Stage Zuid-Afrika | Mayke Greven over haar stage in Zuid Afrika

4exchange Internships

'Zuid-Afrika in één woord? Superfantastischgeweldiggaaf!'

Mon - Fri | 08:00 - 17:00
 
+27 (0)65 871 9815
86 Commercial Street, Zonnebloem, Cape Town
www.4exchange.nl
info@4exchange.nl
4exchange
4exchange

'Zuid-Afrika in één woord? Superfantastischgeweldiggaaf!'

Mayke Greven (22) liep vijf maanden stage in Zuid Afrika. Wat ze geleerd heeft? "Geniet van elk moment!"

Mayke Greven is 22 jaar, komt uit Zutphen en studeert pedagogiek. Ze liep van januari tot en met juli 2015 stage bij een non-profit organisatie in Hout Bay. Daar werkte ze met kinderen uit townships en hun ouders om ervoor te zorgen dat kinderen naar school kunnen en kunnen sporten.

Eén van de leukste dingen aan Zuid-Afrika vond Mayke de manier waarop Zuid-Afrikanen een gesprek openen. "Het 'Hello! How are you?' aan het begin van elk gesprek vind ik geweldig. Iedereen is zo vrolijk en positief!" In dit interview vertelt Mayke over haar mooiste herinneringen aan Zuid-Afrika, waar ze de beste braai ooit had, en meer.

Waarom besloot je stage in Zuid-Afrika te lopen?
"Ik werd enthousiast over stagelopen in het buitenland toen ik samen met een klasgenoot een voorlichting over buitenlandse stages bijwoonde. Toen we ontdekten wat voor een fantastisch mooi land Zuid-Afrika is, wisten we zeker dat we daar stage wilden gaan lopen."


"Ja, die is echt ja!"

Hoe heb je je voorbereid op de reis?
"De eerste stappen heb ik driekwart jaar voor mijn reis al gezet. Veel googlen, mensen spreken die er al geweest waren, inschrijven bij 4exchange en begonnen met het regelen van een visum. Dat heeft misschien wel de meeste tijd en moeite in beslag genomen, dat visum. Verder heb ik koffers en wandelschoenen aangeschaft, plus een overbodige hoeveelheid shampoo omdat ik geen flauw idee had wat voor winkels er zouden zijn in Zuid-Afrika."

Was je zenuwachtig?
"In eerste instantie was ik helemaal niet zenuwachtig, ik vond het vooral ontzettend leuk en had er heel veel zin in. Pas toen we in de auto naar het vliegveld zaten voelde ik de kriebels in mijn buik opkomen. Gelukkig ging ik samen met een vriendin, dat maakte het makkelijker. Het moment van afscheid nemen op het vliegveld, en tevens het besef dat je elkaar echt een half jaar niet gaat zien, vond ik een heel raar gevoel."

Wat moet er absoluut in je koffer als je naar Zuid-Afrika gaat?
"Een zaklamp! De elektriciteit wil er nog wel eens mee ophouden (loadshedding) en dan is een zaklamp erg handig."

Kan je je aankomst in Zuid-Afrika beschrijven? Hoe voelde dat?
"We kwamen vol energie aan in Kaapstad. Bij de douane werden we gebombardeerd met vragen, dat zorgde bij mij een beetje voor een omgekeerde-wereld gevoel. Nu waren wij de buitenlanders in een vreemd land. We haalden onze koffers op en liepen de hal in. Daar zagen we allemaal naambordjes, reizigers die luidkeels verwelkomd werden en vrolijke, dansende mensen. We reden vervolgens vanaf het vliegveld langs de townships, waar we een beetje stil van werden. Ook het links rijden maakte een behoorlijke indruk, we werden een beetje bang om hier zelf te gaan rondrijden. Het geweldige appartement en prachtige uitzicht maakten meteen alles goed."


"Cape Point, wat een geweldig mooie plek - leuk om mijn ouders mee naartoe te nemen toen ze me kwamen opzoeken!"

Waar woonde je in Kaapstad en hoe was dat? 
"Ik woonde samen met een vriendin aan de voet van Lion's Head, op Constantia Road. Onze accommodatie was - net als onze stage - door stagebemiddelingsbureau 4exchange geregeld. We deelden met z'n tweeën een vierpersoons-appartement, waardoor we het heel royaal hadden. Ieder een eigen slaapkamer en badkamer, en een gedeelde woonkamer en keuken. Het was geweldig als je 's ochtends je gordijnen open deed: het eerste wat je zag, was de Tafelberg. Een betere locatie in Kaapstad kan ik me bijna niet voorstellen."

Wat voor stage liep je precies en hoe beviel dat?
"Ik liep stage bij een non-profit organisatie in Hout Bay, die ervoor zorgt dat kinderen uit de townships, onder ander uit Imizamo Yethu, naar school kunnen, en activiteiten en begeleiding voor ouders organiseert. Daarnaast krijgen de kinderen zwemles en bijvoorbeeld de mogelijkheid om te sporten. Het was heel mooi om te zien hoe kinderen uit townships toch een goed en fijn leven kunnen leiden met hulp van deze organisatie."

Wat heb je geleerd van je stage in Zuid-Afrika?
"Ik heb sowieso mijn Engels flink verbeterd! Daarnaast heb ik geleerd om te genieten van het moment waarin je leeft en van alles wat je hebt."

Je mooiste herinnering aan je tijd in Zuid-Afrika is..?
"Het is bijna onmogelijk om deze vraag te beantwoorden. Ik denk dat ik mijn stageplek het allermooist vond. We werkten veel met kinderen uit township Imizamo Yethu en de Harbour. Ik vond het geweldig om met de kinderen bezig te zijn: ze gaven ontzettend veel energie en waren heel positief. Maar ook de Tafelberg, Lion's Head, skydiven, high tea, krokodillenfarm, mountainbiken, Hout Bay Harbour Market, alle andere food markets, het uitgaan in Long Street en de geweldige stranden waren voor mij echte hoogtepunten. En dan vergeet ik waarschijnlijk nog een heleboel."

Wat viel je het meeste op in Zuid-Afrika?
"Iedereen is zo vrolijk en positief! Overal waar je komt beginnen mensen tegen je te praten. Vooral het 'Hello! How are you?' voordat ze beginnen met een gesprek vind ik geweldig. Het viel mij ook op hoeveel invloed Nelson Mandela nog heeft in het land, en hoe vaak je nog uitspraken en foto’s van hem ziet. Ook vond ik het mooi om te zien hoe groot en stralend Kaapstad is. Het wordt niet voor niets de Moederstad genoemd, dat gevoel herken ik wel. Elke keer als je vanaf een afstand de Tafelberg ziet, heb je het idee weer thuis te zijn. De prachtige uitzichten, zonsondergangen en de mooie natuur hebben ook een diepe indruk op me gemaakt. Eigenlijk is de natuur in combinatie met de mensen zo indrukwekkend. Je bent zelfs na een half jaar nog steeds onder de indruk van alles wat je ziet."


"Heel bijzonder om deze indrukwekkende dieren van zó dichtbij te kunnen zien."

Zijn er dingen waar je van bent geschrokken?
"Ik ben geschrokken van het verschil tussen arm en rijk. Voor mijn stage werkte ik met de 'rijkere' mensen uit de townships, die een (minimaal) inkomen hadden en elke dag knokten voor hun gezin en het welzijn van hun kinderen. Maar ondertussen woonden ze wel in een wijk waar ikzelf niet eens zou durven overnachten. Een moeder van een gezin uit de townships vertelde me toen het bijna winter werd, dat de angst dat hun huis kapot zou waaien weer opkwam. Daar schrok ik best wel van, ik had er eerlijk gezegd nooit bij stilgestaan dat ze zich daar zorgen over moeten maken. Maar als je de staat van de huisjes waarin ze wonen ziet, begrijp je dat hun angst reëel is.

Waar ben je niet aan toegekomen in Zuid-Afrika en zou je graag nog een keer voor terug willen komen?
"Ik had nog héél graag naar het Kruger Park gewild. Ook had ik stiekem toch nog wel de Tafelberg willen beklimmen en de Garden Route willen rijden." 

Het leukste restaurant van Kaapstad is…
"Mama Africa."

De lekkerste wijn ooit dronk ik bij…
"Groot Constantia."

De beste braai ooit had ik bij…
"Mzoli’s, in township Gugulethu."

Mijn allermooiste plek in Kaapstad is…
"Het strand van Hout Bay."

Als ik Kaapstad in 1 woord zou moeten omschrijven, dan is dat…
"Superfantastischgeweldiggaaf!"

De beste Zuid-Afrikaanse muzikant of band is Afrikaans is...  
"Groot vol 7."

Als je maar 1 dag in Kaapstad te besteden hebt, dan moet je… 
"De hop on hop off bus nemen en overal uitstappen!"

Door Ninih Vang

Wil jij net als Mayke voor een stage of vrijwilligerswerk naar Zuid-Afrika? Stuur dan een mailtje naar info@4exchange.nl en informeer naar de stagevacatures.

Nog meer lezen over hoe ontzettend tof een stage in Zuid-Afrika is? Lees Ninih's blog over haar stage in Kaapstad.

Ben je bezig met de voorbereidingen voor je stage in Zuid-Afrika? Vergeet dan vooral niet even te kijken naar deze 11 dingen die je absoluut moet weten vóór je stage in Zuid-Afrika.

Voor meer nieuws en informatie uit Kaapstad en Zuid-Afrika volg je ons op Facebook en Twitter, en meld je je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. De mooiste foto's van de Moederstad vind je dagelijks op ons Instagram account.

Events In Kaapstad
September 2022
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Whale Beerfest HermanusThe Hermanus Whale Festival

The NEW Whale Beerfest adds a great reason celebrating region’s craft

Elvis BrewElvis Blue’s “lekka” padstal on ...

Elvis Brew in George has the closest viewing deck for large aircraft in SA

Sweet River Brewery ingredientsBook out this distillery for your next ...

Make your own at Distillers Union + get beer and pizza at Sweet River Brewery

Taj Jiva SpaJiva Spa Special: 3 massages x 30 mins ...

Select 3 treatments from 7 options, from head massage to deluxe pedicure

Bombay BrasserieBombay Brasserie offers sumptuous ...

Taste 7 unique dishes (+ a surprise) at Taj Cape Town’s signature eatery

Blue Train ParkKids Party Idea: Take a ride on the ...

BOOK Now and let the outdoor adventure begin!

Scootours Kids Birthday PartyKids party Fridays at Scootours at ...

Kids and friends race on Monster Mountain Scooters

Harvest Friday Run ClubKick off Friday with a gentle, scenic ...

Join The Harvest Friday Run Club in Newlands or Muizenberg

randy-warthog-barPlay beer pong every Friday

The only game that’s more fun if you’re losing (but if you win, there are prizes)

Breathwork Africa foundation3+ ways to get your breath back and ...

Classes, courses, retreats on conscious breathing run by the trainers leading the global ...

The Blue Room interiorLive jazz at The Blue Room

Dine, drink cocktails while top local muzos jam at this moody new bar

Taj kids bedHere’s an unbeatable deal: Kids stay ...

You’ll get 2 interleading rooms, 1 harbour + canal cruise and royal treatment

turkish-coffee-makingEver tried a Turkish coffee and ...

Visit this quaint café in Stellenbosch for a one-of-a-kind experience

Hint Hunt torpedoPlay Cape Town’s original live escape ...

Be a pirate, detective or prisoner at HintHunt Africa every Friday (closes late)

Oasis Association Claremont coffee shopDo Good

3 ways to support Oasis: shop, donate or take your recycling there

Leopard's Leap FamilyLeopards Leap serves succulent ...

Family-style lunches are its speciality, plus there’s a big lawn for kids to play on

White Shark Cage Diving - BoatSpectacular rates on shark-cage diving ...

Where conservation meets adventure. FREE Buff + ask for current CapeTownMag specials

Ficks CocktailsFicks: the best sundowner pinchos bar ...

Pair wine, cocktails and mocktails with pinchos and a spectacular sea view

Strolla RestaurantGet Irie On The Sunset Deck At Strolla ...

Weekend sunsets at Strolla mean live DJs and reggae (Rivertones)

La Motte Tasting RoomVirtual and on-site wine tastings at ...

Or do this specialised La Motte wine-tasting virtually

Klein Roosboom tasting caveTaste wine in a cave

Boutique winery with 6 six cosy tasting nooks. Plus platters, picnics + trails

Irma Stern Museum artHere’s what’s on at the Irma Stern ...

Celebrate 50 years with art workshops, walkabouts and discussions

Canto Wines champagne + macarons tasting3 unusual pairings at this Durbanville ...

From MCC to tonic tastings: there’s something at Canto for the whole family

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika