’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...
Een nieuwe uitdaging voor Consul-Generaal Bonnie Horbach
“Ik probeer het een beetje low profile te houden zodat ze niet doorhebben hoe heerlijk het hier is. Dan kan ik misschien wat langer blijven”
Een nieuw avontuur, een nieuwe stad, een nieuwe Consul-Generaal. Welkom in Kaapstad, Bonnie Horbach! In juli 2013 vertrok de 43-jarige Brabantse met haar dan 4-jarige dochter Lily vanuit Nederland naar Kaapstad om in de voetsporen van voorganger David de Waal te treden. “Ik had Kaapstad op mijn lijstje gezet met het idee: ‘niet geschoten is altijd mis’. Dat ik hier terechtkwam was eigenlijk een grote, aangename verrassing.”
Een paar maanden later, op een woensdagochtend ga ik op pad naar het grote herkenbare gele gebouw van het Consulaat in Kaapstad. Nu ze een paar maanden op haar post zit, vond KaapstadMagazine.nl het tijd om haar het hemd van het spreekwoordelijke lijf te vragen. Ik ben iets te vroeg en mag nog even wachten. Een paar minuten later word ik opgehaald en meegenomen naar Bonnie’s kantoor. Ze zit al op me te wachten: een spontane, jonge, blonde vrouw.
Als eerste vraag ik Bonnie of het wennen was in Kaapstad. “Dat valt mee”, lacht ze. Na alle omzwervingen ziet ze zichzelf als een behoorlijke wereldreiziger. “Maar de verhuizing naar Kaapstad was absoluut anders dan voorheen, want dit keer neem ik een klein meisje met me mee.” Ze heeft het uiteraard over dochter Lily. Die overigens eerst de nodige moeite had om te wennen aan haar nieuwe leven in Kaapstad, maar inmiddels hartstikke happy is.
Bonnie zelf was direct enthousiast. Hoe ze Kaapstad in één woord zou omschrijven? “Fantastisch! Voor mij is het geweldig dat ik mijn werkervaring in het Nederlandse bedrijfsleven kan combineren met mijn diplomatieke ervaring. Deze functie bevat beide elementen,” vertelt ze enthousiast. “Daarnaast maken de bergen en de rest van de omgeving direct indruk. Dat merk ik aan het aantal bezoekers,” zegt Bonnie. “Maar ook buiten Kaapstad is er nog genoeg te zien,” aldus Bonnie. “Ik had voordat ik kwam al een hele lijst aan dingen die ik wilde doen en zien. Die lijst is sinds ik hier ben alleen maar langer geworden! Het Kruger Park, de Garden Route, maar ook naar andere landen in Zuidelijk Afrika zoals Namibië ben ik erg benieuwd.”
Toch moest Bonnie ook wel wennen aan het feit dat sommige dingen anders zijn in Kaapstad: “Zo moest ik bij het kiezen van een buurt waar ik graag wilde wonen, rekening houden met de veiligheid, iets waar ik in Nederland nooit bij stil zou staan.” Inmiddels heeft ze haar draai aardig gevonden in de Moederstad en heeft ze zelfs al een aantal favoriete plekjes. Eén daarvan is café annex delizaak Carlucci’s in Oranjezicht. “Daar ben ik wel verknocht aan geraakt. Niet alleen aan de lekkere koffie en verse vruchtensappen, maar met name aan de kant en klare maaltijden,” lacht Bonnie. “Soms rijd ik even langs zodat ik ’s avonds niet hoef te koken, echt heel handig.”
World Design Capital 2014
Om verschillende redenen is Bonnie’s tijd als Consul-Generaal in Kaapstad zo bijzonder. Een daarvan is het feit dat Kaapstad als World Design Capital 2014 (WDC) binnenkort wereldwijd het centrum van design zal zijn. “Nederlandse en Zuid-Afrikaanse bedrijven, organisaties en professionals komen met elkaar in contact. Dit biedt mooie kansen voor Kaapstad die hopelijk na 2014 standhouden.” Uiteraard doet het Nederlandse Consulaat er alles aan om Nederland een rol te laten spelen in deze speciale gebeurtenis.
Hoe? Het Consulaat gaat zich specifiek richten op drie evenementen waaronder het ‘Density Project’ valt. Urban designers uit Nederland en Kaapstad gaan met elkaar rond de tafel om bepaalde knelpunten in de stad op te lossen door middel van design. “Het dichter bij elkaar brengen van de woon- en werkplaats van Capetonians is daar een voorbeeld van,” legt Bonnie uit. Ze is optimistisch over de kans van slagen. “Ik verwacht dat hier concrete projecten en contracten uit voort zullen vloeien en bedrijven hier hun business uit kunnen halen.”
Daarnaast is ook de branding van WDC2014 een punt op de agenda van het Consulaat. Bonnie vindt het erg belangrijk dat mensen weten dat WDC niet draait om het designen van producten en kleding, maar om creatief denken en designing solutions for the future. “Door designprojecten kunnen we hopelijk een verschil in de Zuid-Afrikaanse samenleving maken. En ja, het gaat ons ook om de band tussen Nederland en Zuid-Afrika te versterken, en laten zien waar wij Nederlanders goed in zijn.”
Bonnie weet precies wat ze aankomend jaar wil bereiken met de titel die Kaapstad gekregen heeft. “Als ik haakjes kan creëren waardoor mensen met elkaar in contact kunnen komen en die contacten uitgroeien tot concrete deals en samenwerkingsrelaties, dan is het project voor mij geslaagd.”
Kortom: 2014 wordt in alle opzichten een bijzonder jaar. Maar ook daarna: Bonnies aanstelling loopt officieel door tot 2017. Ze kijkt er naar uit. “Ik probeer het nu een beetje low profile te houden zodat ze niet doorhebben hoe heerlijk het hier is en ik misschien wat langer kan blijven,”knipoogt Bonnie. Is er al iets dat ze aan Nederland mist? Ze moet even nadenken, maar zegt daarna, vol overtuiging: ‘washandjes’! “Ja, dat klinkt misschien gek, maar met een klein meisje zijn zulke dingen echt onmisbaar.” Ook de Hollandse fietscultuur wordt gemist. “Ik zou het fijn vinden als Kaapstad meer een fietsstad zou worden. In Nederland fiets ik door de duinen van Den Haag tot aan Bloemendaal zonder ook maar één auto tegen te komen.”
Maar volgens Bonnie is er ook genoeg dat ze vanuit Zuid-Afrika mee zou willen nemen naar Nederland. Zo is ze erg onder de indruk van de warmte en betrokkenheid van de Kaapse bevolking. “Je wordt hier met open armen ontvangen en bent meteen welkom in een gemeenschap.” Ook de buitencultuur zou niet misstaan in Nederland: ”Mensen zijn hier zo veel buiten: om te sporten of te braaien. In Nederland zouden we ook wel wat meer van de natuur mogen genieten,” aldus Bonnie.
Als afsluiting van het gesprek vraag ik Bonnie naar haar ultieme doel van haar tijd als Consul-Generaal in Kaapstad. “Ik wil economische diplomatie echt op de kaart zetten. Het opzetten van netwerken zal één van mijn insteken zijn. Mensen bij elkaar brengen die iets voor elkaar kunnen betekenen, daar ga ik me voor inzetten.”
Met de plannen voor het komende jaar komt het gesprek tot een eind, Bonnie moet weer aan het werk. Ik ben in een uur veel te weten gekomen over Bonnie en haar plannen. Kaapstad mag blij zijn met een ambitieuze, gedreven Consul-Generaal als zij!
Wil jij weten wat een Consul-Generaal precies doet en waarmee je allemaal terecht kunt bij het consulaat? Lees dan het Nederlandse consulaat in Kaapstad. Eerder interviewde KaapstadMagazine.nl Bonnie’s voorganger David de Waal. Lees meer over hem en zijn tijd in Kaapstad in “Het reizigersleven van David de Waal”.
Voor al het nieuws uit Kaapstad waaronder de ontwikkelingen rondom de World Design Capital hou je KaapstadMagazine.nl in de gaten via Facebook en Twitter. Schrijf je ook in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie plaatjes van de stad posten we regelmatig op Pinterest en Instagram.