Restaurant Binnenhof Stellenbosch | Restaurants Kaapstad en Wijnlanden

Restaurant Binnenhof in Stellenbosch

Zoals het klokje in Nederland tikt.. tikt het ook in Stellenbosch

Nienke Starmans (22) studeert sinds januari aan de Universiteit van Stellenbosch. Tijdens haar laatste maanden in Kaapstad schrijft ze voor KaapstadMagazine.nl over wat ze meemaakt en meegemaakt heeft in Zuid-Afrika. We vroegen haar, als echte insider van het (studenten)leven in Stellenbosch voor ons een lijstje samen te stellen van alle plekken die zij wel, maar wij (nog) niet kennen in Stellenbosch. En zo hoorden wij over Restaurant Binnenhof in Stellenbosch. Volgens Nienke een van de plekken die je in Stellenbosch niet mag missen.

Na enige tijd vertoefd te hebben in Zuid-Afrika is het mogelijk dat je af en toe wordt overvallen door een raar gevoel. Of je nou in Kaapstad op vakantie bent, of voor een langere periode in Zuid-Afrika woont  -  het is een vreemd gevoel. Een verlangen naar iets.

Een verlangen naar Nederland misschien? Hm nee zul je meteen roepen, Zuid-Afrika heeft toch veel meer te bieden? Maar als wij dieper nadenken, komen we tot de conclusie dat we die kleine dingetjes uit Nederland soms toch wel missen. Die bitterbal of dat kroketje. Of wat dacht je van een goede uitsmijter, Hollandse pannenkoeken of een ranzig patatje oorlog? Betrapt! We zijn vast niet alleen. Geef nou toe, jullie zouden er af en toe toch ook wat voor over hebben om van één van deze oerhollandse snacks naar binnen te kunnen werken?

Wees niet getreurd. Wij hebben de oplossing! Wanneer dat ‘ik-mis-Nederland’ gevoel naar binnen sluipt, stappen wij snel in ons ‘bakkie’ en scheuren we richting Stellenbosch.

Maak kennis met...
Stellenbosch: klein, sfeervol en pittoresk. Restaurants in Stellenbosch sieren het centrum. Wij – en met ons vele anderen –  bezoeken Stellenbosch regelmatig voor een lekkere wijnproeverij of om een terrasje te pikken. Het ene na het andere leuke restaurant is te vinden in de straatjes van dit idyllische dorpje in de Kaapse Wijnlanden.

Nederlanders zijn invloedrijk geweest in de geschiedenis van Stellenbosch, net als in de geschiedenis van heel Zuid-Afrika trouwens. Tot op de dag van vandaag is er in Stellenbosch één zeer invloedrijke Nederlander te vinden - Jean-Paul Murris genaamd. Zijn restaurant Binnenhof in Stellenbosch is geliefd onder menigeen in Stellenbosch. Het is er druk, het eten is lekker en de ambiance is sfeervol. We zoeken hem op om met hem te praten over zijn restaurant, zijn Hollandse gerechten en de smaak van Stellenbosch. It’s a pleasure to meet him.

Jean-Paul komt uit een echte horecafamilie. In Nederland runden zijn ouders 20 jaar een hotel in Holten (Overijssel), waar Jean-Paul tot dertienjarige leeftijd woonde. Zijn Zuid-Afrikaanse vader besloot om zijn Nederlandse gezinnetje mee te nemen naar zijn geboorteland. Jean-Paul groeide op in Stellenbosch en had altijd al de wens iets voor zichzelf te beginnen. Hij trad in de voetsporen van zijn ouders door ook zijn eigen horeca zaak te openen. Zijn vader, werkzaam in het toerisme in Kaapstad en omgeving, helpt hem af en toe een handje mee in het restaurant.   

Bitterballen en kroketten
In 2006 was het zover en opende Jean-Paul zijn eigen restaurant in Stellenbosch. Hij was de man die Stellenbosch kennis liet maken met onder de andere de bitterbal en de kroket. De bitterballen en kroketten worden huisgemaakt met behulp van grootmoeders geheime recept. Zijn moeder staat tot op de dag van vandaag te zwoegen in de keuken om de snacks te maken. Huisgemaakt en lekker; Mora en van Dobben zijn er niks bij. Jean-Paul is er trots op.

Maar dat niet iedereen in Zuid-Afrika warm loopt voor deze gerechten, weet Jean-Paul ook wel. Zowel niet de Nederlanders, als de Zuid-Afrikanen niet. “Het gaat om het maken van de juiste combinaties,” weet Jean-Paul. Hij mixt de Zuid-Afrikaanse keuken met de Nederlandse keuken. “Wat dacht je bijvoorbeeld van een pannenkoek met boboti? Smullen! En, Zuid-Afrikanen zijn dol op kippenlevertjes. Dus een pannenkoek met kippenlevertjes staat ook op de kaart. Wat een boer niet kent, dat eet ‘ie niet? Dacht het niet. De kippenlevertjes gaan als een trein,” glundert Jean-Paul.

“Het is een kwestie van niet denken maar gewoon doen,” meent hij. Hij raadt dit gerecht zijn gasten die het restaurant in Stellenbosch bezoeken dan ook sterk aan. De inwoners van de Westkaap houden wel van experimenteren met nieuwe gerechten. Maar niet alleen exotische, spannende gerechten sieren de kaart van dit restaurant in Stellenbosch, allerminst. In dit restaurant kun je ook een ‘doodgewone’ pizza eten. Of een bord pasta. Vergeet de burgers niet. En kudu, springbok en zelfs krokodil. Er is geen restaurant in Stellenbosch te vinden met zo’n uitgebreide menukaart als Restaurant Binnenhof.

Even terug in Nederland
Weet wel – eenmaal in restaurant Binnenhof waan je je, hoewel in hartje Stellenbosch, even terug in Nederland. Omringd door Delfts Blauw aan, een schilderij van het Binnenhof in Den Haag aan de muur en door de boxen de CD van Nederlands zangers Stef Bos, Herman van Veen, en onze André Hazes. Op de deur hangt een sticker met “100% Tukker” en Grolsch op de tap.

Restaurant Binnenhof in Stellenbosch is van maandag tot en met zaterdag geopend. Net als vele andere restaurants in Kaapstad en de Westkaap blijven de deuren op zondag dus gesloten. Vanaf ongeveer tien uur in de morgen ben je welkom voor een (laat) ontbijt. Lunch wordt geserveerd en voor een diner ben je welkom tot laat; de keuken sluit niet voordat alle gasten tevreden hun bestek en glazen neerleggen. Ook alleen voor een drankje ben je welkom in restaurant Binnenhof in Stellenbosch.

Tip: aan te raden is om op dindag en op donderdag te reserveren. Op dinsdag is er namelijk een pizza en pasta special (40% korting) en op donderdag een pannenkoeken special (40% korting).

Door Nienke Starmans

Andere leuke restaurants in Stellenbosch zijn bijvoorbeeld Het Wijnhuis in Stellenbosch, en ook lunchroom Nook is een van onze favoriete lunchspots in Stellenbosch. Voor een overzicht van leuke dingen te doen in Stellenbosch lees je het artikel ‘Dingen te doen in Stellenbosch’.

Meer informatie over bijzondere wijnhuizen in Franschhoek en Stellenbosch vind je in onze sectie Erop uit in de Kaapse Wijnlanden, waar je onder meer een overzicht van wijnhuizen en hun wijnproeverijen vindt.

Wil je op de hoogte blijven over meer leuke plekken om te genieten van goed eten en lekkere wijnen in Kaapstad en omgeving? Houd onze Uit eten in Kaapstad sectie goed in de gaten en volg ons op Facebook en Twitter!

 

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika