Stagiair Elske in Zuid-Afrika | live weblog Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Voorspellingen en Bijgeloof

Have a little faith in Nederland tijdens het WK

“Wacht even, ik pak nog even mijn armwarmers.” Mijn huisgenoot Johan, vlak voor de wedstrijd Nederland – Uruguay. “Ik heb elke wedstrijd hetzelfde aan en we hebben tot nu toe elke keer gewonnen”, zegt hij. Een en een is twee. Of in het geval van Nederland – Uruguay 3-2.

Ik moet bekennen dat ik precies hetzelfde doe en bedenk bij jezelf eens: geloof jij stiekem ook niet dat bepaalde omstandigheden leiden tot dat ene doelpunt voor Nederland?

De plastic beker
Ik wel. Ik geloof er heilig in dat elke stap die ik zet op een wedstrijdavond, bijdraagt aan de winst van Oranje. Gisteren liep ik van Buena Vista Social Club in Green Point richting Waterfront. Stiekem had ik mijn drankje meegenomen. Ik wist zeker dat Nederland alleen daardoor de zege zou behalen op Uruguay.

Want stel je voor dat ik de plastic beker had laten staan! Iemand zou 'm omstoten. Een volgende persoon zou er tegen aan trappen. De beker belandt op straat en waait richting Green Point Stadium, waar Oranje die avond speelt. Met de minuut waait het harder en opeens stuwt de wind de beker omhoog, hoger, hoger.

De beker dwarrelt Green Point Stadium in en komt voor de neus van Van Bronckhorst neer op het moment suprême. Hij struikelt over mijn vodka lemonade en schiet compleet mis. Waarschijnlijk heb ik te vaak naar het dwarrelende veertje in 'Forrest Gump' gekeken...

Rituelen en voorspellingen
Maar Johan en ik staan niet alleen, hoor! Mijn collega hier bij KaapstadMagazine.nl vertelt over haar wedstrijdritueel: “Ik heb altijd mijn Cape Town Tourism t-shirt aan en mijn Duitse Hawaï-slinger om. Een vriend wil altijd mijn Zuid-Afrikaanse vuvuzela vasthouden en aan mijn linkerzijde staan tijdens de wedstrijd. Alleen zo winnen we.”

Naast rituelen en bijgeloof heb je ook nog de categorie ‘voorspellingen’. Mijn huisgenoot Cynthia is de waarzegster van het huis. Zij voorspelt elke keer de winst van Oranje en weet vaak precies te zeggen met hoeveel we de tegenstander verslaan. Elke keer. Tot gisteravond. Cynthia’s voorspelling was 3-1.

Uiteraard smste zij mij dan ook ‘beetje jammer’ toen Uruguay een tweede doelpunt scoorde. Niet omdat het jammer was voor Nederland, maar omdat haar voorspelling daardoor niet meer klopt. Zo ver gaan wij hier in Kaapstad…

Octopus Paul
Een van de meest absurde en grappige voorspellingen die ik de laatste tijd heb gehoord, komt van Paul. En Paul is niet zomaar iemand, nee, Paul is een octopus. Octopussen kunnen niet praten, maar ze hebben wel tentakels. Octopus Paul krijgt twee dozen voorgezet. In elke doos zit eten en een vlag van de teams die die avond spelen. Uiteraard heeft Paul honger, daarvoor is het een octopus.

Dus Paul zwemt sierlijk naar een doos, twijfelt bij de een, kijkt naar de ander en grijpt dan een doos vol overheerlijk octopussen-eten. De vlag van het team in die doos wint die avond. Belachelijk, hè? Maar Paul heeft het tot nu toe in bijna alle gevallen bij de juiste tentakel gehad. Eng…

Zondag staat Nederland in de finale. Ik kan me niet voorstellen dat ik nu anders handel dan bij vorige wedstrijden. Kijk dus vooral niet vreemd op als ik de hele avond op een been rond hink en mijn biertje in mijn linkerhand in de lucht houd. Mark my words: alleen daardoor pakken wij die Wereldbeker. En als mijn lompe gehink niet helpt, hebben we altijd Paul nog.

---

Benieuwd of mijn uitermate vreemde gedrag de Nederlanders naar de Wereldbeker leidt? Blijf mijn blog dan volgen.

TRIVIA

image description