12 x fantastische restaurants in de Kaapse Wijnlanden

KaapstadMagazine.nl

12 x fantastische restaurants in de Kaapse Wijnlanden

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
+27(0)72 350 2062
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
info@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

12 x fantastische restaurants in de Kaapse Wijnlanden

Jordan Restaurant, The Tasting Room, Rust & Vrede: waar kun je het lekkerst eten in de prachtige Kaapse Wijnlanden? 

(Last update: november 2018)

Bij goede (Zuid-Afrikaanse) wijn hoort goed eten. Als er iets is dat ze in de beroemde wijndorpen Franschhoek en Stellenbosch goed begrepen hebben, is dat het. Veel wijnhuizen beschikken naast wijngaarden, een wijnkelder en een proeflokaal ook over een restaurant waar je heel goed kunt lunchen en/of dineren. Hieronder vind je een aantal van de beste restaurants in de Kaapse Wijnlanden – op basis van recensies van onszelf, onze lezers en de kenners van Eat Out.

Beste restaurants in Kaapstad
Bekijk vooral ons overzicht van de beste restaurants in Kaapstad.

1. Rust en Vrede, Stellenbosch
Wijnhuis Rust en Vrede is al meer dan 300 jaar een icoon in de Kaapse Wijnlanden. Leuk detail: de wijnkelder staat op de lijst van nationale Zuid-Afrikaanse monumenten. Het menu van dit toprestaurant wisselt: het is namelijk afhankelijk van welke producten in de omgeving beschikbaar zijn. Wat niet wisselt en waar de keuken van Rust en Vrede zeer standvast in is, is dat het altijd ‘fine dining at its best’ is. Je kunt kiezen uit een 4- of een 6-gangen menu, uiteraard met of zonder wine pairing. Het restaurant is niet zo formeel als sommige andere restaurants in de Wijnlanden, hoewel het wel gewaardeerd wordt als je de dresscode ‘smart’ in ere houdt en kinderen onder de 12 jaar thuislaat bij de oppas. Dinsdag tot en met zaterdag geopend voor diner, zondag en maandag gesloten.  
Annandale Road
+27 (0)21 881 3757

rust en vreden restaurant wijnlandenRust, vrede en vooral overheerlijk eten

 

2. Jordan Restaurant, Stellenbosch
Ooit zat op Bree Street – daar waar nu Jason Bakery zit – Jardine Restaurant. Eén van de beste restaurants van Zuid-Afrika, fine dining op z’n best, stijlvol, prijzig. Het bleek geen succesformule in urban Kaapstad en in 2012 sloot het restaurant haar deuren. Een schril contrast met het enorme succes dat Jordan Restaurant sinds 2009 in Stellenbosch is – nog altijd onder de bezielende leiding van topkok George Jardine. Zijn eten: wars van pretentie maar o zo lekker en prachtig geserveerd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het uitzicht dat je vanaf Jordan Restaurant hebt – schit-te-rend. Let op: het is hier vooral lunchen, voor het diner kan je hier alleen tijdens de zomer ook terecht op donderdag, vrijdag en zaterdagavond.
Stellenbosch Kloof Road
+27 (0)21 8813612

jordan restaurant stellenbosch
Dineren bij Jordan Restaurant kan alleen op donderdag, vrijdag en zaterdagavond. Ook hier geldt: reserveren is een must!

3. Waterkloof Restaurant, Somerset West
‘Restaurant in the sky’ is de bijnaam van het restaurant behorend bij het wijnhuis van Waterkloof in Somerset West. Verwijzend naar het feit dat het bouwwerk een glazen wand van maar liefst 10 meter hoog heeft, waardoor je vanuit het restaurant een verbluffend uitzicht over False Bay hebt. Kortom: aan het uitzicht zal het zeker niet liggen. Maar daarnaast is het ook het eten en de wijnen waardoor Waterkloof Restaurant een plek in deze lijst verdient. De keuken: klassieke gerechten bereid op een creatieve, moderne en eco-bewuste wijze. Vooral dat laatste geeft Waterkloof wat ons betreft net die extra dimensie dat een toprestaurant een toprestaurant maakt.
Sir Lowry’s Pass Road
+27 (0)21 858 1292

restaurants wijnlanden kaapstad
Waterkloof Restaurant in-the-sky in Somerset West: daar rijd je erg graag even voor uit de richting.

4. Terroir Restaurant (Kleine Zalze), Stellenbosch
‘Perfect’, ‘super’ en ‘delightful’ zijn enkele van de steekwoorden die je op TripAdvisor tegenkomt als je Terroir Restaurant intikt. Dat Terroir één van de beste restaurants van Stellenbosch is, daar is iedereen het wel over eens. Met volgens velen de ‘best risotto ever’. Verwacht geen chique tafellinnen, maar een ontspannen country style sfeer en dito inrichting. Op zondag gesloten en voor de rest geldt: reserveren!
Kleine Zalze Wine Estate, R44
+27 (0)21 880 8167

terroir restaurant stellenbosch
Ga je in de zomer bij Terroir eten? Zeg er dan bij je reservering bij dat je in de tuin wil zitten (foto: The Inside Guide)

5. Babel, Franschhoek
Op weg naar Franschhoek aan de R45 vind je Babylonstoren: een wijnhuis, (luxe) hotel, restaurant en moestuin ineen. Die moestuin is een belangrijk onderdeel, want het is de bron van veel van de gerechten op de menukaart van restaurant Babel. Gerechten zijn gerangschikt op kleur, groentesoort of andere culinaire karaktereigenschappen. Wat de gerechten gemeenschappelijk hebben is dat ze allemaal stijlvol bereid en fantastisch gepresenteerd zijn, zonder dat het erg formeel aandoet. Veel authentieke Zuid-Afrikaanse ingrediënten zoals currykruiden, spekboom en waterblommetjies. Tijdig reserveren is een absolute must, met name in het weekend. Vergeet niet voor- of na afloop een wandeling door de tuin te maken. Zit Babel vol maar wil je toch heel graag wat eten? Dan is The Glass House verderop in de tuin een idee – minder culinair, maar heerlijk en misschien nog wel fotogenieker.  
Babylonstoren aan de R45, Franschhoek
+27 (0)84 275 1243

restaurants wijnlanden kaapstad
Bij Babel wordt het eten gerangschikt op kleur, vers uit de moestuin

6. Indochine Restaurant (Delaire Graff), Stellenbosch
Veel restaurants in wijnhuizen bieden het beste van de Franse, Europese moderne keuken, al dan niet met Zuid-Afrikaanse invloeden. Juist het feit dat Indochine daarin ‘anders’ is, is één van de redenen waarom het restaurant – behorend bij het mooie Delaire Graff estate – zo bijzonder is. De naam zegt het al: hier worden messen en vorken vervangen voor stokjes. Althans, bij sommige gerechten. Asian fusion with a contemporary twist is hoe de koks hun menukeuze omschrijven. Wij omschrijven het als superlekkere Aziatische tapas. In combinatie met een van de mooiste vergezichten die de wijnlanden te bieden hebben, is dit een ongekende smaakmaker.
R310 Helshoogte Pass, Banhoek Valley
+27 (0)21 885 8160

restaurants wijnlanden kaapstad
Indochine: een van de weinige (enige?) restaurants met een Aziatische twist in de Wijnlanden (foto: archief Indochine)

7. Pierneef à La Motte, Franschhoek
Restaurant Pierneef à La Motte dankt zijn naam aan één van de beroemdste Zuid-Afrikaanse kunstenaars: Jacob Pierneef (1886-1957). Mooi dat datzelfde kunstenaarsschap terug te vinden is in de keuken. Op het menu zijn namelijk allerlei ‘vergeten’ recepten te vinden: oude gerechten uit de Kaapse Wijnlanden die hier weer tot leven gebracht worden. De eigenaresse van La Motte - Hanneli Rupert-Koegelenberg – en CEO Hein Koegelenberg keken samen met het keukenteam naar drie eeuwen waard aan Cape Winelands’ kookkunsten, inclusief de authentieke ingrediënten en kooktechnieken waar deze regio ooit zo bekend om stond. Gelegen in een prachtig stukje Wijnlanden is dit restaurant absoluut een aanrader. Overigens is Pierneef à La Motte in vergelijking met de andere restaurants in dit overzicht waarschijnlijk een van de goedkopere restaurants. Ze hebben nu ook een nieuw Garden Menu - waarbij je heerlijk eten met passende wijn in de tuin geserveerd krijgt. Heerlijk voor in de zomertijd in Zuid-Afrika.
Main Road (R45)
+27 (0)21 876 8800

restaurants franschhoek

8. Overture Restaurant (Hidden Valley Wine Estate), Stellenbosch
Hij heet Bertus Basson en is gek op Zuid-Afrikaanse cuisine – en dat maakt hij vol overtuiging elke dag klaar in de keuken van Overture Restaurant bij Hidden Valley Estate. Sinds de opening in november 2007 kom je de naam meer dan regelmatig tegen in lijstjes met beste restaurants in Kaapstad en de Wijnlanden. Er is een tasting menu, maar ook à la carte bestellen is een optie. Beiden in de categorie ‘succes verzekerd’. Voor lunch kun hier je zeven dagen per week terecht; diner dinsdag tot en met zaterdag.
Annandale Road
+27 (0)21 880 2721

restaurants wijnlanden zuid-afrika
Het uitzicht vanaf het terras van Overture: zucht

9. Makaron, Stellenbosch
Net als andere namen in dit lijstje valt ook Makaron Restaurant in Stellenbosch in de categorie ‘zij die door Eat Out werden onderscheiden als beste restaurant van Zuid-Afrika’. Waar we graag aan toevoegen dat Makaron een tikkie ‘formeler’ is dan andere prijswinnaars. Dat vertaalt zich overigens ook op de rekening, want eten bij Makaron – te vinden in het 5-sterren Majeka House – is geen goedkope aangelegenheid. Maar laten we ons richten op waar het echt om gaat: het eten. En dat is waar chef-kok (samen met Margot Janse de enige vrouwelijke chef-kok in dit lijstje) Tanja Kruger uitblinkt. FYI: je mag Makaron niet verlaten voordat je de Akamiso seared tuna with dragon cracker crumble and smoked tofu geproefd hebt.
Majeka House, 26–32 Houtkapper Street
+27 (0)21 880 1512

restaurants stellenboschFormeel en fancy, welkom bij Makaron in Stellenbosch

10. Bosman’s Restaurant (Grand Roche), Paarl
Van alle toprestaurants in en om Kaapstad is Bosman’s Restaurant wellicht de minst bekende. Dat heeft helemaal niets te maken met de kwaliteit van het eten, de wijnkaart of het stijlvolle interieur van het restaurant, maar meer met het feit dat het gelegen is in Paarl – vlakbij Franschhoek en Stellenbosch vaak het enigszins ondergesneeuwde kindje in de Wijnlanden. Maar voor een avondje eten bij Bosman’s Restaurant rijden mensen graag een uur vanuit Kaapstad: chef-kok Roland Gorgosilich én de wijnkaart werden niet voor niets meerdere malen onderscheiden met internationale prijzen.
Grand Roche Hotel, Plantasie Street
+27 (0)21 863 5100

restaurants kaapstad
Naast het eten is ook de ligging van Bosman's Restaurant meer dan de moeite waard te noemen

11. The Restaurant at Newton Johnson, Hemel en Aarde Valley (Hermanus)
Officieel hoort de Hemel en Aarde Valley - waar je The Restaurant at Newton Johnson vindt - niet tot de Kaapse Wijnlanden, maar wat ons betreft mocht 'ie echt niet ontbreken in dit lijstje. Het noemt zichzelf een 'modern South African eatery' waar het liefst met lokale produkten uit de Overberg-regio gewerkt wordt. Waardering en respect voor de natuur is een van de belangrijkste drijfveren voor chefkok Eric Bulpitt. Goedkoop is dit restaurant niet te noemen, maar daarvoor krijg je dan ook fine dining at its best. Voor een tweegangenlunch betaal je R285 per persoon, een derde gang brengt dat totaal op R375. Als diner kun je kiezen uit een viergangenmenu, of een zesgangen-tasting menu: beiden zijn zeer aan te raden. Wat betreft dat diner: dat kan alleen in het hoogseizoen en dan alleen van donderdag tot en met zaterdag, dus ook hier geldt: reserveer op tijd. Lunchen kan van woensdag tot en met zondag (laag- en hoogseizoen). Vanaf Kaapstad rijd je in ongeveer 1,5 uur richting de Hemel en Aarde Vallei - volgens velen (en ons!) een van de allermooiste stukjes Zuid-Afrika. Niet voor niets is het restaurant onderdeel van een eigen alternatieve wijnroute - de Hermanus Wine Route - bijna 7km over de R320 langs een paar prachtige wijnhuizen en restaurants. 
R320 Hemel-en-Aarde Road, Upper Hemel-en-Aarde Valley, Hermanus
+27 (0)21 200 2148

goede restaurants kaapstad
Een bescheiden bundeling van al het moois dat je in de Hemel-en-Aarde-Valley bij Newton Johnson tegenkomt - en proeft

12. Benguela Restaurant (Somerset-West)
Net iets buiten de Wijnlanden - in Somerset-West - vind je Benguela Restaurant. En deze mag absoluut niet op dit rijtje ontbreken, met name door de bijzondere combinatie van de Franse keuken en de heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen die daar grotendeels het menu bepalen. Luxe, modern en toch informeel. En vooral: heel erg lekker! Lees meer over dit bijzondere restaurant in Somerset-West
Corner Main Road and Coronation Ave
+27 (0)87 357 0637

restaurants wijnlanden
Benguela Restaurant: beroemd en berucht om haar toetjes... en de rest

Tip: reserveer (heel erg) op tijd als je in één van deze restaurants wil eten – zeker in het hoogseizoen zijn sommige restaurants al maanden van te voren volgeboekt. 

Benieuwd naar de mooiste favoriete estates? Ziehier: de mooiste wijnhuizen in Stellenbosch en wine estates in Franschhoek.

Volg KaapstadMagazine.nl voor het leukste, lekkerste en laatste (culinaire) vakantienieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika. Bijvoorbeeld via Facebook en Twitter en de gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s posten we elke dag op Instagram.

Events In Kaapstad
Juli 2024
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Spier winter picnics 2024Spier’s winter specials

Soup and wine pairing, or a kitted-out winter picnic?

Pichi Keane HEAT FestivalHEAT Festival in Cape Town

Art, comedy, theatre & more (some for free) in the city centre

Extreme Rush indoor play parkExperience Rush Extreme’s indoor ...

Extreme dodgeball, battle beam, foam pits & a winter special

Esther Mahlangu, A Retrospective at Iziko MuseumOnce-in-a-lifetime exhibition of Esther ...

On from February to August 2024; 100+ artworks

Cannibisters 2024Cape Town’s very own cannabis club, ...

Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room

Off-road adventure at Scootours BanhoekBest day ever? Monster Mountain ...

Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery

Escape rooms Cape TownPossibly the best escape room in the ...

HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”

Bamboo Plant Power plant based healthy takeaways Netflix and chill & office lunch are ...

From mushroom burgers and loaded fries to “sticky wings”

Woodstock Brewery burgersA brewery with food specials for every ...

Burgers, schnitzels + curry specials at Woodstock Brewery

Char'd Grill & Wine BarSpirit tastings and unique cuts at ...

Gin atomiser, brandy tastings and chef recommendations

Milk on the Beach 2024Reasons to visit this beach-side family ...

Ramen by the sea, a build-your-own waffle bar & 5 more

Palm House spa This grand 5-star hotel has luxury spa ...

Half day package includes 2 hour treatment & 3 course lunch

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika