Escape Caffé Kaapstad | Cafes Kaapstad | Restaurants Kaapstad

Koffie en vrede in Kaapstad

Lameens vlucht van atoomwapens naar koffie

Bree Street wordt langzaam maar zeker steeds populairder in Kaapstad. Parallel gelegen aan Long Street, probeert de straat steeds meer in het vizier te komen van winkelend, wandelend en lunchend volk in de stad.

Na recente aanwinsten als de Rhubarb Room en French Toast, zijn er ook all time winners als lunch- en koffiespots Jason’s Bakery en de Rotisserie 360, restaurant HQ en Caveau en de bar Weinhaus + Biergarten (voorheen &Union) die al jaren veel locals en toeristen naar de straat lokken.

Muhammed Lameen Abdul-Malik staat achter de bar van Escape Caffé op Bree Street, een van de nieuwste ‘kids on the block’. Gelegen onder het opvallende Cape Town Lodge hotel (vooral opvallend om z’n hoogte – niet veel andere gebouwen in de binnenstad zijn tien verdiepingen hoog – en de kleuren van het gebouw: bordeaux rood en zwart), opende de voormalige Nobelprijswinnaar medio 2010 dit nieuwe café in het centrum van Kaapstad.

Nobelprijs voor de vrede
Pardon, Nobelprijswinnaar? Ja, je leest het goed. In zijn vorige leven was Lameen namelijk medewerker van het IAEA (International Atomic Energy Agency) team dat meewerkte aan het voorkomen van internationaal nucleair wapengebruik. Woonachtig en werkzaam in Wenen, Oostenrijk, werd Lameen’s team in 2005 beloond met de Nobelprijs voor de vrede voor hun positieve bijdrage aan de internationale kernindustrie.

Dat was toen. Toen draaide zijn leven om proliferatieverdagen, Iran en wapens. Nu draait het om macchiato’s, bananenbrood en croissants. Een wereld van verschil, correct. Maar niet voor Lameen. Lachend: “wat ik toen deed, deed ik met volledige overgave. En dat heb ik nog elke dag.”

Lameen’s inventiviteit en bijzondere karakter blijkt uit de aanpak van Escape Caffé. Allereerst kunnen we objectief vaststellen dat dit punt op Bree Street – op de hoek van Wale Street - wellicht niet de meest logische spot is voor een café in Kaapstad. Het ligt niet direct in het zicht, noch op een logische wandelroute voor toeristen op vakantie in Kaapstad. Het lijkt Lameen niet te deren.

De kern van koffie
“Ik wil graag tot de kern van dingen komen,” aldus Lameen. Alles wat hij zelf kan maken, roosteren, bakken of plukken, doet hij ook. Met als ultieme doel om binnenkort ook de eigen koffiebonen te gaan roosteren, want die haalt hij nu nog bij Espresso Lab in Woodstock.

De aandacht en passie die Lameen heeft voor koffie is overduidelijk, zo blijkt zowel uit zijn enthousiasme om erover te praten, als uit de verschillende soorten, maten, kleuren en sterktes in koffie die Lameen in huis heeft.

Zodra hij zijn eigen roasts heeft, wil hij volop gaan experimenteren. Weinig dingen zijn zo ingewikkeld als koffie, en daar komt dan toch de onderzoeker en wetenschapper in Lameen naar boven: dat wil hij tot de bodem uitzoeken.

Cheesecake
Naast pastries – croissants, muffins en ander deegwaar – kun je bij Escape Caffé ook terecht voor belegde ciabatta’s. Niets ingewikkelds, gewoon lekkere broodjes voor de lunch. Het interieur nodig trouwens prima uit om wat langer te blijven hangen – de rode banken zitten met name zeer comfortabel.

Ook Lameen en zijn twee vaste medewerkers zullen je niet snel opjagen. Of dat te maken heeft met het feit dat het redelijk vaak niet heel druk is in hun ‘tentje’... dat zou best eens kunnen. Want nogmaals – de locatie is niet bepaald AAA. “Ach, als ze eenmaal mijn onovertroffen cheesecake geproefd hebben, dan komen ze vanzelf in grote hordes”, lacht Lameen.

Cheesecake: komt dat zien! Proeven!
Uitblijvende drukte of niet, Lameen zit het zitten op Bree Street. Het is de mix van mensen, culturen en dromen die hem aanspreken in Kaapstad. Na meer dan vier jaar in het buitenland gewoond en gewerkt te hebben, is dit zijn echte ‘thuis’. En zo eindigt een Afrikaanse, internationale vlucht na jarenlang ironisch genoeg in een klein Kaaps tentje met de naam toepasselijke Escape Caffé.

En wij? Wij zien Lameen wel zitten. De koffie is lekker, en vooral de keuze erin kunnen we waarderen. De cheesecake is inderdaad pretty divine, zoals Zuid-Afrikanen graag zeggen. Met een kleine angstige slag om de arm durven we te beweren dat gepassioneerd barista Lameen een hit op Bree Street kan zijn... als de mensen het maar op tijd doorhebben!

Tip: Elke eerste zaterdag van de maand organiseert Escape Caffé een proeverij waarbij je koffie van over de hele wereld kunt proeven. Gratis!

Escape Caffé
Manhattan Place
130 Bree Street | CBD
+27 (0)21 422 1325 

Geopend van maandag tot en met vrijdag: 7.00u – 17.00u
Gesloten op zaterdag en zondag

Wil je altijd op de hoogte zijn van de nieuwste cafe's en restaurants in Kaapstad? Houd onze speciale Uit eten in Kaapstad sectie goed in de gaten en volg ons op Facebook en Twitter!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika