Stage Zuid-Afrika | Mayke Greven over haar stage in Zuid Afrika

4exchange Internships

'Zuid-Afrika in één woord? Superfantastischgeweldiggaaf!'

Mon - Fri | 08:00 - 17:00
 
+27 (0)65 871 9815
86 Commercial Street, Zonnebloem, Cape Town
www.4exchange.nl
info@4exchange.nl
4exchange
4exchange

'Zuid-Afrika in één woord? Superfantastischgeweldiggaaf!'

Mayke Greven (22) liep vijf maanden stage in Zuid Afrika. Wat ze geleerd heeft? "Geniet van elk moment!"

Mayke Greven is 22 jaar, komt uit Zutphen en studeert pedagogiek. Ze liep van januari tot en met juli 2015 stage bij een non-profit organisatie in Hout Bay. Daar werkte ze met kinderen uit townships en hun ouders om ervoor te zorgen dat kinderen naar school kunnen en kunnen sporten.

Eén van de leukste dingen aan Zuid-Afrika vond Mayke de manier waarop Zuid-Afrikanen een gesprek openen. "Het 'Hello! How are you?' aan het begin van elk gesprek vind ik geweldig. Iedereen is zo vrolijk en positief!" In dit interview vertelt Mayke over haar mooiste herinneringen aan Zuid-Afrika, waar ze de beste braai ooit had, en meer.

Waarom besloot je stage in Zuid-Afrika te lopen?
"Ik werd enthousiast over stagelopen in het buitenland toen ik samen met een klasgenoot een voorlichting over buitenlandse stages bijwoonde. Toen we ontdekten wat voor een fantastisch mooi land Zuid-Afrika is, wisten we zeker dat we daar stage wilden gaan lopen."


"Ja, die is echt ja!"

Hoe heb je je voorbereid op de reis?
"De eerste stappen heb ik driekwart jaar voor mijn reis al gezet. Veel googlen, mensen spreken die er al geweest waren, inschrijven bij 4exchange en begonnen met het regelen van een visum. Dat heeft misschien wel de meeste tijd en moeite in beslag genomen, dat visum. Verder heb ik koffers en wandelschoenen aangeschaft, plus een overbodige hoeveelheid shampoo omdat ik geen flauw idee had wat voor winkels er zouden zijn in Zuid-Afrika."

Was je zenuwachtig?
"In eerste instantie was ik helemaal niet zenuwachtig, ik vond het vooral ontzettend leuk en had er heel veel zin in. Pas toen we in de auto naar het vliegveld zaten voelde ik de kriebels in mijn buik opkomen. Gelukkig ging ik samen met een vriendin, dat maakte het makkelijker. Het moment van afscheid nemen op het vliegveld, en tevens het besef dat je elkaar echt een half jaar niet gaat zien, vond ik een heel raar gevoel."

Wat moet er absoluut in je koffer als je naar Zuid-Afrika gaat?
"Een zaklamp! De elektriciteit wil er nog wel eens mee ophouden (loadshedding) en dan is een zaklamp erg handig."

Kan je je aankomst in Zuid-Afrika beschrijven? Hoe voelde dat?
"We kwamen vol energie aan in Kaapstad. Bij de douane werden we gebombardeerd met vragen, dat zorgde bij mij een beetje voor een omgekeerde-wereld gevoel. Nu waren wij de buitenlanders in een vreemd land. We haalden onze koffers op en liepen de hal in. Daar zagen we allemaal naambordjes, reizigers die luidkeels verwelkomd werden en vrolijke, dansende mensen. We reden vervolgens vanaf het vliegveld langs de townships, waar we een beetje stil van werden. Ook het links rijden maakte een behoorlijke indruk, we werden een beetje bang om hier zelf te gaan rondrijden. Het geweldige appartement en prachtige uitzicht maakten meteen alles goed."


"Cape Point, wat een geweldig mooie plek - leuk om mijn ouders mee naartoe te nemen toen ze me kwamen opzoeken!"

Waar woonde je in Kaapstad en hoe was dat? 
"Ik woonde samen met een vriendin aan de voet van Lion's Head, op Constantia Road. Onze accommodatie was - net als onze stage - door stagebemiddelingsbureau 4exchange geregeld. We deelden met z'n tweeën een vierpersoons-appartement, waardoor we het heel royaal hadden. Ieder een eigen slaapkamer en badkamer, en een gedeelde woonkamer en keuken. Het was geweldig als je 's ochtends je gordijnen open deed: het eerste wat je zag, was de Tafelberg. Een betere locatie in Kaapstad kan ik me bijna niet voorstellen."

Wat voor stage liep je precies en hoe beviel dat?
"Ik liep stage bij een non-profit organisatie in Hout Bay, die ervoor zorgt dat kinderen uit de townships, onder ander uit Imizamo Yethu, naar school kunnen, en activiteiten en begeleiding voor ouders organiseert. Daarnaast krijgen de kinderen zwemles en bijvoorbeeld de mogelijkheid om te sporten. Het was heel mooi om te zien hoe kinderen uit townships toch een goed en fijn leven kunnen leiden met hulp van deze organisatie."

Wat heb je geleerd van je stage in Zuid-Afrika?
"Ik heb sowieso mijn Engels flink verbeterd! Daarnaast heb ik geleerd om te genieten van het moment waarin je leeft en van alles wat je hebt."

Je mooiste herinnering aan je tijd in Zuid-Afrika is..?
"Het is bijna onmogelijk om deze vraag te beantwoorden. Ik denk dat ik mijn stageplek het allermooist vond. We werkten veel met kinderen uit township Imizamo Yethu en de Harbour. Ik vond het geweldig om met de kinderen bezig te zijn: ze gaven ontzettend veel energie en waren heel positief. Maar ook de Tafelberg, Lion's Head, skydiven, high tea, krokodillenfarm, mountainbiken, Hout Bay Harbour Market, alle andere food markets, het uitgaan in Long Street en de geweldige stranden waren voor mij echte hoogtepunten. En dan vergeet ik waarschijnlijk nog een heleboel."

Wat viel je het meeste op in Zuid-Afrika?
"Iedereen is zo vrolijk en positief! Overal waar je komt beginnen mensen tegen je te praten. Vooral het 'Hello! How are you?' voordat ze beginnen met een gesprek vind ik geweldig. Het viel mij ook op hoeveel invloed Nelson Mandela nog heeft in het land, en hoe vaak je nog uitspraken en foto’s van hem ziet. Ook vond ik het mooi om te zien hoe groot en stralend Kaapstad is. Het wordt niet voor niets de Moederstad genoemd, dat gevoel herken ik wel. Elke keer als je vanaf een afstand de Tafelberg ziet, heb je het idee weer thuis te zijn. De prachtige uitzichten, zonsondergangen en de mooie natuur hebben ook een diepe indruk op me gemaakt. Eigenlijk is de natuur in combinatie met de mensen zo indrukwekkend. Je bent zelfs na een half jaar nog steeds onder de indruk van alles wat je ziet."


"Heel bijzonder om deze indrukwekkende dieren van zó dichtbij te kunnen zien."

Zijn er dingen waar je van bent geschrokken?
"Ik ben geschrokken van het verschil tussen arm en rijk. Voor mijn stage werkte ik met de 'rijkere' mensen uit de townships, die een (minimaal) inkomen hadden en elke dag knokten voor hun gezin en het welzijn van hun kinderen. Maar ondertussen woonden ze wel in een wijk waar ikzelf niet eens zou durven overnachten. Een moeder van een gezin uit de townships vertelde me toen het bijna winter werd, dat de angst dat hun huis kapot zou waaien weer opkwam. Daar schrok ik best wel van, ik had er eerlijk gezegd nooit bij stilgestaan dat ze zich daar zorgen over moeten maken. Maar als je de staat van de huisjes waarin ze wonen ziet, begrijp je dat hun angst reëel is.

Waar ben je niet aan toegekomen in Zuid-Afrika en zou je graag nog een keer voor terug willen komen?
"Ik had nog héél graag naar het Kruger Park gewild. Ook had ik stiekem toch nog wel de Tafelberg willen beklimmen en de Garden Route willen rijden." 

Het leukste restaurant van Kaapstad is…
"Mama Africa."

De lekkerste wijn ooit dronk ik bij…
"Groot Constantia."

De beste braai ooit had ik bij…
"Mzoli’s, in township Gugulethu."

Mijn allermooiste plek in Kaapstad is…
"Het strand van Hout Bay."

Als ik Kaapstad in 1 woord zou moeten omschrijven, dan is dat…
"Superfantastischgeweldiggaaf!"

De beste Zuid-Afrikaanse muzikant of band is Afrikaans is...  
"Groot vol 7."

Als je maar 1 dag in Kaapstad te besteden hebt, dan moet je… 
"De hop on hop off bus nemen en overal uitstappen!"

Door Ninih Vang

Wil jij net als Mayke voor een stage of vrijwilligerswerk naar Zuid-Afrika? Stuur dan een mailtje naar info@4exchange.nl en informeer naar de stagevacatures.

Nog meer lezen over hoe ontzettend tof een stage in Zuid-Afrika is? Lees Ninih's blog over haar stage in Kaapstad.

Ben je bezig met de voorbereidingen voor je stage in Zuid-Afrika? Vergeet dan vooral niet even te kijken naar deze 11 dingen die je absoluut moet weten vóór je stage in Zuid-Afrika.

Voor meer nieuws en informatie uit Kaapstad en Zuid-Afrika volg je ons op Facebook en Twitter, en meld je je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. De mooiste foto's van de Moederstad vind je dagelijks op ons Instagram account.

Events In Kaapstad
October 2021
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Southern_Guild_Cape_Town_South_Africa_Rich_Mnisi_NyokaOn at the Southern Guild

Free: See fashion prodigy Rich Mnisi’s bewitching furniture exhibition

Kite Festival 2021_OctopusThe sky’s the limit at this annual ...

Kite-making, discussions + kite displays at 2021 Kite Festival

Uber Go Cape Town We asked you where you would go with a ...

Your answers were delightful (plus Uber Go explained)

Wolfkop Camping Villages and Nature ReserveWolfkop holiday specials: glamp for up ...

Plus 9 activities also at half-price: bodyboard the Olifants, hike, see rock paintings ...

Wonderdal Tree of Light Have the birthday party your child ...

Includes a colourful Amuki cake, party bag + 7 edu-zones to explore

Oasis Association Claremont coffee shopDo Good

3 ways to do it at Oasis: shop, donate or take your recycling there

Samadhi HouseUber luxury Cape Town villa at an ...

House, cottage, tennis court, gym, pool + incredible views at an excellent special

Zsa Zsa Cape Town Craving a wild night out? Zsa Zsa Cape ...

Nightly live performances, theatrical cocktails + decadent menu

Beach barA beach bar in Paarl!

Pizza, beach vibes, cocktails, and stunning views, the recipe for a perfect day

LeMottetastingVirtual and on-site wine tastings at ...

Or do this specialised La Motte wine-tasting virtually

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika