Lekkere Zuid-Afrikaanse braairecepten & handige tips

Lekkere Zuid-Afrikaanse braairecepten

Barbecuerecepten zoals ze die op de braai het liefst eten. Plus: handige tips voor de beginnende braaier!

Wat zeg je, een braai en een barbecue is hetzelfde? Niet helemaal. Het belangrijkste verschil tussen een Nederlandse bbq en een Zuid-Afrikaanse braai zit ‘m in een paar details: Nederlanders braaien van oudsher op kolen, terwijl je bij een Zuid-Afrikaanse braai hout brandt totdat het kolen geworden zijn (je maakt dus in feite zelf je kolen).

Ook is het in Zuid-Afrika traditie om grote stukken vlees op de braai te leggen om te garen, daarna eventueel wat vlees warm houdt en pas gaat eten als alles klaar is. Nederlanders kiezen vaker voor de stuk-voor-stuk benadering van eerst één worstje en daarna een satéstokje, om vervolgens een aardappel te poffen. Zuid-Afrikaans braaien draait dus niet alleen om het eten, maar meer nog om de beleving en sfeer eromheen. En o ja; kip is geen vlees :)

Goed om te weten: aan een Zuid-Afrikaanse braai kleven voor bezoekers enkele do's en don'ts. Stagiaire Milou schreef de volgende Gedragsregels tijdens een Zuid-Afrikaanse braai

Do’s en don’ts voor de beginnende braaier

1. Gebruik goed, droog en stevig hout.
Het is van belang hout te gebruiken die goed de warmte vasthouden. Eikenhout is bijvboorbeeld zeer geschikt.

2. Braai eerst al het vlees voordat je het opdient (evenals evt vis, groenten en andere attributen)
Want dat is zoals ze het in Zuid-Afrika doen; daarmee verleng je het ‘eetfeest’. Nederlanders zijn gewend om vanaf de barbecue te eten, maar dat doet soms afbreuk aan het gezelligheidsaspect van de avond.

3. Vlees is niet alles
Zorg naast lekker braaivleis ook voor lekkere bijgerechten als salades, geroosterde groenten, gepofte aardappel, etc. Hoewel er genoeg Zuid-Afrikanen zijn die alleen (veel) vlees een prima braai-maaltijd vinden, maar dat terzijde. 

4. Zorg dat je het goede spul in huis hebt
Bekijk het overzicht van Zuid-Afrikaanse winkels in Nederland en bestel enkele flessen chutney van Mrs Balls. En boerewors van Boerewors.nl. En, en, en. 

5. Nodig zoveel mogelijk vrienden uit
Een Zuid-Afrikaanse braai draait namelijk naast het eten ook volledig om gezelligheid. In Zuid-Afrika is het prima gebruikelijk deze vrienden te vragen om zelf vlees en/of drank mee te nemen, maar dat doen Nederlanders toch wat minder vaak. 

braai zuid-afrika
Happy braai-ing!

De lekkerste braairecepten
Trek je schort aan, trek er een paar uur voor uit en trek een biertje (Savanna) of een glas wijn (als het maar uit Zuid-Afrika komt) open... het grote braaifeest kan beginnen. 

1. Bereid het ultieme 'braaivleis': boerewors
Een Zuid-Afrikaanse braai is eigenlijk niet compleet zonder een goed stuk boerewors. Boerewors is een pittige worst die vaak bestaat uit een mix van rundvlees, lam en varkensvlees. Een stuk boerewors bestaat voor 90 procent uit vlees; de overige 10 procent zijn kruiden en andere ingrediënten. Toegegeven dat het niet het meest magere vlees is, is de rol (een boerewors wordt traditioneel opgerold) een absolute must-eat tijdens een authentieke Zuid-Afrikaanse braai. Meerdere Nederlandse slagers en enkele online shops verkopen boerewors, zoals ook onze favoriet: www.boerewors.nl.

boerewors bestellen
Onmisbaar bij de braai: de chutneys van Mrs Balls.

2. Zorg voor een goede saus bij het vlees
Rasp een appel, snipper een ui, pers teentjes knoflook fijn, hak de tomaat fijn en bak deze in olijfolie. Voeg 1 eetlepel suiker, tomatensaus en 2 eetlepels soja saus toe aan het mengsel. Voeg vervolgens tomatensmoor toe. Laat het koken totdat de ui gaar is en de saus lekker op dikte is. Breng tot slot de saus op smaak met zout en peper. Giet de pap op een bord, giet de saus over de pap en voeg tot slot de Boerewors toe. Lees hier het recept voor boerewors, pap en saus.

boerewors bestellen
Echte Zuid-Afrikaanse boerewors kun je bestellen bij Boerewors.nl.

3. Superlekkere vleesspiezen voor op de braai: sosaties
Sosaties zijn vergelijkbaar met de vleesspiezen, kebab, zoals wij het beter kennen. Meestal komen sosaties in vlees van lam, rundvlees, varken, kip of zelfs hert en ze zijn het allerlekkerst als je ze een hele nacht laat marineren in kruiden. Zo vind je op KaapstadMagazine.nl een recept voor lamssosaties met abrikoos (dat een nacht in de marinade moet liggen). Als de marinade eenmaal goed ingetrokken is, is het grillen van de spiezen slechts minuten-werk: een paar minuten (ongeveer twee) per kant van de spies is voldoende.

4. Denk: variatie. Denk: potjiekos (potjie)
Behalve vlees op de braai, is het ook heel Zuid-Afrikaans om een stoofpotje te maken. Dit noemt men in Zuid-Afrika een potjie (spreek uit: pojkie) en stamt uit de tijd van de Voortrekkers die onderweg vaak hun maaltijden kookten in gietijzeren potten die ze bij zich hadden. Ziehier een recept voor een potjie met kip, hoewel je een potjie natuurlijk op talloze manieren en met minstens zo veel ingrediënten kunt maken. Potjies met rund en lam zijn bijzonder populair. Let wel: een potjie moet behoorlijk lang gaar worden en sudderen (hoewel droogkoken ten strengste verboden is) – grofweg moet je uitgaan van ongeveer 2 uur bereidingstijd.

zuid-afrikaanse braai
Spreek uit: pojkie (nee, geen pot-jie dus)

5. Zuid-Afrikaanse palet cleanser voor na de braai: braaibroodje
Ook al zitten veel mensen na zoveel vlees vaak redelijk vol, eigenlijk mag de typisch Zuid-Afrikaanse lekkernij voor na de braai niet ontbreken: het zogeheten braaibroodje. Het is eigenlijk meer bedoeld als toetje dan als palet cleanser, maar hij hoort er hoe dan ook bij. Vergelijk het met een tosti met kaas, tomaat en chutney. En heel erg makkelijk te maken: hoe maak je een braaibroodje?

braaibroodje
Braaibroodjes: heel makkelijk klaar te maken en superlekker!

6. Cherry on top: lekkere Zuid-Afrikaanse toetjes
Het grand dessert malvapudding, koeksisters en melktaart. 
Voor wie zin heeft in een echte zoete nasmaak. Leef je uit:
- Recept voor malvapudding
- Recept voor koeksisters
- Recept voor melktaart

recepten zuid-afrika
Zoeter dan dit wordt het niet: koeksisters

7. Zorg voor goed materiaal
Ja, het kan ook op een 'gewone' Weber of andere grillplaat, maar de beste braai komt van het beste gerei. In dit geval betekent dat braais waar je blokken hout in kunt branden, robuuste vouwroosters, gietijzeren potjies en goede tangen. En natuurlijk hout en houtskool met de geur van Afrika! Te koop via de webshop www.onsgaanbraai.nl, gerund door de van oorsprong Zuid-Afrikaanse Albert Jan en Gertjan. Ons Gaan Braai verkoopt o.a. diverse soorten braais (trolley en inbouw), roosters, tangen, houtskool, Kameeldoring braaihout en echte Zuid-Afrikaanse potjies. 

Bekijk op KaapstadMagazine.nl nog veel meer lekkere recepten uit Zuid-Afrika!

Meer lekkers uit Zuid-Afrika?
Voor meer lekker nieuws uit Zuid-Afrika schrijf je je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van de Moederstad posten we regelmatig op Instagram.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika