Die Antwoord Zuid-Afrika | Muziek, bands en artiesten uit Zuid-Afrika

Op zoek naar goede muziek uit Zuid-Afrika? Wij hebben Die Antwoord!

Anders dan anders: de band Die Antwoord uit Zuid-Afrika.

De tijd dat muziek uit Zuid-Afrika binnen de grenzen van het Afrikaanse continent bleef, is voorbij. Want vrijwel iedereen kent namen als Goldfish, Jack Parow en Freshlyground – stuk voor stuk Zuid-Afrikaanse artiesten die internationaal bekend én populair zijn. Ook de Zuid-Afrikaanse band Die Antwoord timmert al een aantal jaar flink aan de weg.

“Mensen zijn bewusteloos. Je moet jouw kunst als schok gebruiken om ze wakker te schudden.” Was getekend, Die Antwoord. 

Even voorstellen: de band Die Antwoord bestaat uit drie artiesten uit Zuid-Afrika: Ninja, Yolandi Visser en DJ Hi-Tek. In hun muziek combineren ze Engels met verschillende talen uit Zuid-Afrika, waaronder Xhosa en Afrikaans. In Nederland brak de band in 2009 door met de hit ‘Enter the Ninja’. Ook stond het drietal van Die Antwoord inmiddels al op veel bekende festivals, waaronder Pinkpop en Lowlands in Nederland, Rock Werchter en Pukkelpop in België en het bekende festival Sziget in Hongarije.

Bekijk hieronder Die Antwoord's bekende hit 'Enter the Ninja':

Peroxideblond met een voorliefde voor ratten
Niet alleen de muziek en de optredens van Die Antwoord blijven hangen bij het publiek, ook het uiterlijk van het drietal springt in het oog. Ninja heeft een lijf vol tatoeages en een blik die zegt ‘mij wil je niet in een donker steegje tegenkomen’. Een iets vriendelijkere uitstraling heeft Yolandi Visser, de enige vrouw van de groep. Maar met opgeschoren, peroxideblond haar en een voorliefde voor ratten is ook Visser niet bepaald een doorsnee meisje. Om een beeld te schetsen: ze heeft veel weg van Richard uit New Kids on the Block. En dan hebben we natuurlijk nog DJ Hi-Tek. Met een, op zijn zachtst gezegd, volslank postuur staat hij in schril contrast met zijn magere collega Ninja. Al met al is het trio een bijzondere verschijning in de muziekwereld.

De afgelopen jaren bracht Die Antwoord drie albums uit. De meest recente, Donker Mag, stond een tijd lang op nummer 1 in de US Dance Chart. Dat de band zeer populair is, blijkt ook uit het enorme aantal likes op Facebook: maar liefst 1.731.433. Die Antwoord gaat het maken en dat weet het trio zelf ook. Zo vroeg Lady GaGa hen in 2013 of zij de openingsact wilden zijn van haar Born This Way-tour in Zuid-Afrika. Die Antwoord? “Nee, bedankt.” Dus.  

Antwoord met een rauw randje
De muziek van Die Antwoord is een mix tussen de genres rap, rave en techno. Als je denkt dat je nu weet wat je te wachten staat, heb je het mis. De nummers hebben namelijk een rauw randje en bevatten vaak confronterende en controversiële teksten.

We noemen enkele voorbeelden. Zit je stevig? Hier komen ze: ‘My daddy told me there’s a lot of fish in the sea. There’s also a lot of motherfucking money, bitches and weed!’ Wat ook erg tot de verbeelding spreekt: ‘We drop the type of beats that make you shut the fuck up and dance! We drop the type of beats that make you fucking come in your pants!

Nog meer leuke lyrics:

Wat kunnen we in de toekomst nog meer verwachten van deze provocatieve Zuid-Afrikaanse band? Onlangs maakten de mannen en vrouw van Die Antwoord bekend dat ze binnenkort een volgend album uitbrengen met de titel Rats Rule, waar ook DJ Muggs van Cypress Hill op te horen zal zijn. Wij zijn alvast erg benieuwd!

Tot slot nog een leuk weetje: de bandleden van Die Antwoord laten hun haar knippen bij kapper Scar op Kloof Street. Daar adverteert de kapper uiteraard uitbundig mee.

Door Milou Windhorst

In the mood voor meer Zuid-Afrikaanse muziek? Lees ons interview met Goldfish – die enorm populaire DJ-formatie uit Zuid-Afrika.  Ook hadden we onlangs een knus muzikaal onderonsje met Zuid-Afrikaanse zanger Jeremy Loops.

Houd ons in de gaten op op Facebook, Twitter en via onze gratis maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van eventuele optredens van Die Antwoord in Nederland!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika