Weblog Zuid-Afrika | Stage lopen in Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Geraffineerde Europeaan en coole Capetonian

Stagiair Luuk wordt een egotripper in Kaapstad

Luuk van den Einden (22) studeert Communicatie in Tilburg en loopt van augustus tot februari stage bij KaapstadMagazine.nl. Volg zijn belevenissen in zijn blogs vanuit Kaapstad.

Kaapstad doet iets met mij. Het kan de zon zijn, de zee, het goede leven of gewoon de vibe die hier hangt. Ik ben er nog niet achter hoe het komt, maar ik ben hier een uitvergrote versie van mijzelf.
Luuk 2.0. De verbeterde versie. Net wat grappiger, sneller en slimmer.
Je merkt het al. Kaapstad maakt mij een egotripper.

“Ik ben exotisch”
Laatst werd ik uitgelachen door mijn huisgenoten. Dit gebeurt wel vaker, eigenlijk behoorlijk vaak, maar deze keer duurde het lachsalvo wel erg lang. Het kwam door de volgende – bij nader inzien inderdaad achterlijke – uitspraak. “Ik ben hier exotisch.”

Voor iedereen die mij niet kent, zal ik mezelf even omschrijven. Mijn naam is oer-Hollands en zo zie ik er ook uit. Mijn haar is Barbieblond, al omschrijf ik het zelf liever als ‘het haar van een blonde god’. Zo zie ik er trouwens niet uit. Daarbij is mijn hoofd na één uurtje in de zon knalrood. “Luuk, ben je verbrand?” krijg ik dan te horen. “Nee, dit is mijn kleur bruin” is mijn eerlijke antwoord dan. Vervolgens beginnen ze altijd te lachen, al is het geen grap.
Zou ik besluiten een oud Barcelonashirtje aan te trekken en door Zuid-Frankrijk te gaan lopen, dan win ik ongetwijfeld de ‘toeristischheidsprijs’.

Terug naar die exotische ik. Jullie zijn natuurlijk nieuwsgierig geworden waar deze uitspraak vandaan komt. Nou, in Nederland ben ik met mijn uiterlijk vanzelfsprekend niet heel speciaal. In Tilburg ben ik maar een normale Tilburger en boven de rivieren een ‘simpele provinciaal’.
In Kaapstad ben ik echter niet normaal. Voor de Zuid-Afrikanen ben ik anders, bijna interessant zelfs. Althans, dat denk ik zelf graag. Sommige Zuid-Afrikaanse mannen zijn net wat 'boerser' dan ik (mag ik dat zeggen, dat mag ik zeggen - dank u Mart Smeets).
Je hebt hier ook hele hippe metromannen rondlopen, maar daar hebben we het nu even niet over.

Geraffineerde Europeaan in Kaapstad

Met 'boerser' bedoel ik dat Zuid-Afrikaanse mannen rauw vlees eten, sport kijken, bier drinken en overdreven breed zijn. Ik waan mij dus exotisch omdat ik een geraffineerde Europese jongen ben. Opnieuw, dat denk ik zelf graag. Eigenlijk houd ik van dezelfde dingen als de Zuid-Afrikanen, ik ben alleen niet zo breed.
Maar dat weten de locals dus niet.

Sta ik in een bar te praten met een Zuid-Afrikaan, dan vinden ze het altijd geweldig om te horen dat ik uit Nederland kom. En wie ben ik dan om daar geen misbruik van te maken? Vervolgens hang ik dus allerlei kletspraat op over mezelf en speel ik mijn ‘coole’, Europese spel.

Omgekeerd maak ik hier net zo graag misbruik van. Zo hypocriet ben ik dan weer wel.
Als het me uitkomt ben ik Europeaan. Een andere keer ben ik met hetzelfde gemak een Capetonian.

Alleswetende local
Zo was ik laatst een weekendje naar Hermanus, waar ik twee Engelse dames ontmoette die bezig waren met een rondreis. Ze waren op weg naar Kaapstad, dat hun laatste stop was. Ik vertelde heel stoer dat ik in Kaapstad woonde en ze ‘de stad wel even kon laten zien’. Hier zit wel een kern van waarheid in. Ik woon in Kaapstad en ik weet er inmiddels wel iets van, maar in de praktijk zijn we niet verder dan twee cafés op Long Street gekomen.

Wisten zij veel dat ik blufte, voor de Engelse dames was ik een Capetonian. Wederom, dit denk ik zelf graag. Zij wisten ook wel dat ik pas net in Kaapstad ben, hier maar zes maanden blijf en dan heb je nog dat boeren-Hollands-Engelse accent van mij.

Hoe stoer ik mij dus ook gedraag, eerlijk is eerlijk, ik ben nog lang geen local. Echter doe ik wel mijn best. Ik ben aan het surfen, ga op juiste avonden naar de juiste barren waar de toffe mensen uit Kaapstad komen en praat zoveel mogelijk met een Kaaps accent. Hard werken dus, dat inburgeren.

Conclusie? Heb ik eigenlijk niet. Misschien heb ik wel een identiteitscrisis. Ben ik een Europeaan, een Zuid-Afrikaan, ben ik het allebei of geen van beide?
Ach, eigenlijk maakt het niks uit.
Ik ben een Tilburger in Kaapstad met een net iets te groot ego.

Door Luuk van den Einden

Meer weblogs van vrijwilligers en studenten in Kaapstad en Zuid-Afrika lees je in onze sectie: Blogs uit Zuid-Afrika.

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description