Blog Mark Wijsman | Blogs Zuid-Afrika
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Sea Point Promenade

De beste ‘gym’ van Kaapstad

Deze blog heeft een waarschuwing vooraf nodig. Als je een ‘gym junkie’ bent, kun je net zo goed ophouden met lezen. Waarom? Omdat je de Ab Trainer Pro 2000 en het gekreun van je gewichtheffende buurman prefereert boven een lekkere hardloopwandeling in de Kaapse buitenlucht.

De meeste sportfanaten in Kaapstad gaan naar de ‘gym’. Juist, de ‘gym’. Urban work-out, ook wel genoemd. De gym heeft me altijd verbaasd. Je betaalt, zodat je ergens mag sporten. Volgens mij betaal je gewoon omdat je dan wel móet sporten. Tien maanden zon per jaar, maar jij staat heerlijk op zo’n lopende band recht in de reet van je obese voorganger te kijken, terwijl je lurkt aan je proteineshake met bananensmaak. Na een flink druk dagje zweten moet de aroma in zo’n ruimte je toch ook wel naar het trottoir drijven.

Mijn huisgenoten hebben dat lang volgehouden, maar de landelijke trend is blijven doorzetten; De gym is nu ‘te vol’. Wat vervelend zeg, nu moeten ze buiten hardlopen. Zo langs de zee, met een zonnetje erbij, erg onaangenaam.

Welkom, pens!
Ook voor mij was er geen ontkomen meer aan; de combinatie van Giovanni’s heerlijke maaltijden, Colcacchio’s Pizza’s en een nieuwe vriendin met een voorliefde voor koken, ik had een tweede glimlach als ik naar beneden keek. De pens. Dus die spierwitte sportschoenen kwamen uit de kast (snel door een plas rennen!) en ik begeef mij nu regelmatig joggend op de boulevard van Sea Point.

De boulevard. Van Sea Point. Echt waar, Nederland zou Friesland opgeven voor een boulevard als deze. De lengte, de rust, de zee. Het gras ertussen, het uitzicht! Neem Scheveningen bijvoorbeeld. Heb je eindelijk zon, krijg je er 2000 Duitsers en een takkeherrie aan winkels bij kado. Sea Point niet hoor. Niets! Oké, 1 ijscoman. Eén! In zo’n karretje!  Geweldig!

Voor mij is het een niet te missen stukje pracht van Kaapstad, het is met de Tafelberg en Kirstenbosch Gardens het mooiste wat je in een stad kan krijgen. Zes kilometer lang bijna met je tenen in de Atlantische Oceaan, ideaal voor lichaamsbeweging, romantische wandelingen en een geweldig stukje ontsnapping van de stedelijke drukte.

Ironisch genoeg zit er aan het einde van de promenade een ‘gym’. Ik hoop echt dat de ramen zuidwaarts wijzen, en ze mij dagelijks kunnen zien langskomen. Ik ren een beetje gek (als een eend, vertelde mijn vriendin) en ik lach naar iedereen. Het maakt me geen donder uit, die pens ben ik kwijt. Sea Point boulevard heb ik er voor terug gekregen.

Meer heb ik niet nodig.

Door Mark Wijsman

Mark Wijsman, 25, studeerde Communicatiewetenschappen aan de VU Amsterdam, en woont sinds 2009 in Kaapstad. In Kaapstad startte hij Stichting St. Joseph’s, studeerde Film en Travel Writing aan UCT  en werkte hij als acteur.  Mark werkt als coördinator voor Projects Abroad en schrijft voor KaapstadMagazine.nl. Lees zijn eerdere blogs in onze rubriek blogs uit Zuid-Afrika.

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description