’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...
Ik en mijn inburgering
... Als toerist in Kaapstad
Luuk van den Einden (22) studeert Communicatie in Tilburg en loopt van augustus tot februari stage bij KaapstadMagazine.nl. Volg zijn belevenissen in zijn blogs vanuit Kaapstad.
Voor ik naar Kaapstad vertrok, kreeg ik van allerlei mensen ontzettend genuanceerde opmerkingen mijn kant op. Het waren vooral vragen van mensen die er een apart beeld van Afrika op na hielden. Deze intelligente vragen varieerden van ‘’Ga je dan in een hutje slapen?’’ tot ‘’Ze hebben daar toch geen internet?’’
Nu heb ik geen problemen met in hutjes slapen. Maar geen internet zou toch nogal onhandig geweest zijn, gezien het feit dat ik stage loop bij een online magazine.
Dit wil niet zeggen dat ik, na amper een maand in Afrika, durf te zeggen dat ik een Afrika-expert ben. Absoluut niet zelfs. Eigenlijk ben ik namelijk alleen nog maar in Zuid-Afrika, sterker nog, alleen nog maar in Kaapstad geweest. Deze stad staat sowieso compleet los van de rest van Afrika, zo heb ik me laten vertellen. Kaapstad is geloof ik net zo Zuid-Afrikaans als Amsterdam Nederlands is.
Ik moet bekennen dat ik nog niet heel cultureel bezig ben geweest in mijn eerste paar weken. Nog niet buiten Kaapstad geweest, nog geen wijnproeverij gedaan, nog geen township bezocht en nee, ik ben ook de Tafelberg nog niet op geweest. Eigenlijk kunnen we mijn hele ‘typisch Afrikaanse avontuur’ terugbrengen naar één avond waarop ik naar Mama Afrika (ontzettend toeristisch maar alla) ben geweest. Hier stond een groep Afrikanen op trommels en marimba’s te slaan. Ik heb die avond boboti gegeten en had nog nét te weinig gedronken om met de Afrikaanse vrouwen te gaan dansen, waar ik achteraf erg blij om ben. De prachtige heupbewegingen van deze vrouwen had ik met mijn witte lichaam onmogelijk na kunnen bootsen.
Heel cliché en heel toeristisch. Maar goed, ik ben hier dan ook een toerist. Ja, ik ga de Tafelberg beklimmen. Ja, ik ga naar Robbeneiland. En ja, ik ga naar een township.
Wat verwachten jullie dan? Dat ik in een hutje ga wonen en een gekleurde schijf in mijn onderlip ga nemen?
Enfin. Buiten mijn tot dusver matige inburgering en toeristische toekomstplannen, begin ik al wel steeds beter te leren hoe om te gaan met de Zuid-Afrikanen. Zo lukt het me nu - na drie weken - om een taxi op het goede adres te bestellen, kan ik binnen vijf minuten aan de sigarettenboer kenbaar maken welk merk sigaretten ik rook en weet ik eindelijk van welk bier ik het minste hoofdpijn krijg.
Ik hoor jullie denken, “och Luuk, moet het weer over sigaretten en bier gaan?” Ja, dat moet het. En geloof mij dat het handig is om te weten welk bier je moet drinken om geen hoofdpijn te krijgen. Doe het maar eens, elke ochtend om half negen op je werk zitten met hoofdpijn.
Nee, nu schets ik een verkeerd beeld van mezelf. Ik ben namelijk niet zo iemand die naar Zuid-Afrika is gekomen om stage te lopen, maar eigenlijk alleen maar de toeristische dingen wil doen, en wil feesten. Het mooie van stage lopen in het buitenland, is de kans om nieuwe mensen leren kennen. En ik ben er van overtuigd dat ik door met de locals om te gaan, minstens zo veel cultuur binnen krijg als wanneer ik Robbeneiland bezoek (wat ik ook nog wel ga doen hoor).
Zo heb ik bijvoorbeeld een jazzgitarist die Justin heet leren kennen, een geboren Capetonian. Hij nodigde me uit om een keer mee te gaan naar een optreden, en bij zijn ouders echt Afrikaans te komen eten. Ook heb ik Ashton leren kennen. Een Zuid-Afrikaanse dj, die in het weekend is komen afterpartyen bij mij thuis. Hij gaat mij helpen de dance scene van Kaapstad te ontdekken. Tenslotte heb ik voor KaapstadMagazine.nl een oude rocker geïnterviewd. Dit was zo gezellig dat hij vroeg of ik binnenkort weer langskwam om een biertje te drinken.
Dat is voor mij de schoonheid van het reizen. Nieuwe mensen met andere achtergronden leren kennen. Bekijken hoe het leven is aan de andere kant van de aardbol, en als het even kan, meegenieten.
Door Luuk van den Einden
Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.