Blogs en reisverhalen Kaapstad | Stage lopen in Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Sceptisch over Zuid-Afrika?

... ik niet meer!

Is Zuid-Afrika wel veilig? Kun je in Kaapstad wel veilig over straat? Allemaal vragen die mij ik-weet-niet-hoe-vaak gesteld werden voor ons vertrek naar Zuid-Afrika.

Kaapstad, en heel Zuid-Afrika eigenlijk, staan naast de prachtige natuur, cultuur en andere superlatieven, voor veel mensen ook bekend om de onveiligheid. Het lijkt aan het land te kleven. Want hoe mooi het land ook is, het kent een keerzijde: de criminaliteit in Zuid-Afrika.  

Een beetje sceptisch arriveerde ik in augustus in Kaapstad, en ik moet eerlijk toegeven dat ik me de eerste dagen in de stad ook een tikkeltje geïntimideerd voelde. Ik moest enorm wennen aan de zwervers in het park, de bedelende mensen op straat en de mensen die mij wanneer ik voor het stoplicht sta proberen iets te verkopen. Inmiddels weet ik: dit hoort bij Zuid-Afrika. Het is niet anders... Al zou iedereen natuurlijk liever willen dat het anders zou zijn.  

En dus ga ik inmiddels vrolijk in het Kaapse leventje mee. ‘s Ochtends word ik op de hoek van onze straat altijd heel vriendelijk begroet door de parkeerhulp, de car guard genoemd. Een lieve, zwarte man van een jaar of dertig. Afwisselend begroet hij me met ‘hey sister’ of ‘hey my friend’ - altijd gepaard met een grote glimlach. We wensen elkaar een fijne dag en ik vervolg mijn weg met een goed gevoel.  

Ontbijt van een weldoener
Een paar honderd meter verder - vlak voor de ingang van het park - ligt een zwerver. Altijd op zijn zelfde plekje. Soms is hij wakker en wenst hij me een fijne dag, maar soms is hij ook nog in een diepe slaap. Vaak ligt zijn ontbijt dan al naast hem klaar. Ik heb geen idee wie het doet, maar elke ochtend is er ergens iemand die ook voor hem een boterham smeert. Altijd als ik zijn lunchpakketje zie liggen, doet me dat goed. Hij begint zijn dag in ieder geval met wat eten. Hoe cru het ook is, het geeft me een soort van ‘fijn’ gevoel. Want ik weet ook heus wel dat die zwerver het die afgelopen nacht verschrikkelijk koud heeft gehad en dat hij de hele dag maar op zijn plekje ligt - zijn ontbijtje ligt klaar. Iets heel erg kleins, maar toch een mooi gebaar van iemand die elke ochtend aan hem denkt. 

Ga je uit eten en krijg je alles wat op je bord ligt niet op? Om een doggybag vragen is hier heel normaal. Hier schroom ik dus niet meer om. Vervolgens geef ik op de weg naar huis een zwerver mijn overgebleven eten. Ik ben niet de enige, dit is hier een heel normaal gebruik. Het is bijna niet voor te stellen hoe blij degene dan is met het eten dat je hem geeft. Hij blij, ik blij. Een druppel op een gloeiende plaat, maar toch... In Nederland wordt al dat eten weggegooid, hier in Zuid-Afrika proberen mensen met kleine dingen - zoals het vragen van een doggybag - er samen iets van te maken.

Voel ik me bedreigd of overmatig angstig in Kaapstad? Absoluut niet. Natuurlijk moet je alert zijn in een stad als Kaapstad - maar ja, dat moet je toch eigenlijk overal? De armoede en de (soms daaruitvoort vloeiende) criminaliteit horen bij het land en als bezoeker of inwoner van Zuid-Afrika weet je dat. Ik wist het in ieder geval voordat ik het vliegtuig instapte, en heb me er op ingesteld. En juist die kleine gebaren - de begroetingen van de parkeerhulp of het ontbijtje dat ik bij de zwerver zie liggen - doen me hier veel. Ik kan dus met veel overtuiging zeggen: ik voel me hier prima! En gelukkig heb ik nog een paar maanden te gaan....  

Door Ellen Kemerink

Wil je weten waar je op moet letten om je tijdens je vakantie, stage of werk in Kaapstad veilig te voelen? Lees dan ons artikel over veiligheid en criminaliteit in Kaapstad & Zuid-Afrika

Zorg dat je KaapstadMagazine.nl volgt via Facebook en Twitter, en schrijf je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief! Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest

TRIVIA

image description