Werken in Kaapstad | Banen en vacatures Zuid-Afrika

Black Pen Immigration

11 x tips om een baan te vinden in Kaapstad

German & English-speaking immigration
company from assisting with visas
to finding employment
 
404 Equinox Building | 154 Main Road | Sea Point South Africa
Blackpen-immigration.com
info@blackpen.co.za
BlackPen_Law
Black Pen Immigration and Recruitment

11 x tips om een baan te vinden in Kaapstad

Ik wil graag werken in Zuid-Afrika, hoe pak ik dat aan?

Of het nou voor altijd, of ‘maar’ voor een paar jaar is: veel mensen dromen ervan om een tijdje in het buitenland te werken. Gezien de taal (Engels als voertaal), het klimaat (duh), de groeiende economie en het feit dat het nou eenmaal een van de mooiste landen ter wereld is, maakt dat veel Nederlanders ervan dromen om in Zuid-Afrika te wonen.

Bekijk op Facebook de groep 'Nederlanders in Kaapstad' en onze inbox: het wemelt er van de mensen met vragen over werken in Zuid-Afrika. Die vaak als eerste wordt beantwoord met de wedervraag: 'Hoe denk je een werkvergunning te krijgen?' Sinds 2014 zijn de regels daarvoor flink aangescherpt, waardoor het niet bepaald gemakkelijker is geworden om die droom te verwezenlijken. Voor meer informatie daarover wend je je tot Black Pen Immigration

Leuk! Lees de interviews die wij regelmatig doen met Nederlanders die in Kaapstad werken, of elders in Zuid-Afrika. Bekijk onze rubriek ‘Wonen & Werken in Zuid-Afrika’ om ervaringen te lezen van mensen die de stap durfden te maken...

werken kaapstad

Nog even over dat visum voor Zuid-Afrika..
Wat deze mensen gemeen hebben, is dat ze allemaal een werkvergunning hebben moeten aanvragen. Lees over de wijzigingen voor vergunningen voor Zuid-Afrika. Heb je vragen waarover je graag advies wilt, neem dan contact op met Black Pen - contactgegevens zijn te vinden op de website van Black Pen of direct via info@blackpen.co.za 

Los van het papierwerk, moet je natuurlijk ook gewoon nog 'even' die baan vinden. Zie hieronder een aantal bruikbare tips van mensen die je voorgingen - en succesvol waren!

1.  Netwerken, netwerken, netwerken
Praat met mensen. Laat iedereen die je kent - en die je niet kent - weten dat je op zoek bent naar een baan in Zuid-Afrika. Gebruik je eigen social mediakanalen (Twitter, Facebook – waarover later meer) en vooral veel praten. Heel veel praten, vooral met mensen die mensen kennen in Kaapstad. Who you know en who knows you is ook in Kaapstad erg belangrijk bij het vinden van een baan.

baan vinden kaapstad
Er zijn veel events om gelijkgestemden (en juist niet) ontmoeten, waaronder bijeenkomsten van Creative Coffee en PechaKucha. 

2. ‘Can I pick your brains, please?’
Durf mensen (ja, ook vreemden) te benaderen om een kop koffie te drinken. Mensen waarvan je denkt dat ze iets voor je kunnen betekenen (zie punt 1). Mail mensen met het ‘brutale’ verzoek of je hun ‘brains mag picken’; nee heb je, ja kun je krijgen. Uiteraard is de rekening voor de koffie voor jou. Belangrijk is dat je goed voorbereid bent en je je verdiept hebt in de persoon tegenover je, zijn bedrijf, netwerk en achtergrond. 

3. Maak gebruik van LinkedIn
Voortbordurend op punt 1 en 2: maak goed gebruik van alle mogelijkheden die het zakelijke netwerk van LinkedIn je biedt. Meld je aan bij gerelateerde groepen (‘Dutch South African Business Network’, ‘Ondernemen in Zuid-Afrika’, ‘Cape Town Business Club’, etc) en durf een bericht te plaatsen waarin je jezelf voorstelt en uitlegt wat je wil en kan. Zorg dat je profiel up-to-date is.

4. Wees niet bang een stap terug te doen in salaris
Ontkennen is zinloos: salarissen in Zuid-Afrika liggen nou eenmaal lager dan in Nederland. Daar staat tegenover dat de levenskosten hier eveneens lager liggen. Er is trouwens een verschil tussen salarissen in Kaapstad versus salarissen in Johannesburg: in laatstgenoemde stad verdien je over het algemeen meer. Om een idee te krijgen: een full-time senior marketeer verdient in Kaapstad gemiddeld R30,000 per maand, terwijl een serveerster soms genoegen moet nemen met alleen fooien. Medewerkers van call centres verdienen gemiddeld tussen R13,000 en R18,000 per maand (afhankelijk van ervaring, leeftijd en rol). Let wel: salarissen kunnen fluctueren en zijn afhankelijk van de werkgever.

5. Schrijf je in bij Nederlandse recruitmentbureaus die zich richten op werken in Zuid-Afrika
Op internet zijn een aantal recruitmentbureaus die zich specifiek richten op banen in het buitenland – waaronder Zuid-Afrika: zorg dat je CV bij deze mensen in de inbox terechtkomt en je ingeschreven staat voor hun nieuwsbrieven en ze liket op Facebook, etc.
www.werkeninzuidafrika.nl
www.dutchjobs.co.za
www.werkinafrika.nl

verhuizen naar zuidafrika
Jan Parmentier uit België maakte in 2013 de grote stap om naar Zuid-Afrika te verhuizen (lees hier zijn emigratieverhaal). 

6. Meld je aan voor updates & alerts van de betere Zuid-Afrikaanse vacaturesites
Voeg de volgende Zuid-Afrikaanse vacaturesites toe aan je favorieten, stel alerts in als er vacatures in jouw vakgebied openen en zorg dat je goed in de gaten houdt wat er gebeurt.
www.careers24.com
www.bizcommunity.com
www.careerjet.co.za
www.careerjunction.co.za
www.za.jobrapido.com

7. Benader call centres in Kaapstad & Johannesburg
Als we het hebben over je droombaan in Zuid-Afrika, is werken in een call centre waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Er is echter een reden waarom veel (overwegend jongere) Nederlandse mensen bij call centres in Kaapstad en Johannesburg aan de slag zijn. Deze bedrijven (denk aan helpdesks van luchtvaartmaatschappijen, online casino’s, IT-bedrijven, etc) kunnen tamelijk gemakkelijk een werkvergunning voor je regelen. Daar gaat vaak wel wat tijd overheen en je zal het proces in Nederland moeten afwachten, maar dat je een werkvisum krijgt, staat vast. Nadeel: je visum is gekoppeld aan je dienstverband voor dat bedrijf. Mocht je ontslag nemen, dan vervalt ook je werkvisum. Vaak zit in het contract ook de clausule dat je, bij vroegtijdig opzeggen, (een deel van) de kosten voor je visum moet terugbetalen. Salarissen liggen over het algemeen vrij laag (hoewel je bij sommige bedrijven met een bonusstructuur werkt) en je moet vaak ook avonden en weekenden werken.

werken kaapstad
Kaapstad heeft een niet al te groot, maar best wel bruisend Central Business District

8. Begin eventueel met een stage, die hopelijk uitmondt in een vaste baan
Hoewel financieel niet heel aantrekkelijk, kan het een idee zijn om bij een bedrijf waar je graag zou willen werken, jezelf voor een bepaalde periode als stagiair(e) aan te bieden. Uiteraard is het verstanding om dat bij dat voorstel meteen kenbaar te maken: dat je hoopt dat er na die bepaalde periode (drie maanden is zeer redelijk) mogelijkheden zijn voor een vaste baan. Helaas zal de stageperiode nagenoeg onbetaald zijn: als een Zuid-Afrikaans bedrijf je zou betalen, moeten ze officieel een werkvergunning voor je aanvragen. Meer informatie over stage en stagevacatures in Kaapstad vind je op www.4exchange.nl.

Let wel: je kunt niet langer vanuit een stagevisum direct een werkvisum aanvragen, dat zul je vanuit Nederland moeten doen. Lees er meer over in Veranderingen in visum Zuid-Afrika

9. Nog even over social media…
Bedrijven zullen je vaak ‘screenen’ naar aanleiding van je sollicitatiebrief en CV. Daarvoor zullen ze waarschijnlijk als eerste uitkomen bij je Facebookpagina: wees daarop bedacht. Een profielfoto van jezelf in bikini of laveloos over de bar hangend is dus geen goed idee. En zoals eerder gezegd: zorg dat je LinkedIn-profiel up-to-date is. 

10. Follow-up (bellen ipv mailen)
Na een eerste friendly reminder naar aanleiding van je mail, is het beter om de telefoon te pakken in plaats van stug te blijven mailen. Mails hebben nou eenmaal een grotere kans genegeerd te worden; telefoontjes zijn wat dat betreft effectiever. Zeker in Zuid-Afrika vereist het vaak meerdere belletjes, gebiedt de eerlijkheid te vermelden. 

verhuizen kaapstad
En dan is het gelukt. En heb je vanaf nu altijd dit uitzicht in je achtertuin!

11. Houd moed! (en hoop)
Het vinden van een baan in Zuid-Afrika kan behoorlijk lang duren, om nog maar te zwijgen over het proces om je werkvergunning aan te vragen. Aan dat laatste kunnen we helaas niets doen, en aan dat eerste eigenlijk ook niet. Het laatste advies dat niet in dit lijstje mag ontbreken is om vooral moed en hoop te houden op de goede afloop, want als je dan eenmaal die droombaan in deze droomstad te pakken hebt, is het alle moeite en frustratie meer dan waard geweest!

Wil je meer informatie over do’s en don’ts rondom werken in Kaapstad en Zuid-Afrika en het vinden van een (leuke) baan? Lees ons interview met Michaela Gabriel van Initiate International Recruitment Group in Kaapstad waarin ze alles uitlegt over werken in Zuid-Afrika en hoe Nederlanders hier een baan kunnen vinden.  

Meer informatie over een werkvisum aanvragen?
Wil je meer specifieke informatie over je werkvisum voor Zuid-Afrika neem dan contact op met Black Pen - contactgegevens zijn te vinden op de website van Black Pen of direct via info@blackpen.co.za 

Volg KaapstadMagazine.nl voor de leukste, laatste en meest interessante updates en nieuwtjes uit Kaapstad. We zijn te vinden op Facebook en Twitter en te volgen via onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s en plaatjes van de Moederstad posten we regelmatig op Instagram.

Events In Kaapstad
October 2020
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

café rouxCafe Roux Noordhoek has an exciting ...

See Matthew Mole, The Kiffness, Fintry and more live at Café Roux this month

Loch Lynne PicnicBring the kids (and even pets) for a ...

Fresh baguettes, local cheeses, idyllic views, live music and pet-friendly hikes

trail fit sa Discover a new Western Cape hiking ...

Find a secret waterfall or meet sleeping bats in a 150m long cave

virtual_garden3Discover the McGregor Magic Virtual ...

Explore South Africa’s amazing biodiversity without leaving home

africamps7Discover South Africa with these great ...

From the pet-friendly Stanford Hills to a camp located on a large fishing dam in Limpopo

Watershed 2Known favourites and new discoveries at ...

825 square-meters of the best in African art, craft, design, and now beauty

Biscuit MillSay hello to the new Neighbourgoods ...

Fresh produce, handmade jewellery, locally designed clothes and delicious food

cape point vineyard 3Enjoy an idyllic weekend walk at Cape ...

Get a 360-degree view of the mountain, the fynbos, the vineyards and the ocean

robin_hoodLunch is sorted at Robin Hood Burger ...

Robin Hood in Kloof Street has basket lunch deals every day

The grill father The Grillfather is back with a hearty ...

Enjoy their 2.8kg pure beef patty and backyard braai vibes

Flea MarketMilnerton Flea Market: a treasure trove ...

From antiques and trinkets to a variety of second-hand items

spring_2Bradwell Spring: Vredehoek’s fresh ...

It’s the second formalised spring water collection point built by the City

spring_1Newlands Spring: Cape Town’s ...

Rules are in place to ensure everyone’s safety

Biscuit MillYour favourite Biscuit Mill vendors are ...

Browse your favourite vendors for food, crafts and clothing at the weekly market

Dino_moranDino Moran is bringing you an epic ...

Don’t miss his deep and melodic progressive house magic with stunning visual effects

VW_October_promotions4Barons Cape Town VW is open to the ...

Quicker services and courtesy cars for essential workers

Om RevolutionSlow flow mobile yoga with Om Revolution

You don’t have to go to a yoga studio to stay active

Cape Town International Kite Festival 1The sky’s the limit at this annual ...

The kite fest is going virtual for 2020: here’s what you need to know

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika