'Nederlands' kustplaatsje net buiten Kaapstad

Hollandse herkenbaarheid in Hout Bay


Sinds wij Nederlanders in 1652 neerstreken in Hout Bay (of Houtbaai), is er behoorlijk wat veranderd. Anno 21ste eeuw vinden we in dit aan de zee gelegen kustplaatsje op 20 kilometer van het centrum van Kaapstad, alle gemakken en schoonheden om een heerlijke vakantie in Zuid-Afrika door te brengen.

Dat was vroeger wel anders: wie toen had gevraagd om een uitgebreide jacht- en vissershaven, een gezellig stadscentrum en voldoende goede accommodatie in Hout Bay, had kunnen rekenen op zeer verbaasde blikken. Maar vandaag de dag vind je alles wat hierboven staat - en meer - in Hout Bay. Plus een dosis Nederlandsheid die op haar beurt dan wel weer doet denken aan vroeger tijden...

Wat niet is veranderd in Hout Bay sinds 1652, zijn de uitgestrekte witte stranden, de azuurblauwe zee en toeristische trekpleister nummer 1: het startpunt van de prachtige Chapman’s Peak-route, ook wel bekend als de mooiste 9 kilometers van Zuid-Afrika.

En die Nederlanders dus, die zijn er ook in Hout Bay. Deels komen ze af op de toeristische aantrekkingskracht van het dorp, maar ook veelal op bezoek bij familie en vrienden die in Zuid-Afrika wonen. Want Hout Bay is buiten een zeer populaire vakantiebestemming onder Nederlanders in Zuid-Afika, ook de grootste Nederlandse enclave in de West-Kaap provincie.

Een unox muts hartje zomer
In de hele Westkaap provincie wonen naar schattingen zo'n 15.000 Nederlanders. En hoewel tellingen per jaar uiteenlopen, staat buiten kijf dat de meeste van hen in Hout Bay wonen.

Deze Nederlanders hebben er zelfs de eigenaardige gewoonte van gemaakt een Nieuwjaarsduik in Kaapstad te houden, logischerwijs op de eerste januaridag van het nieuwe jaar. Met unox muts en al. Dit wordt georganiseerd door de NCK, de Nederlandse Club in Kaapstad en wordt steevast gehouden bij restaurant Dunes (de bron der Nederlandsheid in Hout Bay).

Genoeg over Nederlanders in Kaapstad (oké, laatste dan: Hout Bay Dental Studio voor een Nederlandse tandarts tijdens vakantie in Kaapstad). Want het overgrote deel van de bevolking van Hout Bay is gewoon Zuid-Afrikaan. Bovendien heeft deze idyllische kustplaats veel meer te bieden dan alleen de Hollandse bitterballen en erwtensoep op 1 januari.

Aldus een prangend advies:
Ga een auto huren in Kaapstad en rijd de 9 kilometer van de Chapman’s Peak Drive. In de volksmond ook wel Chappies genoemd.

De Chapman’s Peak Drive
Rijdend over deze weg van slechts 9 kilometer lang, word je bij elk van de 114 bochten weer verrast door het prachtige landschap dat zich aan je openbaart. Met groene bergtoppen aan je linkerzijde en de machtige, blauwe oceaan aan je rechterzijde, heb je het gevoel in een auto-commercial rond te rijden. Hoe oud je huurauto ook is.

Autocommercials worden op dit prachtige stukje Zuid-Afrika dan ook opmerkelijk veel opgenomen. En als je er dan toch rijdt, stop op een van de picknickplaatsen langs de weg voor een heerlijke picknick.

Tip: haal voor je gaat een kant-en-klaar picknickmandje op bij Rotisserie360 in Kaapstad. Rijd daarna door naar het hoogste uitkijkpunt van Chappies, en zie de haven van Hout Bay als een speelgoeddorpje in de diepte liggen terwijl de zon in de oceaan zakt.

Uitgaan in Hout Bay
Het wordt avond, maar dat betekent nog niet dat het tijd is om terug te gaan richting Kaapstad. We gaan namelijk nog even het nachtleven van Hout Bay verkennen, als dat er is tenminste. Buiten de vele dingen om te doen voor families, de zondagse Artisan markt, de recent geopende biologische voedselmarkt op zaterdag en zondag, en de mogelijkheden voor sportvissers, kun je namelijk ook goed uitgaan in Hout Bay.

Tip: meng je met de lokale de surfers (je kunt ook goed surfen in Hout Bay), en bezoek een van de vele restaurants, cafés of clubs. Of doe het echt goed, en doe het alle drie op één avond.

Betere pizza dan in Kaapstad
First things first
. Eten. Wij gaan eerst naar Massimo’s Pizza Club in Hout Bay, voor een heerlijke pizza. Daarna gaan we even langs Pakalolo voor een drankje onder get genot van livemuziek. Dan is het tijd voor cocktails. We lopen even langs Kitama en nemen een lekkere mojito terwijl de zwoele nacht aan ons voorbijtrekt.

Dit was één dag in dit kustplaatsje, maar er zijn zoveel meer dingen te doen in Hout Bay. Ga surfen bij Dungeons Reef. Of ga vogels kijken bij the World of Birds, het grootste vogelpark in Zuid-Afrika. Handig: de blauwe route (uitgebreide versie) van de Hop On-Hop Off bus rijdt ook door Hout Bay en heeft zelfs een halte bij de World of Birds.

Ga voor een rustige middag in Hout Bay bootjes kijken op het Lookout Deck, en een Italiaans ijsje halen bij Ice Dream.

Hout Bay bij Kaapstad is dus meer dan een verzamelplaats voor Nederlanders in Zuid-Afrika: het is een veelzijdig kustplaatsje met leuke activiteiten voor zowel jong als oud. Van bootjes kijken naar cocktails drinken, alles is er te doen. En als je er echt behoefte aan hebt… Kun je hier ook een onvervalst Hollands nieuwjaarsduik in Zuid-Afrika doen. Houd onze site in de gaten, we kondigen in december altijd de hoe, wat en waar aan over deze duik, in samenwerking met de NCK.

Wil je op de hoogte blijven van leuke dingen om te doen, in en om Kaapstad? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook of via Twitter.

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika