Vakantie Kaapstad & Zuid Afrika | Reizen, reistips, locals Zuid-Afrika

KaapstadMagazine.nl

11 x favoriete plekken van de locals

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
info@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

11 x favoriete plekken van de locals

Waar in Kaapstad moet je zijn om je een echte Capetonian te voelen?

KaapstadMagazine.nl komt vaak met insider tips, en hoewel sommigen van ons zich inmiddels een local kunnen noemen, weten we natuurlijk (nog) niet alles.

En dus stuurden we stagiaire Jet erop uit om 'the people on the street' te vragen naar hun lievelingsplekken. Het resultaat: locals die hidden gems onthullen waarvan wij zelfs het bestaan niet wisten. Lees en leer! (en pak je notitieblok erbij)

Op de hoek van Dorp Street en Buitengracht hangt Yogi (44) tegen de deurpost van zijn eigen old school barbershop. “Waar moet ik zijn om me een echte Capetonian te voelen?” vraag ik. “Je bent er al,” grapt hij! “Ik ben een mannenkapper, maar voor jou maak ik een uitzondering. Yogi’s Barbershop is de beste plek voor roddels, om te netwerken en om mensen te ontmoeten.”

Daarnaast heeft Yogi ook nog een paar andere tips, met name in de Bo-Kaap, zijn ‘buren’. Volgens hem bij uitstek de wijk om je een local te voelen.


Volgens Yogi vind je de echte locals en bijbehorende cultuur in de Bo-Kaap, onder meer in zijn eigen kapperszaak, Atlas Trading Company en het Bo-Kaap Museum.

Atlas Trading Company, Bo-Kaap
“Ik kom graag bij het kruidenwinkeltje genaamd Atlas Trading Company. Op het eerste gezicht lijkt het niet meer dan een simpel roze huis, maar dat is het wél. Ze verkopen hier al sinds 1946 de beste kruiden van de stad.”

Noon Gun Tea Room en Restaurant
“Je vindt hier traditionele Cape Malay gerechten als bobotie en dahltjies. Bij Noon Gun heb je het gevoel alsof je in een huiskamer met locals eet,” vertelt Yogi. Naast het voornamelijk kruidige eten, zit je hier ook goed voor een lekkere kop thee met Zuid-Afrikaanse zoetigheden als koeksisters. 

Bo Kaap Museum 
“Om de geschiedenis van de Bo-Kaap te leren kennen en de lokale moslimcultuur te begrijpen moet je langs het Bo-Kaap Museum op Wale Street.” Het museum bevindt zich in één van de oudste huizen van de Bo-Kaap en bestaat sinds 1978.

Met mijn opschrijfboekje in de hand vervolg ik mijn weg via Bree Street. Daar kom ik de 23-jarige studente Roxanne tegen. Ze is onderweg voor een kop koffie en ik loop een stukje met haar mee. We stoppen op de hoek van Bloem Street en Bree Street bij Jason’s Bakery.


Roxanne houdt van bagels, croissants en gin. Niks mis mee, zeggen wij. 

Jason’s Bakery 
“Hier moet je niet alleen zijn voor koffie, maar ook de croissants: om je vingers bij af te likken. Niet te groot, niet te klein, niet te luchtig, niet te vet, krokant, maar niet zo dat je met een mond vol kruimels zit.” 

Max Bagels 
“De lekkerste bagels van de stad vind je bij Max Bagels. Het zit hier verder op Bree Street, een beetje verstopt in een pad dat De Oude Schuur heet.” 

The Gin Bar 
“Oh en voor de lekkerste drankjes moet je zijn bij The Gin Bar,” vervolgt Roxanne haar opsomming. In de avond verandert The Honest Chocolate Bar in The Gin Bar, één van de leukste en best bewaarde geheimen van de stad. Knus maar toch trendy, en gin-tonics in een aantal bijzondere gedaantes.

“Of ik nog andere tips die niet met eten en drinken te maken hebben?” herhaalt ze terwijl ze een hap van haar croissant neemt. “Ik ga graag naar de Hout Bay Market..”

Harbour Market in Hout Bay  
“..Maar daar kan je ook eten en drinken,” zegt ze lachend. “De Capetonians zijn nou eenmaal gek op eten.” Naast heerlijk en vers eten, hangt er een geweldige sfeer en zijn er leuke kraampjes met souvenirs en kleding. De markt is drie dagen in de week geopend. 


Volgens Vuyo en Zuki vind je het echte local-gevoel niet in de binnenstad, maar in de townships rondom Kaapstad.

Vriendinnen Vuyo (38) en Zuki (40) hebben de grootste lol om de vraag waar je moet zijn om je als een local te voelen. “Daarvoor moet je in townships zijn, niet in de stad,” zegt Vuyo. 

Townships 
“Wij zijn op zondag vaak te vinden bij Mzoli’s, een braairestaurant in township Gugulethu,” zegt ze. Zuki vult aan: “Of naar Rands in Khayelitsha, dat is een soort pub in de buitenlucht waar je kunt dansen tot de zon opkomt en traditionele gerechten kunt eten. Je vindt er alleen locals dus daar moet je echt heen.”

Ze geven mij allerlei namen en nummers door van mensen die ik moet volgen en weten waar de beste feestjes zijn. Als ik vraag of ik een foto mag maken voor het artikel ontpoppen ze zich als echte modellen. Hardop lachend wordt de ene pose na de andere aangenomen. Ik krijg zelfs een dikke knuffel bij het afscheid. “See you soon at Rands!”

Max (48) spreek ik aan in Company’s Garden. Hij heeft daarentegen geen tijd voor een foto, maar wil wel even snel kwijt waar je moet zijn als je hier op vakantie bent…


Fotoloze Max raadt wannabe locals aan de natuur op te zoeken, want ook dat vind je genoeg in en rondom Kaapstad…

Company’s Garden 
In de Company’s Garden dus, het groene hart van de stad. “Op nog geen vijf minuten lopen van Long Street vind je rust. Het is een verademing om je hier even terug te trekken van de hectiek van alle drukte.” 

Newland Forest 
“Wat ik zelf graag doe in het weekend is wandelen en hiken. Je kunt de Tafelberg en Lion’s Head gaan hiken, maar ik loop liever in het Newland bos. Het is prachtig en wederom rustgevend.” 

Picknicken of een weekendje weg 
“Het wordt een beetje eenzijdig he,” zegt Max. “Maar ik ben graag in de natuur en buitenlucht. Wat ik en veel andere Capetonians doen is picknicken in bijvoorbeeld Kirstenbosch of een weekendtrip maken.”

Zoals we al zeiden: niemand kent Zuid-Afrika zo goed als de locals. Spreek in een restaurant de mensen naast je aan, taxichauffeurs en willekeurige passanten op straat. Ze vertellen je maar al te graag hen mooiste plekken, lekkerste restaurants en bijzondere routes in stad en omgeving. Want dat hebben alle locals gemeen: ze zijn compleet verliefd op hun eigen stad!

Nog meer in-the-know restaurants en andere bijzondere plekken? Maak je bezoek aan Kaapstad compleet met deze in-the-know-places in Kaapstad (ssssssjt).

Door Jet Gravekamp 

Voor al het laatste (vakantie)nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika schrijf je je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons ook op Facebook en via Twitter. De mooiste foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram.

Events In Kaapstad
April 2021
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Kiff Kombis Tours Kiff Kombi local special: fall in love ...

Travel, eat, drink with friends in a vibey kombi, driver included (20% off price)

Wolfkop Camping Villages and Nature ReserveWolfkop holiday specials: glamp for up ...

Plus 9 activities also at half-price: bodyboard the Olifants, hike, see rock paintings ...

Whale Rock LodgeWhales, wine and a special reader’s ...

Get 10% off your Hermanus holiday plus a complimentary bottle of wine

Gallery 19 high streetFirst Fridays, the social event in ...

Talk to gallerists, art lovers and drink wine from this famous region

Chard Grill Weekly burger specials plus 2 happy ...

R99 for two burgers and R30 for all wine, beer and gin

Hermanus Guest HouseBook a luxe Hermanus stay on this ...

Colourful, central + opposite a gorgeous (safe) tidal pool

Burgundy RestaurantYour guide to eating at Burgundy ...

Beer-battered hake + chips, seafood pasta and a local delicacy

CoupleWhat to watch at The Galileo open-air ...

Classic movies on Wednesdays to Sundays. Plus picnic screening at Kirstenbosch

Light ArtSpier Light Art Exhibition: it’s ...

Pre-book your space on Dineplan, and consider staying over

Windsor HotelIncredible room specials at Windsor ...

Now and during whale season. Plus one kid under 12 stays free

WSDC BoatSpectacular rates on shark cage diving ...

For R700 less. Plus ask for current readers’ specials

Ficks cocktail 2Ficks: the best sundowner pinchos bar ...

Pair wine, cocktails and mocktails with pinchos and a spectacular sea view

Riebeek Kasteel EventGallery Riebeek Kasteel shows off the ...

This country village also offers good food, excellent wine + lots of history

Rupert Museum Add Rupert Museum to your Stellenbosch ...

Legendary Sam Nhlengethwa has an exhibition and playing personal vinyl collection

Glen carlouFine art, excellent wine, delicious ...

Take the day and visit this top wine farm to view local art and eat exceptional food

Maker's LandingMaker’s Landing, the Waterfront’s ...

Sticky koesisters, authentic Cape Malay curry and gorgeous harbour views

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika