blogs en reisverhalen Kaapstad | Stage lopen in Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

‘Markthoppen’ in Kaapstad

Van de Old Biscuit Mill tot de Earth Fair Food Market 

Ellen Kemerink (23) studeert Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Van augustus 2012 tot januari 2013 loopt ze in Kaapstad stage bij KaapstadMagazine.nl. Alhier weer een blog in een reeks vertellingen over alles wat zij in de Moederstad meemaakt.

Mensen die mij kennen weten dat ik van eten hou. Ik hou van bakken en koken. Zelfs boodschappen haal ik met een grote glimlach. Wanneer ik ‘s ochtens wakker word, denk ik vaak als eerst: ‘wat zullen we vanavond eens op tafel zetten?’ Enfin, het is wel duidelijk volgens mij. Ik maak (of koop) graag allerlei lekkers - en eet het vervolgens ook héél erg graag op.

Nu is het zo dat hier in Kaapstad aan die behoefte heel erg goed gehoor gegeven wordt. Er zijn heel veel restaurants in Kaapstad; er staan op de hoek van de straat kraampjes waar je vers fruit en verse groenten kunt halen en dan zijn er nog de populaire food markets. En daar - bij die food markets - daar ben ik helemaal in mijn element. 

In Nederland is het nog vrij onbekend, maar hier zijn die markten vol lekkers echt een fenomeen. Van woensdag (Village Markt @ Cape Quarter) tot zondag (Bay Harbour Market in Hout Bay) is er eigenlijk elke dag in Kaapstad wel een markt met versnaperingen te vinden. Een grote, gezellige en lekkere bedoening. Vreemd zal het jullie dan ook niet in de oren klinken dat ik sinds mijn aankomst in Kaapstad heel graag een bezoekje breng aan één van deze markten. Correctie: niet ‘een’ bezoekje - meerdere bezoekjes. Hier mijn top 3 markten in de buurt van Kaapstad. 

De beste zaterdagochtendvibe
Met stip op nummer 1 staat voor mij de Neighbourgoods Market - voor intimi de Old Biscuit Mill. De markt ligt ietwat afgelegen in de wijk Woodstock, maar voor een goed ontbijtje op de zaterdagochtend stap ik heel graag in ons golfje die kant op. Elke keer weer kijk ik mijn ogen uit. Organisch brood, poffertjes, oesters, Franse kazen, vers geroosterde koffie en die hele fijne zaterdagochtendvibe. Heb je geen kater van de vrijdagavond dan is het hier absoluut niet raar om een biertje bij je ontbijt te bestellen. Of toch liever een glaasje champagne? Ook hier kijken de Capetonians absoluut niet raar van op. Op de achtergrond speelt een vrolijk muziekje en zittend op een strobaal in de zon bedenk ik me: ‘dit is fijn.‘  Elke keer weer.

Na het ontbijt is het leuk om nog even over de markt te slenteren. We drinken nog een biertje, kijken even bij de leuke designwinkeltjes die ook op het terrein te vinden zijn en kopen wat verse groenten en versgebakken stokbrood voor ‘s avonds. En dan - als het echt druk begint te worden - vertrekken we weer. Kijken wat de rest van de zaterdag ons brengt.

Zitten op een zak hooi
En dan mijn nummer 2 markt in Kaapstad. Ik kon mijn geluk niet op toen ik hoorde dat er een nieuwe markt op donderdagavond gelanceerd zou worden. De City Bowl Evening Market in Hope Street. Hoorde ik dat goed? Hope Street? Jaaaa - bij ons om de hoek! We hoeven ons golfje niet in, kunnen een drankje extra drinken (op donderdagavond is dat naar mijn idee ook iets gepaster dan op zaterdagochtend) en de sfeer op deze markt is fijn. Het eten trouwens ook. Lekkere broodjes, gezonde smoothies, veel verschillende soorten kaas en verse pasta: ook hier is van alles te krijgen. 

Hoewel er op deze markt minder kraampjes zijn (maar dat maakt de keuze wat je gaat eten natuurlijk makkelijker) is het eten er beduidend goedkoper. Dat is natuurlijk zeker een plusje! Verder is het idee op zich hetzelfde: koop je hap, ga zitten op een zak met hooi aan een tafel gemaakt van een deur, drink een lekker drankje en geniet van alles om je heen. Er speelt een bandje op het podium en de sfeer is heel relaxed.

Ook over mijn nummer 3 bestaat geen twijfel. De Earth Fair Food Market, elke donderdagmiddag in een straatje om de hoek van ons kantoor. Van zakenmensen tot moeders die er boodschappen doen, het publiek is hier bijzonder divers. De markt is eigenlijk niet meer dan een straatje met tientallen kraampjes. Maar een gezellige boel dat is het zeker. Er hangen vlaggetjes, de kraampjes staan er vrolijk bij en ja.... daar wordt ik dan weer blij van! Ook van het eten trouwens: van Oosterse noodles tot Spaanse paella, er is een heleboel te verkrijgen. Hier lunchen is dan ook zeker niet verkeerd. 

En ja, nu onze laatste paar weken (nou ja, nog wel een week of zeven te gaan) aangebroken zijn zullen we dus zeker nog vaak een marktje bezoeken. Want elke keer bij een bezoekje denk ik weer: dat heb ik nog niet geprobeerd, en dat heb ik nog niet geproefd.... Nu hoor ik jullie denken: potverdikkie, wat geniet die Ellen in Kaapstad. En ja, dat klopt he-le-maal! 

Krijg je acuut ook de kriebels en wil je ook stage lopen in Kaapstad? Lees dan op KaapstadMagazine.nl alles over stage lopen en vrijwilligerswerk doen in Zuid-Afrika.

Abonneer je ook meteen op onze gratis nieuwsbrief voor alle andere live updates vanuit Kaapstad, en volg ons op Facebook en Twitter. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description