Bosman Family Wijngaarden in Wellington
Bosman Family Wijnhuis al acht generaties in Wellington
"Deze vallei is nou eenmaal schitterend," aldus Neil Büchner, brand manager bij de Bosman Family Vineyards in Wellington. "De wijngaarden zijn bijna een soort raamkozijn waarmee je Wellington inkijkt, als een snapshot die het hele dorp weergeeft."
In de Hawequa Mountains op de rand van Wellington is een grote ‘W’ in de bergen gekerfd. “Voor Wellington”, zegt Neil, manager van het beroemde wijnhuis van de Bosman familie, dat toepasselijk genoeg de naam ‘Bosman Family Vineyards’ draagt. Al jarenlang is het wijnhuis in Wellington een begrip in de regio.
Hoewel Wellington in de reisgidsen en onder toeristen als wijnstad minder bekend is dan Franschhoek en Stellenbosch, is het volgens Neil de ‘wieg van de Zuid-Afrikaanse wijn’. “Meer dan 85 procent van alle wijngaarden van Zuid-Afrika zijn gepland van wijnstokken die hier gespit zijn. Het gebied is een natuurlijke hot house, wat in combinatie met schoon bergwater (voor irrigatie) en gesteente in de grond maken het ideaal voor het kweken van wijn.”
Neil neemt ons mee op een tour, die normaal gesproken te voet wordt afgelegd als een van de beroemde Wellington Wine Walks. Maar niet alleen staat de meer dan 200 jaar oude vallei waarin Bosman Family resideert bekend als mooi wandelgebied, ook mountainbikers komen graag deze kant op. Sommige van de mooiste mountainbike trails van de wijnlanden gaan door dit gebied, aldus Neil. De wijnkelders zijn maar liefst meer dan 250 jaar oud.
Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid
Het Bosman Family Wine Estate is qua omvang een groot bedrijf. Meer dan 260 mensen werken op de boerderij en op het land, waarvan de meeste gezinnen ook op het landgoed wonen. De familie Bosman hecht aan het principe van sociale verantwoordelijkheid; de medewerkers bezitten gezamenlijk eenderde van het bedrijf. Trots vertelt Neil dat de premier van de Westkaap, Helen Zille, de Bosman Family aanhaalt om een succesvolle implementatie van landhervormingen te duiden; ‘the partnership model’.
Dat model was zeker niet het idee waarmee de eerste Bosman – Hermanus Bosman – in 1707 in Zuid-Afrika aankwam. Die kwam oorspronkelijk om hier te werken als verpleger (sieketrooster). De wijn ging in de Bosman-aderen stromen toen een kleinzoon van deze Hermanus verliefd werd op de dochter van een paardenfokker in Wellington en de boerderij naast de paardenfokkerij kocht om dicht bij zijn geliefde te kunnen zijn. Die boerderij, toen nog ‘Lelienfontein’ genaamd, is vandaag de dag de prachtige thuisplek van alweer de achtste generatie Bosman.
Alweer enkele jaren is de wijnkelder van Bosman Wijnhuis 24 uur per dag actief, maar dat is de afgelopen decennia zeker niet altijd zo geweest. Neil legt uit hoe een gebrek aan techniek en industrie als gevolg van de modernisatie in de wijnmakerij, de laatste generatie deed besluiten liever te investeren in andere wijnen, dan ze zelf te maken. Tot 2007 dus. Vanaf dat jaar ging het slot van de kelder af, en met succes. De Cabernet Sauvignon uit dat jaar viel onlangs nog in de prijzen, net als twee andere wijnen van Bosman op de nominatie staan voor een eervolle onderscheiding. Lees hier meer over de bijzondere wijnen en hun prijzen van het Bosman Family Wijnhuis.
De geschiedenis van alle generaties en het estate, is belangrijk voor de familie, zo is duidelijk voelbaar als je op het estate in Wellington rondloopt. En dan ben je nog niet eens in het museum geweest, ook op het wine estate aanwezig. Te vinden naast de tasting room (de vroegere wijnkelder van het wijnhuis), een stap terug in meer dan twee eeuwen mooie geschiedenis.
Die tasting room is waar the magic happens. Variërend van een rosé van een van de wijngaarden van de familie uit de hogere delen van de Hemel en Aarde Valley in Hermanus, tot een bijzondere blend van shiraz, mouvèrdre, primitivo en viognier van de eigen wijngaarden in Wellington. De Optenhorst Chenin Blanc (afkomstig van een wijngaard die bijna 60 jaar oud is!) en de Dolce Primitivo (uit 2007) zijn, na twee uur te hebben genoten in de tasting room, bij uitstek onze favorieten. Het proeven van al deze bijzondere wijnen – en meer – is voor R50 per persoon mogelijk voor bezoekers, mits op afspraak. Even van te voren bellen dus, en dan is het altijd mogelijk. Als je overigens na afloop een of meerdere flessen wijn koopt, hoef je deze R50 niet te betalen.
Wij raden elke bezoeker op vakantie in Zuid-Afrika aan om in ieder geval één keer een andere wijnroute te nemen in de Kaapse Wijnlanden, maar minstens zo mooi als de meer geijkte wegen tussen Franschhoek en Stellenbosch. En dan mag een bezoekje aan dit bijzondere wijnhuis in Wellington absoluut niet ontbreken!
Wil je in Nederland de lekkere wijnen van Bosman bestellen? Dat kan! Via de wijnkopers van Jean Arnaud Wijncom kun je je bestelling plaatsen, of door een mailtje te sturen naar Jean-Marc van de Kant via J.vandeKant@jeanarnaud.com.
Op zoek naar wijnhuizen in het minstens zo mooie wijndorp Franschhoek? Bekijk dan onze Top 10 mooie wijn estates in Franschhoek.
Bekijk voor meer inspiratie voor een onvergetelijke vakantie in Zuid-Afrika ons overzicht van de leukste dagtours in en om Kaapstad.
Voor al het laatste nieuws en informatie over Kaapstad en Zuid-Afrika schrijf je je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons ook op Facebook en via Twitter. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram.
Bosman Family Vineyards
Tastings are welcomed by appointment | |
Lelienfontein | Bovlei Road | Wellington | |
www.bosmanwines.com | |
info@bosmanwines.com | |
petrus.bosmanwines | |
bosmanwinemaker | |
Bosman Wines |