Weblog Zuid-Afrika | Stage lopen in Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Vlucht van de winterdepressie

Stagiair Luuk vlucht naar Kaapstad om aan Nederlandse winter te ontsnappen

Luuk van den Einden (22) studeert Communicatie in Tilburg en loopt stage bij KaapstadMagazine.nl van augustus tot februari. Volg zijn belevenissen in zijn blogs vanuit Kaapstad.

Kennissen zullen het ontkennen, maar mijn hechte vriendenkring zal het beamen: rond september start mijn jaarlijks terugkerende winterdepressie. De combinatie van het gewone schoolleven dat weer begint met de blaadjes die vallen stemt mij voorzichtig uitgedrukt ‘melancholisch’.

Ik ben nu eenmaal iemand die ontzettend veel van de zon houdt. Natuurlijk, de herfst en winter hebben zo hun charme, maar een boswandeling en die ene keer in de vijf jaar dat we in Nederland op natuurijs kunnen schaatsen doen het net niet voor mij.
Geef mij maar een zonovergoten terras met een koud biertje waarop ik vanachter mijn zonnebril lekker kan rondkijken. En als het even kan een mooie kustlijn, fijn wit zand en een zee om in af te koelen.

Dit is niet dé reden dat ik besloten heb mijn stage in Kaapstad te gaan doen, maar het heeft zeker meegeholpen het besluit makkelijker te maken. Het is in Zuid-Afrika namelijk (voor degenen die het niet weten) zomer als het in Nederland winter is. En wat dat strand betreft zit het ook wel goed heb ik al gezien. Het is nu nog winter, maar binnen twee maanden lopen de surfdudes, en hopelijk ook wat mooie surfdude-innen hier rond en lig ik ze in het zonnetje gade te slaan.
Wie weet ga ik zelf nog wel een beetje surfen!

Normaal vlucht ik uit mijn winterdepressie door mijn verdriet te verdrinken met Belgische bieren in de cafés. Dit leidt er echter wel jaarlijks toe dat ik, als de lente weer begint, een rond winterbuikje heb opgebouwd.

Normaal gesproken gaat die er in de lente altijd wel weer vanaf, maar de vijf weken die ik heb rondgetrokken in Zuidoost-Azië deze zomer hebben ook niet echt geholpen. Mijn winterbuikje is een nog iets ronder reizigersbuikje geworden.
Het is dus tijd voor een plat surfersbuikje.

Het weer is niet de enige reden voor mijn vlucht. Misschien ging Nederland me wel een beetje vervelen. Het is tijd om een nieuwe cultuur op te snuiven, nieuwe impressies op te doen, nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe gewoonten te leren.

Mijn eerste dagen Kaapstad zijn goed bevallen. Na te zijn bijgeslapen van twee nachten nagenoeg niet slapen - één door een uit de hand gelopen afscheidsfeestje en één door een snurkende buurman in het vliegtuig - was ik klaar voor mijn eerste dag in Kaapstad. ’s Avonds ben ik uit eten geweest in ‘local favourite’ Beluga en daarna gaan stappen in de The Dubliner, een Irish pub met livemuziek.
Zo ver was het dus met het ontdekken van de Zuid-Afrikaanse cultuur. Ik was sushi gaan eten en had bier gedronken in een Irish Pub.

Zaterdag ging ik voor de herkansing. Ik belandde in Vaudeville The Fez, een prachtig pand dat is omgebouwd in de stijl van een twintigerjaren theater uit Parijs. Het begon als een dinnershow met allerlei acrobatische acts, later op de avond werd het getransformeerd in een nachtclub en zorgde Hed Kandi dat er gedanst werd.

Nog altijd geen Zuid-Afrikaanse cultuur ervaren denken jullie nu vast.
Mis!
Het is namelijk cultuur hier om vaak uit eten te gaan omdat het eten in de restaurants heel goed is. Bovendien kost het hier de helft tot een derde van de prijs die je in Nederland betaalt.
Hier kan ik wel aan wennen.

Maar er is nog zoveel te doen hier in Kaapstad; de Tafelberg beklimmen, wijngaarden en allerlei musea bezoeken, naar een wedstrijd van Ajax Cape Town gaan en ga zo maar door.
Gelukkig is er nog genoeg tijd voor nieuwe impressies, de Kaapse cultuur en mijn platte surfersbuikje.
Vanaf nu houd ik jullie regelmatig op de hoogte over deze ervaringen, avonturen en indrukken.

door Luuk van den Einden

Meer weblogs van vrijwilligers en studenten in Kaapstad en Zuid-Afrika lees je in onze sectie: Blogs uit Zuid-Afrika.

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description