Tours en excursies Zuid-Afrika | Verantwoord reizen en toerisme Kaapstad

Niets lekkerders dan een 'local' vakantie

Van de gebaande paden af tijdens je rondreis door Zuid-Afrika

Kaapstad ontdekken kan op vele manieren. Natuurlijk vind je op onze site talloze tips voor leuke dagtours en -excursies, maar heb je ook al eens gedacht aan onderstaande bijzondere activiteiten en excursies in en om Kaapstad?

Wil je meer informatie over een van onderstaande tips voor je vakantie in Zuid-Afrika? Neem dan contact met ons op via info@kaapstadmagazine.nl.

Home stay in een township
Veel mensen slaan tijdens hun vakantie in Kaapstad de townships over, veelal uit angst. Zonde! De townships zijn namelijk een kant die ook bij het land horen. Abang Africa neemt mensen graag voor 24 uur mee de townships in waar ze ‘live like a local’. Op zaterdagmiddag neem je vanuit Kaapstad samen met je gids de trein richting Gugulethu, waar je de familie ontmoet bij wie je zal slapen. ‘s Avonds wordt er gegeten, gezongen en gepraat met de gastfamilies, onder het genot van een typisch Zuid-Afrikaanse maaltijd. ‘s Morgens ga je met de familie naar de kerk. Na afloop van de dienst neemt de familie je mee op een wandlinge door de township. Een optie voor het middagprogramma is een bezoek aanj Mzoli’s, het meest bekende en gezelligste braairestaurant ter wereld. Een kleine 24 uur nadat het avontuur in de township begon, sta je weer op het treinstation van Kaapstad. Een onvergetelijke ervaring rijker.

Bike & Wine Tour in de Wijnlanden
De wijnlanden en de heerlijke wijnen die Zuid-Afrika produceert wil je natuurlijk niet overslaan tijdens je vakantie. Maar in plaats van met de auto of een georganiseerde tour door de wijngaarden van Stellenbosch en Franschhoek rijden, kun je de wijn veel beter proeven als je het gebied op de fiets verkent (nadat je eerst vanuit Kaapstad met de trein naar de Wijnlanden toegereisd bent). Je proeft de lekkerste wijnen, ziet de meest prachtige natuur en ervaart de Wijnlanden echt van binnenuit, zonder dat het gebied er op enige vorm ‘last’ van heeft. Integendeel, een deel van de kosten voor de tour wordt gedoneerd aan een programma waardoor jonge kinderen fietsles kunnen krijgen. Deze tour is bijzonder kindvriendelijk: er is een speciale family tour voor kinderen vanaf 6 jaar. Je kunt ook een buggy huren.

High tea in Khayelitsha
Vergeet de high tea in het luxe Mount Nelson Hotel in Kaapstad, dit is je kans om de meest bijzondere high tea van je leven te proeven, terwijl je op een bijzondere, persoonlijke manier kennismaakt met de  grootste township van Kaapstad en haar bewoners.  Vanaf Kaapstad reis je onder begeleiding van een lokale gids met de trein naar Khayelitsha, waar je met de gids allereerst de markt van de township bezoekt. De dag staat in het teken van ondernemerschap in de townships, waar tijdens de wandeling uitgebreid over verteld wordt. Tevens bezoek je enkele ondernemers die proberen in de townships een bedrijf(je) op te bouwen. Zo zul je onder meer een bezoek brengen aan het allereerste koffiehuis van Khayelitsha waar je een heerlijke high tea wacht, met de meest lekkere en traditionele home made lekkernijen.

Rennend of fietsend op ‘sightseeing’ in Kaapstad
Natuurlijk is de hop-on hop-off bus een manier om een stad te verkennen, maar als je dat wil doen zonder de stad te ‘beschadigen’ (en je niet vies bent van een beetje sportieve inspanning) is dat veel leuker om fietsend of rennend te doen. Een professionele gids laat je de meest iconische plekken van Kaapstad zien: de Waterfront, de oudste vuurtoren van Zuid-Afrika in Mouille Point, het Cape Town Stadium, zicht op Robbeneiland, the Castle of Good Hope, de kleurrijke Bo-Kaapwijk en de levendige Waterkant – en meer. Een hele bijzondere, gezonde en verantwoorde manier om de mooiste stad ter wereld beter te leren kennen. 

rennen kaapstad
Rennend Kaapstad verkennen is een bijzondere (en sportieve) manier van sightseeing!


Fietstocht door Soweto
Wat in Kaapstad kan, kan natuurlijk ook in Johannesburg: fietsen. Tijdens de Fairtrade Soweto Tour maak je deels op de fiets kennis met deze indrukwekkende township in het hart van Johannesburg.
Je ontdekt Soweto vanaf het bekende Baragwanath Hospital naar Kliptown, daar waar de Freedom Charted in 1955 getekend werd. Ook staat een bezoek aan het Hector Pietersen Museum en de straat waar Nelson Mandela en Desmond Tutu ooit woonden, op het programma.
Al fietsend verken je de verborgen hoekjes van de bruisende township die Soweto is.

Cape Malay Cooking Tour
Waar anders dan in de Bo-Kaap leer je de fijne kneepjes van de traditionele Cape Malay keuken? Inderdaad, nergens. Dit is waar de vroegere slaven van de Kaap de Nederlandse keuken mixte met lokale kruiden en hun eigen twist – met heerlijke Cape Malay gerechten als boboti, breyani en heerlijke curry’s als resultaat. Tijdens de tour word je allereerst verwelkomd in het huis van een Bo-Kaap local, die je in haar huis eerst meer vertelt over de wijk. Na een korte wandeling door de buurt, waarin je kennismaakt met de highlights en meest bekende plekken, keer je terug naar haar huis. Beter gezegd: naar de keuken in haar huis. Daar vertelt ze je alles wat ze weet over de Cape Malay keuken en leert ze je traditionele gerechten als samoosas en een curry te maken. Al met al ben je in deze tour van ongeveer 2,5 uur helemaal ondergedompeld in de tradities van deze bijzondere wijk en de heerlijke gerechten. Na afloop eet je het gemaakte op en krijg je de recepten mee naar huis. Een bijzonder leuk alternatief voor uit eten gaan.

bijzondere excursies kaapstad
Een authentieke Cape Malay kookles in de Bo-Kaap geldt voor veel mensen als een van de hoogtepunten van hun vakantie


Jazz Tour door Kaapstad
In het begin van de avond word je vanuit je hotel opgehaald voor deze bijzondere muzikale tour door Kaapstad.  De tour neemt je mee langs verschillende lokale artiesten en muzikanten, die je zowel bij hun thuis als in barretjes in en om de stad opzoekt. Jazz vindt een deel van z’n oorsprong in Kaapstad, dit is waar de stijl z’n Afrikaanse flair kreeg - waar de muzikanten je aan de hand van hun eigen levensverhalen graag over vertellen. De tour is van 19u tot ongeveer 23u en is inclusief light dinner en een paar wijntjes.

Op zoek naar de ultieme checklist voor je vakantie in Zuid-Afrika? Ziehier de checklist van A tot Z voor informatie alle praktische vragen, must-knows, tips en tricks om geheel voorbereid in het vliegtuig te stappen.

Volg KaapstadMagazine.nl om op de hoogte te zijn van het leukste en laatste nieuws uit Kaapstad. We zijn te vinden op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest. Heb je specifieke vragen? Stuur dan vooral een mailtje naar redactie@kaapstadmagazine.nl.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika