Stage Zuid-Afrika | Mayke Greven over haar stage in Zuid Afrika

4exchange Internships

'Zuid-Afrika in één woord? Superfantastischgeweldiggaaf!'

Mon - Fri | 08:00 - 17:00
 
+27 (0)65 871 9815
86 Commercial Street, Zonnebloem, Cape Town
www.4exchange.nl
info@4exchange.nl
4exchange
4exchange

'Zuid-Afrika in één woord? Superfantastischgeweldiggaaf!'

Mayke Greven (22) liep vijf maanden stage in Zuid Afrika. Wat ze geleerd heeft? "Geniet van elk moment!"

Mayke Greven is 22 jaar, komt uit Zutphen en studeert pedagogiek. Ze liep van januari tot en met juli 2015 stage bij een non-profit organisatie in Hout Bay. Daar werkte ze met kinderen uit townships en hun ouders om ervoor te zorgen dat kinderen naar school kunnen en kunnen sporten.

Eén van de leukste dingen aan Zuid-Afrika vond Mayke de manier waarop Zuid-Afrikanen een gesprek openen. "Het 'Hello! How are you?' aan het begin van elk gesprek vind ik geweldig. Iedereen is zo vrolijk en positief!" In dit interview vertelt Mayke over haar mooiste herinneringen aan Zuid-Afrika, waar ze de beste braai ooit had, en meer.

Waarom besloot je stage in Zuid-Afrika te lopen?
"Ik werd enthousiast over stagelopen in het buitenland toen ik samen met een klasgenoot een voorlichting over buitenlandse stages bijwoonde. Toen we ontdekten wat voor een fantastisch mooi land Zuid-Afrika is, wisten we zeker dat we daar stage wilden gaan lopen."


"Ja, die is echt ja!"

Hoe heb je je voorbereid op de reis?
"De eerste stappen heb ik driekwart jaar voor mijn reis al gezet. Veel googlen, mensen spreken die er al geweest waren, inschrijven bij 4exchange en begonnen met het regelen van een visum. Dat heeft misschien wel de meeste tijd en moeite in beslag genomen, dat visum. Verder heb ik koffers en wandelschoenen aangeschaft, plus een overbodige hoeveelheid shampoo omdat ik geen flauw idee had wat voor winkels er zouden zijn in Zuid-Afrika."

Was je zenuwachtig?
"In eerste instantie was ik helemaal niet zenuwachtig, ik vond het vooral ontzettend leuk en had er heel veel zin in. Pas toen we in de auto naar het vliegveld zaten voelde ik de kriebels in mijn buik opkomen. Gelukkig ging ik samen met een vriendin, dat maakte het makkelijker. Het moment van afscheid nemen op het vliegveld, en tevens het besef dat je elkaar echt een half jaar niet gaat zien, vond ik een heel raar gevoel."

Wat moet er absoluut in je koffer als je naar Zuid-Afrika gaat?
"Een zaklamp! De elektriciteit wil er nog wel eens mee ophouden (loadshedding) en dan is een zaklamp erg handig."

Kan je je aankomst in Zuid-Afrika beschrijven? Hoe voelde dat?
"We kwamen vol energie aan in Kaapstad. Bij de douane werden we gebombardeerd met vragen, dat zorgde bij mij een beetje voor een omgekeerde-wereld gevoel. Nu waren wij de buitenlanders in een vreemd land. We haalden onze koffers op en liepen de hal in. Daar zagen we allemaal naambordjes, reizigers die luidkeels verwelkomd werden en vrolijke, dansende mensen. We reden vervolgens vanaf het vliegveld langs de townships, waar we een beetje stil van werden. Ook het links rijden maakte een behoorlijke indruk, we werden een beetje bang om hier zelf te gaan rondrijden. Het geweldige appartement en prachtige uitzicht maakten meteen alles goed."


"Cape Point, wat een geweldig mooie plek - leuk om mijn ouders mee naartoe te nemen toen ze me kwamen opzoeken!"

Waar woonde je in Kaapstad en hoe was dat? 
"Ik woonde samen met een vriendin aan de voet van Lion's Head, op Constantia Road. Onze accommodatie was - net als onze stage - door stagebemiddelingsbureau 4exchange geregeld. We deelden met z'n tweeën een vierpersoons-appartement, waardoor we het heel royaal hadden. Ieder een eigen slaapkamer en badkamer, en een gedeelde woonkamer en keuken. Het was geweldig als je 's ochtends je gordijnen open deed: het eerste wat je zag, was de Tafelberg. Een betere locatie in Kaapstad kan ik me bijna niet voorstellen."

Wat voor stage liep je precies en hoe beviel dat?
"Ik liep stage bij een non-profit organisatie in Hout Bay, die ervoor zorgt dat kinderen uit de townships, onder ander uit Imizamo Yethu, naar school kunnen, en activiteiten en begeleiding voor ouders organiseert. Daarnaast krijgen de kinderen zwemles en bijvoorbeeld de mogelijkheid om te sporten. Het was heel mooi om te zien hoe kinderen uit townships toch een goed en fijn leven kunnen leiden met hulp van deze organisatie."

Wat heb je geleerd van je stage in Zuid-Afrika?
"Ik heb sowieso mijn Engels flink verbeterd! Daarnaast heb ik geleerd om te genieten van het moment waarin je leeft en van alles wat je hebt."

Je mooiste herinnering aan je tijd in Zuid-Afrika is..?
"Het is bijna onmogelijk om deze vraag te beantwoorden. Ik denk dat ik mijn stageplek het allermooist vond. We werkten veel met kinderen uit township Imizamo Yethu en de Harbour. Ik vond het geweldig om met de kinderen bezig te zijn: ze gaven ontzettend veel energie en waren heel positief. Maar ook de Tafelberg, Lion's Head, skydiven, high tea, krokodillenfarm, mountainbiken, Hout Bay Harbour Market, alle andere food markets, het uitgaan in Long Street en de geweldige stranden waren voor mij echte hoogtepunten. En dan vergeet ik waarschijnlijk nog een heleboel."

Wat viel je het meeste op in Zuid-Afrika?
"Iedereen is zo vrolijk en positief! Overal waar je komt beginnen mensen tegen je te praten. Vooral het 'Hello! How are you?' voordat ze beginnen met een gesprek vind ik geweldig. Het viel mij ook op hoeveel invloed Nelson Mandela nog heeft in het land, en hoe vaak je nog uitspraken en foto’s van hem ziet. Ook vond ik het mooi om te zien hoe groot en stralend Kaapstad is. Het wordt niet voor niets de Moederstad genoemd, dat gevoel herken ik wel. Elke keer als je vanaf een afstand de Tafelberg ziet, heb je het idee weer thuis te zijn. De prachtige uitzichten, zonsondergangen en de mooie natuur hebben ook een diepe indruk op me gemaakt. Eigenlijk is de natuur in combinatie met de mensen zo indrukwekkend. Je bent zelfs na een half jaar nog steeds onder de indruk van alles wat je ziet."


"Heel bijzonder om deze indrukwekkende dieren van zó dichtbij te kunnen zien."

Zijn er dingen waar je van bent geschrokken?
"Ik ben geschrokken van het verschil tussen arm en rijk. Voor mijn stage werkte ik met de 'rijkere' mensen uit de townships, die een (minimaal) inkomen hadden en elke dag knokten voor hun gezin en het welzijn van hun kinderen. Maar ondertussen woonden ze wel in een wijk waar ikzelf niet eens zou durven overnachten. Een moeder van een gezin uit de townships vertelde me toen het bijna winter werd, dat de angst dat hun huis kapot zou waaien weer opkwam. Daar schrok ik best wel van, ik had er eerlijk gezegd nooit bij stilgestaan dat ze zich daar zorgen over moeten maken. Maar als je de staat van de huisjes waarin ze wonen ziet, begrijp je dat hun angst reëel is.

Waar ben je niet aan toegekomen in Zuid-Afrika en zou je graag nog een keer voor terug willen komen?
"Ik had nog héél graag naar het Kruger Park gewild. Ook had ik stiekem toch nog wel de Tafelberg willen beklimmen en de Garden Route willen rijden." 

Het leukste restaurant van Kaapstad is…
"Mama Africa."

De lekkerste wijn ooit dronk ik bij…
"Groot Constantia."

De beste braai ooit had ik bij…
"Mzoli’s, in township Gugulethu."

Mijn allermooiste plek in Kaapstad is…
"Het strand van Hout Bay."

Als ik Kaapstad in 1 woord zou moeten omschrijven, dan is dat…
"Superfantastischgeweldiggaaf!"

De beste Zuid-Afrikaanse muzikant of band is Afrikaans is...  
"Groot vol 7."

Als je maar 1 dag in Kaapstad te besteden hebt, dan moet je… 
"De hop on hop off bus nemen en overal uitstappen!"

Door Ninih Vang

Wil jij net als Mayke voor een stage of vrijwilligerswerk naar Zuid-Afrika? Stuur dan een mailtje naar info@4exchange.nl en informeer naar de stagevacatures.

Nog meer lezen over hoe ontzettend tof een stage in Zuid-Afrika is? Lees Ninih's blog over haar stage in Kaapstad.

Ben je bezig met de voorbereidingen voor je stage in Zuid-Afrika? Vergeet dan vooral niet even te kijken naar deze 11 dingen die je absoluut moet weten vóór je stage in Zuid-Afrika.

Voor meer nieuws en informatie uit Kaapstad en Zuid-Afrika volg je ons op Facebook en Twitter, en meld je je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. De mooiste foto's van de Moederstad vind je dagelijks op ons Instagram account.

Events In Kaapstad
October 2020
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

café rouxCafe Roux Noordhoek has an exciting ...

See Matthew Mole, The Kiffness, Fintry and more live at Café Roux this month

mad hatter Dust off your zaniest hats for this Mad ...

Stalls, prizes, talks, and of course tea will all be on offer

Loch Lynne PicnicBring the kids (and even pets) for a ...

Fresh baguettes, local cheeses, idyllic views, live music and pet-friendly hikes

trail fit sa Discover a new Western Cape hiking ...

Find a secret waterfall or meet sleeping bats in a 150m long cave

The Cottage ClubUnwind with live music and good vibes ...

Steve Newman, Marcia Moon and Dave Starke are playing this weekend

virtual_garden3Discover the McGregor Magic Virtual ...

Explore South Africa’s amazing biodiversity without leaving home

africamps7Discover South Africa with these great ...

From the pet-friendly Stanford Hills to a camp located on a large fishing dam in Limpopo

Watershed 2Known favourites and new discoveries at ...

825 square-meters of the best in African art, craft, design, and now beauty

flower workshopCelebrate everything floral with a ...

Prepare for a day of wildflower foraging, botanical cocktails and an edible flower feast

Biscuit MillSay hello to the new Neighbourgoods ...

Fresh produce, handmade jewellery, locally designed clothes and delicious food

cape point vineyard 3Enjoy an idyllic weekend walk at Cape ...

Get a 360-degree view of the mountain, the fynbos, the vineyards and the ocean

robin_hoodLunch is sorted at Robin Hood Burger ...

Robin Hood in Kloof Street has basket lunch deals every day

The grill father The Grillfather is back with a hearty ...

Enjoy their 2.8kg pure beef patty and backyard braai vibes

Flea MarketMilnerton Flea Market: a treasure trove ...

From antiques and trinkets to a variety of second-hand items

spring_2Bradwell Spring: Vredehoek’s fresh ...

It’s the second formalised spring water collection point built by the City

spring_1Newlands Spring: Cape Town’s ...

Rules are in place to ensure everyone’s safety

Biscuit MillYour favourite Biscuit Mill vendors are ...

Browse your favourite vendors for food, crafts and clothing at the weekly market

Dino_moranDino Moran is bringing you an epic ...

Don’t miss his deep and melodic progressive house magic with stunning visual effects

VW_October_promotions4Barons Cape Town VW is open to the ...

Quicker services and courtesy cars for essential workers

Om RevolutionSlow flow mobile yoga with Om Revolution

You don’t have to go to a yoga studio to stay active

Cape Town International Kite Festival 1The sky’s the limit at this annual ...

The kite fest is going virtual for 2020: here’s what you need to know

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika