hebt als je met ze reist. 


7. Zuid-Afrikaanse bankrekening openen; ja graag
Om een Zuid-Afrikaanse bankrekening te kunnen openen heb je een bewijs van maandelijkse inkomsten nodig (salarisstrook en garantie van je werkgever dat ze elke maand een bepaald bedrag aan je uitkeren) en een bewijs van waar je woont (een huurovereenkomst met je naam erop of een bewijs van telefoon- of internetrekening, bijvoorbeeld). Let wel: in tegenstelling tot bankieren in Nederland, is bankieren in Zuid-Afrika behoorlijk prijzig. Houd er rekening mee dat je voor veel handelingen betaalt en vaak maandelijkse kosten hebt voor de rekening. Het is echter wel zo handig.

zuid-afrika wonen en werken

8. Hoe werkt dat met geld overmaken van Zuid-Afrika naar Nederland en vice versa?
Vanuit Nederland geld overmaken naar een Zuid-Afrikaanse bankrekening is erg gemakkelijk en kan gewoon met de online banking service van je Nederlandse bank. NB. Zuid-Afrikaanse rekeningen hebben geen IBAN-code, maar wel een swift/BIC-code. Vanuit Zuid-Afrika geld overmaken naar Nederland is moeilijker, met name als je geen permanent residence vergunning hebt. Je betaalt hoe dan ook een extra percentage voor deze transactie. Bovendien hanteren banken in Zuid-Afrika vrij hoge wisselkoers kosten/percentages. Met andere woorden: als je geld over wilt maken, maak dan liever in één keer een groot bedrag over, in plaats van steeds kleine beetjes. Al het internationale geldverkeer loopt via de SARB (South African Reserve Bank) en alle in- en uitgaande transacties worden geregisteerd.

En ook: als je in Zuid-Afrika wilt investeren (o.a. door het kopen van een huis of aandeelhouder worden van een Zuid-Afrikaans bedrijf), dan moet je hiervoor een aanvraag indienen bij SARB. Je krijgt dan een code, zodat je dat geld later ook weer het land uit kan krijgen.

zuid-afrikaanse rand
Het portret van Nelson Mandela prijkt op de bankbiljetten

9. Container: get set, go!
Hopelijk lees je dit bericht op tijd. Een container verschepen kan langer duren dan je denkt. Dat geldt niet alleen voor vervoer naar Zuid-Afrika, maar feitelijk overal naartoe. Houd daar rekening mee als je de container vanuit Nederland laat vertrekken - gemiddeld duurt het met een gewone dienst zo'n zes weken voordat de container in Zuid-Afrika arriveert. Ook hiervoor geldt dat een oproep in de nieuwsbrief voor Nederlanders in Zuid-Afrika uitkomst kan bieden! (mail naar info@kaapstadmagazine.nl om - gratis uiteraard - een oproepje te plaatsen). 

Qua spullen kopen voor je nieuwe huis: IKEA is in Zuid-Afrika een onbekend fenomeen (een ietwat overpriced franchise ervan daargelaten). Naast mooie meubel- en interieurzaken die je in de grote steden vindt, is Gumtree.co.za (de Zuid-Afrikaanse Marktplaats) is een fijne plek om tweedehands meubels te kopen. 

10. Heb je inentingen voor Zuid-Afrika nodig?
Dat hangt er maar net vanaf waar je gaat wonen. Als je in een grote stad gaat wonen niet, maar als je een game lodge in de bush gaat managen (of van plan bent vaak op safari te gaan), dan is die kans beduidend groter. Inentingen tegen gele koorts, pillen tegen malaria, etc. Laat je voor vertrek goed informeren door de GGD en lees vooral ons artikel Vaccinaties voor Zuid-Afrika.

inentingen malaria zuidafrika
Indien nodig, ga dan vooral nog even langs de GGGD voor de nodige inentingen

11. Zet het Zuid-Afrikaanse alarmnummer in je telefoon
Het '112' nummer in Zuid-Afrika is 10111 of 911. Sla dat alvast op in je telefoon.

12. Een auto is een must
Hoewel het netwerk en de routes van de MyCiti-bus de laatste jaren flink verbeterd zijn, is het in een land als Zuid-Afrika toch fijner om je eigen auto te hebben om je van A naar B te vervoeren. Al was het maar voor leuke uitstapjes in het weekend.

parkeren zuid-afrika
Het parkeerbeleid in Zuid-Afrika is deels in handen van parking marshalls en car guards. 

13. Download de Uber-app
Voortbordurend op de vorige tip: hier de gouden tip waar je ons heel erg dankbaar voor gaat zijn. Vier letters: U-b-e-r. Synoniem voor de beste en goedkoopste taxi's van Zuid-Afrika. Vooral 's avonds als je geen zin hebt om je auto in te stappen of de Bob te zijn: veilig, betrouwbaar en goedkoper dan 'gewone' taxi's. Downloaden dus.

14. Geniet, geniet, geniet!
Toegegeven, verhuizen staat gelijk aan een hoop geregel en bij vlagen bron voor behoorlijk wat stress, maar je staat op het punt naar één van de mooiste landen ter wereld te vertrekken. We kunnen je alleen maar vertellen dat het aan het eind van de rit alle moeite waard geweest zal zijn!

camps bay kaapstad
En dan ben je er. Ein-de-lijk. Welkom in het mooiste land ter wereld!

Wil je meer informatie over werken in Zuid-Afrika en het hoe en wat rondom het (aanvragen van het) juiste visum voor Zuid Afrika neem dan contact op met Black Pen. Contactgegevens zijn te vinden op de website van Black Pen of direct via info@blackpen.co.za 

Meer weten over wat je allemaal kunt regelen en vragen in Den Haag? Lees dan vooral ons artikel over de Ambassade van Zuid-Afrika.

Volg KaapstadMagazine.nl voor interessante updates en nieuwtjes uit Kaapstad en Zuid-Afrika. We zijn te vinden op Facebook en Twitter en te volgen via onze gratis maandelijkse nieuwsbrief, waarin we altijd het laatste nieuws vanuit Kaapstad en Zuid-Afrika (ook over dit soort zaken) delen. Mooie foto's posten we elke dag op Instagram.  

Events In Kaapstad
Juni 2023
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Bombay BrasserieSumptuous Indian set menu for two

10 unique dishes (and MCC) at Bombay Brasserie

mischu breakfast specialWeekends are for mischu

Where else do you get brunch for under R100 in Sea Point?

Cape Town Meadery mead tastingHave you ever tasted mead?

Taste beer, gin and more made from mead (until June)

Rose's Table pop up dining experienceIntimate fine dining in an art gallery

A long-table experience with food, music, wine and art

Vooma Zip Zap CircusElectrifying circus show for the whole ...

Trapeze, acrobatics, juggling + comedy for all

Excentric Hair camera diagnosisHow healthy is your hair, really?

How to get a free diagnosis + R100 off your first visit

Cannibisters weed barCape Town’s very own cannabis club, ...

It's like your friend’s living room, just with 85 strains of weed

Woodstock Brewery beer tastingLocal craft beer tasting even ...

Nine craft beers, small-batch Thursdays + a guide for beginners

PPC Riebeek Bergmarathon8 reasons to run these races in a lush ...

Do a marathon, fun run with the fam and explore small towns

Taj Whiskey LoungeIntroducing the Whiskey Lounge

Tastings from around the world, guided by an ambassador

Char'd Grill meat appreciation platterMeat appreciation platter at a ...

3 cuts of meat, sizzling side dishes + epic mad-scientist experience

Mountain MarketAffordable healthy food at this city ...

Organic fruit and veg, smoothie bowls + small-scale clothes

Char'd Grill tasting traysSpirit tastings and unique cuts at this ...

Bring out your inner mad scientist: experiment with unique spirits + meat cuts

Pear Tree cocktailsHolistic food + drink at this healthy ...

Sit under the trees and enjoy kombucha cocktails, vegan dishes + a sea view

Pear Tree HermanusUnconventional vegan dishes at this ...

From tofu tostadas and kombucha cocktails to MasterChef-level desserts

Milk on the Beach5 reasons to visit this beach-side ...

Never-ending summer of waffles, hotdogs, cocktails...

Waffle Shack by Milk on the BeachOur team’s top picks at the Waffle ...

Beach-side eatery is perfect for kids, adults and dogs alike

Picnic in the parkPicnic in the Parks, fun workshops for ...

Book a picnic basket, get it delivered to the park + do interactive workshops

Distiller's UnionMake your unique brand of gin

At Distiller’s Union you get to also pick the flavour, colour + drink craft beer

Bar KeeperBar Keeper is open on Sundays till ...

Order 1 bottle to many cases online or in store, get it delivered same day, cold

Sweet River Brewery ingredientsBook out this distillery for your next ...

Make your own at Distillers Union + get craft beer and pizza

The Purple WindmillWeekend market that has it all

Craft beer, kids playpark, aqua golf, target shooting, donkeys and more

Black Elephant Vintners music and wine pairingEver imagined a rock ‘n roll ...

Silent disco, wine barrel tables + rock star murals at Black Elephant Vintners

Blue Train ParkKids Party Idea: Take a ride on the ...

BOOK Now and let the outdoor adventure begin!

Breathwork Africa foundation3+ ways to get your breath back and ...

Classes, courses, retreats on conscious breathing run by the trainers leading the global ...

StrollaGet Irie On The Sunset Deck At Strolla ...

Weekend sunsets at Strolla mean live DJs and reggae (Rivertones)

Honeybee Heroes Be a beekeeper for a day at Honeybee ...

Adopt a hive, learn about bees, take a beekeeping course, buy honey

Klein Roosboom tasting caveTaste wine in a cave

Boutique winery with 6 six cosy tasting nooks. Plus platters, picnics + trails

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika