Weblog Zuid-Afrika | Stage lopen in Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Burgers, mannen & pinguïns

Met die extra kilo's komt het wel goed

Salwa van der Gaag (22) studeert Journalistiek in Tilburg en loopt van september 2014 tot januari 2015 stage bij KaapstadMagazine.nl in Kaapstad. Volg haar belevenissen in haar blogs vanuit de Moederstad.

Daar sta ik dan in mijn lege, nieuwe appartement. Met mijn veel te grote koffer. In mijn eentje. Waar ben ik aan begonnen? Waar zijn mijn vriendinnen? Waar is mijn moeder? Maar nee, dit komt goed neem ik mezelf voor. En ik begin met uitpakken.

Met elke lade die ik vul en elke plank die er gezelliger uit gaat zien, voel ik mij meer thuis. Foto’s komen tevoorschijn en de gezelligheid arriveert helemaal als eindelijk mijn huisgenootjes thuiskomen. Ze zijn Nederlands en leuk en met elk kopje thee dat we drinken, word ik zekerder van mijn zaak. Ja, dit was een goed idee.

Impulsief
Een impulsief idee, dat wel. Als mensen mij vragen waarom ik voor Kaapstad heb gekozen, durf ik dan ook eigenlijk niet te antwoorden. Ik wil graag zeggen: omdat deze stad me al jaaaaren trekt en ik sinds mijn vijfde al droom van het Kaapse eten, de zonsondergangen en de indrukwekkende Tafelberg. Helaas moet ik zeggen dat ik het helemaal en alleen aan Google te danken heb. Journalistieke stage in het buitenland tikte ik in op mijn MacBookje en dit kwam tevoorschijn. Een stage bij KaapstadMagazine.nl.

Veel verwachtingen heb ik dan ook niet wanneer ik nog met de laatste tranen in mijn ogen het vliegtuig in stap. Pinguïns op het strand wil ik zien, een surflesje hier en daar en zwemmen met haaien lijkt me wel geinig. De Tafelberg beklimmen staat ook op mijn lijst. Meer omdat het moet dan dat ik zo sportief ben. Ik weet niet eens of ik de top haal, maar goed we gaan het proberen. Een township bezoeken en walvissen kijken, staan hoog op mijn ranking.

Verliefd
Mijn vriendinnen maken zich allemaal ontzettend zorgen dat ik hier verliefd ga worden op één of andere Zuid-Afrikaan. Vele grapjes zijn gemaakt. ‘Neem alsjeblieft die afgrijselijke pantoffels van je mee, dan kun je die mannen wel vergeten’ en ‘Je doet daar maar lekker wat je wil, maar je neemt hem niet mee naar huis. En je komt dus wel naar huis’.

Ik werd er mee dood gegooid, maar ik kan je vertellen: verliefd ben ik al. Op het eten! En geloof me, dat gaat me alleen maar helpen in het niet vinden van een vent, want ik voel de kilo’s al ophopen. Het is hier namelijk burger paradijs en sushi paradijs, oh en ze hebben hier hele goede pizza’s. En foodmarkets. En burgers voor een euro in het hotel waar ik woon (had ik al verteld dat ik in een hotel woon? Bij deze. We hebben een zwembad, verder zal ik je de details besparen). En werkelijk waar zelfs een tosti hier smaakt zalig. En goedkoop. Het is allemaal zo goedkoop.

Tranen in mijn ogen?
Verliefd op de stad word ik zeker ook. En op de mensen en de natuur. Ik weet het zeker. Een beetje angstig ben ik wel. Want iedereen die hier komt, wil blijkbaar niet meer terug. Terug naar het oude vertrouwde Nederland waar je wel gewoon na 7 uur ’s avonds over straat kan en waar ik mijn iPhone de halve dag aan mijn oor of in mijn hand heb zonder bang te zijn dat deze zo in iemands zak verdwijnt.

Dat is het leuke aan een nieuw begin en vooral aan een nieuw begin in een nieuw land. Ik heb geen idee hoe ik er over een maand over denk en hoe ik over vijf maanden op het vliegveld sta. Wederom met tranen in mijn ogen?  We gaan het zien. Ik bekijk alles met de dag en voor nu stort ik me op mijn volgende maaltijd.  

Door Salwa van der Gaag

Wil jij net als Salwa stage lopen in Zuid-Afrika? Neem dan contact op met info@4exchange.nl. Kijk hier voor meer blogs van staigiaires in Zuid-Afrika.

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook.Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description