Op bezoek komen en nooit meer weggaan: 4 verhalen uit de Westkaap van Zuid-Afrika

KaapstadMagazine.nl

Op bezoek komen en nooit meer weggaan

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
+27(0)72 350 2062
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
info@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

Op bezoek komen en nooit meer weggaan

We spraken met vier ‘eeuwige toeristen’ die de Westkaap bezochten en er bleven

Met de ligging in de kom van de majestueuze Tafelberg, Lion’s Head en Signal Hill, en de Twaalf Apostelen die de stad omhelzen, met adembenemende stranden, weelderige wijngaarden, vijfsterrenrestaurants, een gematigd mediterraan klimaat en de smeltkroes van warme, vriendelijke mensen is het niet verwonderlijk dat Kaapstad en de Westkaap tot een van de best beoordeelde reisbestemmingen ter wereld behoren. 

De ‘moederstad’ is ook de thuisbasis van een groeiend aantal mensen die Kaapstad ooit als toerist bezochten en er vervolgens nooit meer zijn weggaan.

NET_Western_Cape_Phillip_hiking

ONTMOET VIER EEUWIGE TOERISTEN IN DE WESTKAAP

We hebben vier van deze mensen ontmoet en stelden ze de vraag waarom ze zijn verhuisd en hoe het is om in Kaapstad en de Westkaap te wonen. 

Een stewardess, een ondernemer, een diplomaat met een passie voor surfen en een arts met een bijzondere interesse in Chinese geneeskunde... je zou denken dat deze vier mensen maar weinig met elkaar gemeen hebben. Daar kun je je echter lelijk in vergissen. 

NET_Western_Cape_mountain_view

Martha, Marcus, Celine en Philip kennen elkaar eigenlijk niet, maar het besluit om hun land van herkomst in Europa te verlaten en in Kaapstad een nieuw leven op te bouwen, verbindt hen op een verrassende manier met elkaar. En ook hun redenen om hier naartoe te verhuizen vertonen talloze overeenkomsten. We stellen ze aan je voor.

VERANDER JE MENING OVER DE BESTE PLEK

Martha, een 32-jarige Duitse stewardess voor Lufthansa, bezocht Kaapstad voor het eerst in 2014. 

NET_Western_Cape_Martha

“Na een kort verblijf van 10 dagen wist ik zeker dat ik terug zou komen,” zegt ze. “Ik heb mede dankzij mijn werk veel gereisd, en ik zei altijd dat San Francisco mijn go-to stad was... Waarom? Die stad heeft die ongelooflijke combinatie van relaxte mensen, prachtige landschappen, de oceaan, de bergen en de wijnlanden... Onverslaanbaar, dacht ik. Maar toen ik hier kwam, vond ik dat alles ook en zelfs meer. Ik wist het meteen: sorry San Francisco, je bent nu mijn op een na beste plek!”

NET_Western_Cape_Martha_hiking

BESEF DAT JE GEEN REIZIGER BENT

Marcus, een Nederlandse ondernemer (oprichter van CapeTownMagazine.com en deze site ;-), stond op het punt om een vlucht naar Ierland te boeken om daar aan een spannende carrière te beginnen waarvoor hij was benaderd door een headhunter. 

NET_Western_Cape_Marcus

Op weg naar het reisbureau ging hij even langs bij een vriendin die net terug was uit Kaapstad. Hij werd gegrepen door een luchtfoto van de stad, annuleerde zijn plannen en besloot naar het verre zuiden te verhuizen. Dat was in 1999. 

Meer dan 20 jaar later is hij nog steeds een gepassioneerde en trotse ambassadeur van Kaapstad, de Westkaap en Zuid-Afrika, waar hij nog altijd woont met zijn Zuid-Afrikaanse vrouw Joonji en hun zoon Maru. 

NET_Western_Cape_Marcus_picnic

“Als je als Nederlander hier aankomt, kan het niet anders dan dat je verrast wordt over hoe groot de gelijkenis is tussen het Afrikaans en onze eigen taal,” zegt hij. “Ik vind het ongelooflijk dat we hier - aan de andere kant van de wereld, op het zuidelijkste punt van Afrika - zo nauw met elkaar verbonden kunnen zijn.”

NET_Western_Cape_Marcus_river

Net als Martha beschouwde Marcus zichzelf altijd als een reiziger. “Ik heb gereisd en gewerkt in Nieuw-Zeeland, Australië en Indonesië, en ik dacht niet dat ik me ooit ergens echt zou vestigen... maar toen ik in Kaapstad aankwam, besefte ik dat ik helemaal geen reiziger ben - ik had gewoon mijn plek nog niet gevonden.”

ONTDEK IETS ANDERS EN VERANDER VOORGOED

Celine, oorspronkelijk afkomstig uit Nederland, werkte op het ministerie van Buitenlandse Zaken en was op weg naar een veelbelovende toekomst als diplomaat. Een reis naar de Kaap veranderde dat echter allemaal. 

NET_Western_Cape_Celine

“Toen ik hier in 2016 voor het eerst op vakantie kwam, had ik een pauze nodig - een pauze van Nederland, van de kou en mijn zeer gestructureerde leven - ik wilde gewoon iets anders ontdekken,” vertelt ze. “Ik hield ook van surfen en ik ben altijd geïnteresseerd geweest in verschillende culturen, dus ik dacht dat Kaapstad de beste plek zou zijn om weer op adem te komen.”

NET_Western_Cape_Celine_beach

“Toen ik een paar weken later weer naar huis ging, bleek al snel dat deze vakantie mijn leven op z’n kop had gezet. Misschien was het de combinatie van het ontmoeten van zoveel mooie mensen en culturen en het ongelooflijke buitenleven hier - ik voelde me totaal vrij in Zuid-Afrika. Het zijn hier moedigde me aan om minder controle over mijn leven te willen hebben. Daarvoor was ik een perfectionist, plande ik alles en wilde ik altijd de controle hebben, maar na mijn reis besloot ik om alles los te laten en me te laten verrassen door het leven...”

NET_Western_Cape_Celine

Het leven verraste haar inderdaad en bracht Celine al snel terug naar Kaapstad. Ze woont nu samen met haar vriend in een klein huisje aan de rand van het Cape Point Nature Reserve en ze verwacht inmiddels hun eerste kindje. Als ze niet aan het werk is voor UNICEF, brengt ze het grootste deel van haar vrije tijd door op of in de oceaan - surfend of duikend.  

VOEL DE LEVENSDRIFT DIE JE GEAARD HOUDT 

Philip kwam in 1999 voor het eerst als student geneeskunde naar Kaapstad om hier zijn medische stage te doen.  

NET_Western_Cape_Philip_hiking

“Toen ontstond al de liefde voor dit land. Ik werd meteen gegrepen door de eindeloze mogelijkheden die ik zag ... Het voelde alsof iedereen die ik ontmoette dromen had en plannen maakte om ze te verwezenlijken ... Tel daarbij op de eindeloze hoeveelheid leuke dingen die je in je vrije tijd kunt doen – ik bedoel, wat mensen hier in zomaar een weekend doen, daar zou je in Europa een jaar vooruit voor aan het plannen zijn!”

NET_Western_Cape_Phillip_hiking

Naast vele andere sociale initiatieven heeft Philip een succesvolle maatschap van gezondheidswerkers opgericht die zich bezighoudt met het concept van holistische gezondheid. Hij en zijn vrouw hebben hier hun gezin gesticht, hun huishouden bestaat nu uit twee kinderen en nog veel meer chaos. Waarom zijn zij gebleven?

NET_Western_Cape_Phillip_hiking

“Je voelt hier gewoon dat je leeft - er heerst altijd een bepaalde spanning die moeilijk te verwoorden is... de polariteit is op alle niveaus voelbaar...”, denkt hij hardop, “... of dat goed of slecht is, weet ik niet, maar die tweespalt zit altijd in je bewustzijn ... Ik vermoed dat die levensdrift je geaard houdt. En dat gebeurt zeker niet altijd in onze oververzadigde westerse wereld.”

VOEL DE RODE DRAAD IN DE WESTKAAP

Hoewel deze diehards en ambassadeurs van Kaapstad en de Westkaap alle vier een andere levensstijl, passies en hobby’s hebben, loopt de gemeenschappelijke liefde voor de plek die ze nu hun thuis noemen als een rode draad door hun levensverhalen. 

Allemaal koesteren ze de natuurlijke schoonheid en de toegankelijkheid het hele jaar door ervan, alle vier hebben ze het over de warmte van de mensen, de verscheidenheid aan plaatsen om te ontdekken en van te genieten, en het betekenisvolle verschil dat je hier kan maken als je daarvoor kiest. 

NET_Western_Cape_Lions_Head

Alle vier benoemen ze nadrukkelijk het gevoel hier een mate van persoonlijke vrijheid te hebben ontdekt die ze daarvoor nergens anders echt hadden ervaren.

Kom je ook?

 

MEER MOOIS ONTVANGEN?

Volg KaapstadMagazine.nl op Instagram en zorg ervoor dat je onze (gratis) nieuwsbrief ontvangt. Abonneer je vandaag nog.

 

Events In Kaapstad
Juni 2024
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Esther Mahlangu, A Retrospective at Iziko MuseumOnce-in-a-lifetime exhibition of Esther ...

On from February to August 2024; 100+ artworks

Cannibisters 2024Cape Town’s very own cannabis club, ...

Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room

Off-road adventure at Scootours BanhoekBest day ever? Monster Mountain ...

Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery

Escape rooms Cape TownPossibly the best escape room in the ...

HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”

Bamboo Plant Power plant based healthy takeaways Netflix and chill & office lunch are ...

From mushroom burgers and loaded fries to “sticky wings”

Mardouw Country HouseHow to have an unforgettable 40th, 50th ...

Private chef and 3-course meals at a 5-suite manor

Woodstock Brewery burgersA brewery with food specials for every ...

Burgers, schnitzels + curry specials at Woodstock Brewery

Palm House spa This grand 5-star hotel has luxury spa ...

Half day package includes 2 hour treatment & 3 course lunch

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika