Weblog Zuid-Afrika | Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

"Thuiskomen, waar mensen op je wachten"

Als ik nu terug zou kunnen...

De afgelopen twee maanden deed Emma Boeve uit Overijssel vrijwilligerswerk in Kaapstad. Tijdens haar verblijf in Zuid-Afrika deed ze voor ons verslag op KaapstadMagazine.nl. Inmiddels is Emma weer terug in Nederland...

De laatste week is aangebroken. Het moment waar ik al tegen opzag toen ik hier net twee weken was. Als afsluiter van deze geweldige ervaring, moesten we nog vier dagen werken in de weeshuizen. Na dagen vol spelletjes spelen, geknutsel, gedans, gespeeld en gelachen was het al te gauw weer tijd om afscheid te nemen. Het afscheid was erg moeilijk. Misschien komen we hier nog wel eens terug(iets wat ik in iedergeval graag wil), je ziet de kinderen sowieso een lange tijd niet. Ze hebben geen computer en even gauw contact maken zit er dus ook niet bij Dit maakte het afscheid nog lastiger en ook de regen, die na lange tijd weer viel, maakte het er niet minder treurig op.

Vrijdag was een vrije dag. Dit werd goed besteedt door nog even koffie te drinken in Somerset West, wat rond te lopen langs kraampjes en door een flinke wandeling door de omgeving. Een vreselijk idee dat we dit straks niet meer gaan zien.

Wijn, souvenirs en schoonmaken
Na ons laatste nachtje slapen begonnen we de dag vroeg met inpakken. De weegschaal stond in de buurt en we moesten constant wegen of onze koffer niet te zwaar werd. We hebben namelijk zoveel leuke souvenirs gekocht en ook twee flessen wijn moesten met ons mee. Nadat de koffers waren ingepakt begonnen we met het schoonmaken van ons verblijf.  Dit heeft ons de hele dag gekost.

Daarna  zijn we voor de laatste keer uit eten geweest samen met Zuid-Afrikaanse vrienden. De sfeer was gezellig want er was een rugby wedstrijd gaande die Zuid-Afrika won, wat veel gejuich en vrolijke gezichten opleverde.

Daarna was het tijd om naar het vliegveld te gaan. Na vlot ingecheckt te hebben, konden we ons laatste geld besteden aan de winkeltjes op het vliegveld. Handig die afrikaanse winkeltjes, mocht je nog een souvenir vergeten zijn.. én een goede manier om de tijd te doden. Na een comfortabele vlucht landen we veilig op het vliegveld in Nederland. Wonder boven wonder was het droog en warm.

Toen we weer in bezit waren van onze bagage konden we dan eindelijk de gate uitlopen om onze ouders en vrienden om de hals vliegen. We werden ontvangen met prachtige bossen zonnebloemen met daarop de tekst: ‘Jullie hebben de zon in Kaapstad laten schijnen... Welkom thuis!’. Tranen van blijdschap bleven niet uit. Na nog even nagepraat te hebben onder het genot van een kop koffie, moesten we dan wéér afscheid nemen. Nu van elkaar. Gek om afscheid te nemen van mensen waarmee je twee maanden elke dag en nacht hebt doorgebracht.

Welkom thuis!
Toen ik thuis kwam hing daar een mooie Afrikaanse vlag aan de vlaggenmast. Op het raam hing een poster ‘Welkom thuis’. De tuin was versierd met slingers en foto’s van mijn tijd in Zuid-Afrika. Nadat ik huis en tuin bewonderd had, heb ik foto’s laten zien van mijn verblijf daar. Natuurlijk was iedereen ontroerd door de lieve mensen, kinderen en baby’s, maar ook over de natuur van het land waren mensen enthousiast. Nog bijkomend van de reis ben ik lekker gaan douchen.

Even later ging de bel. Daar kwam de eerste visite. Er was een supriseparty georganiseerd, voor mijn thuiskomst en alsnog voor mijn 18e verjaardag die ik Kaapstad heb gevierd. Iedereen bleef voor een ‘braai’. Een geweldige dag vol met vrienden en familie, maar ook een dag waarop ik mij verdrietig voelde.. Wat heb ik veel vrienden en familie die er voor mij zijn.. En die weeskinderen hebben helemaal niets.

Dit is mijn laatste verslag. Ik hoop dat jullie mijn blog met net zoveel plezier gelezen hebben als ik het geschreven heb. Ondanks mijn al beginnende heimwee naar Zuid-Afrika, ben ik ook blij om thuis te zijn. Ik heb veel gezien en meegemaakt, iets waar ik anderen graag over vertel! Maar als ik nu terug zou kunnen, gewoon nog voor een maand…

’N Drukkie!

Meer weblogs van vrijwilligers en studenten in Kaapstad en Zuid-Afrika lees je hier!

Heb je zelf ook interesse om vrijwilligerswerk te doen in Zuid-Afrika? Neem dan contact op met www.4exchange.nl
, een bemiddelingsbureau voor studenten en vrijwilligers in Kaapstad. Er zijn in dit land altijd verschillende projecten waarbij jouw hulp van onschatbare waarde  kan zijn!

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description