Get over the midweek hump with a ...
Easy spot for team building, midweek date night, & more
Jeden Tag tolle Tipps aus der schönsten Provinz der Welt. | |
www.kapstadtmagazin.de | |
info@kapstadtmagazin.de | |
Kapstadtmag | |
KapstadtMagazin.de | |
kapstadtmag |
Welke toprestaurants mag je niet overslaan tijdens je vakantie in Zuid Afrika?
Restaurants in Zuid-Afrika staan bekend om meerdere dingen. Met stip op 1: de heerlijke keuken. Gevolgd door: zeer schappelijke prijzen. Zeker voor toeristen is eten in de beste restaurants van Kaapstad prijstechnisch een zeer aantrekkelijke optie. Lees: een schijntje van wat je in Nederland betaalt voor een avondje haute cuisine. NB: de volgorde van dit overzicht is niet hierarchisch!
Last update: november 2017
Op zoek naar de beste restaurants in Franschhoek en Stellenbosch?
Bekijk vooral ons overzicht van de beste restaurants in de Kaapse Wijnlanden.
1. The Test Kitchen, Woodstock
Als je in je tweede bestaansjaar (2012) al wordt uitgeroepen tot beste restaurant van Zuid-Afrika, ‘Chef of the year’ en nieuw binnenkomt als 61ste op de lijst van de beste restaurants ter wereld, dan weet je dat je goed bezig bent. En al helemaal als je de jaren erna steevast die titel als beste restaurant vasthoudt en het prijzen blijft regenen (#44 beste restaurant ter wereld, Elite Traveler 2015). The Test Kitchen - te vinden op het terrein van de Old Biscuit Mill in Woodstock- is bescheiden (qua grootte), intiem en heeft een keuken die zich het best laat omschrijven met woorden als experimenteel, lokale ingrediënten en fusion. Maar, zoals de naam al doet vermoeden, je kan er eigenlijk nooit echt een peil op trekken, omdat de creatieve vrijheid van briljante chef-kok Luke Dale-Roberts de boventoon voert. Voorheen moest je maanden (minimaal 5 of zo) van te voren boeken om een plek te kunnen bemachtigen, maar tegenwoordig hebben ze een boekingssysteem waarbij je maar tot een maand vooruit kan boeken. Handen aan de knop, elke dag checken, dat idee dus.
The Test Kitchen, 375 Albert Road, Woodstock
+27 (0)21 447 2337
2. Chefs Warehouse, CBD
Een keukenwinkel en resto-bistro ineen, dat is Chef’s Warehouse and Canteen op Bree Street. En véél meer, met dank aan chef Liam Tomlin die hier elke avond een waanzinnig lekker menu uit de koksmuts tovert. Geen menukaart of overdosis aan keuze: je kiest hier voor het tapasmenu voor twee, that’s it. Wie denkt dat tapas altijd Spaans is, dat is dus niet zo. Althans, niet hier. Hier zijn het drie rondes, vaak van vlees, vis en gevogelte ‘gegroepeerd’, prachtig opgediend en nóg prachtiger van smaak. Wie denkt dat er wel erg veel lovende woorden in deze paragraaf zitten – dat klopt, maar dat is omdat Chefs Warehouse dan ook echt een culinair juweeltje is. Wars van pretenties, leuke bediening, reserveren doen we niet aan (op tijd komen en je naam op de wachtlijst zetten); knus zitten aan de hoge tafels op het terras of aan de lage tafels in het knusse restaurant binnen. Als we dan toch een teleurstelling moeten noemen, is dat het toetje niet bij het menu (R520 voor twee) inbegrepen zit – en je dat dus apart (bij)bestelt. Op zaterdagavond en zondag gesloten.
92 Bree Street, CBD
+27 (0)21 422 0128
3. The Pot Luck Club, Woodstock
Terug naar Woodstock. Begin 2012 opende Luke naast The Test Kitchen (#1) een nieuw restaurant en gaf het de naam The Pot Luck Club & Gallery. En ja hoor, het succes werd geëvenaard. The Pot Luck Club is met haar tapas-style-menu iets ‘trendier’ en toegankelijker dan The Test Kitchen. De kaart wisselt trouwens bij tijd en wijlen, of zoals chef-kok Wesley Randles zegt: ‘a constant evolution, but keeping the classics’. Het idee van ‘Pot Luck dinners’ stamt uit het Amerika van de jaren ’50, waar gasten voor een dinner party allemaal een variatie aan (kleine) gerechten meebrachten, met name om te laten zien hoe goed ze konden koken. En dat is precies wat Luke, Wesley en zijn uitermate begaafde chefs in dit toprestaurant in Kaapstad doen. Tip: de zondagse brunch met bottomless champagne en live jazz. Ook hier: met het nieuwe systeem kan je maar tot een maand vooruit boeken, dus go for it!
375 Albert Road, Woodstock,
+27 (0)21 447 0804
4. La Colombe at Silvermist Organic Vineyards, Constantia
De eigenaar van dit toprestaurant in Constantia zal met gemengde gevoelens naar deze lijst kijken. Immers, tot 2010 was het niemand minder dan Luke Dale-Roberts die de scepter zwaaide in de keuken van La Colombe. Wat niet wil zeggen dat het niet nog steeds een van de mooiste en lekkerste restaurants van Kaapstad en omgeving is. De keuken: Frans – zowel klassiek als modern, met een moderne, frisse twist en duidelijke Aziatische invloeden. In 2014 verhuisde La Colombe van het estate van Constantia Uitsig naar het Silvermist Wine Estate, waar chef-kok Scot Kirton in de keuken de dienst uitmaakt. En dat meer dan zeer verdienstelijk doet.
Silvermist Wine Estate, Constantia Nek
+27 (0)21 795 0125
5. The Greenhouse, Constantia
We blijven even in Constantia: solide in de toplaag van de beste restaurants van Zuid-Afrika vind je elk jaar weer The Greenhouse Restaurant terug. Intiem en stijlvol, met ‘slechts’ plaats voor 45 man. Je kunt kiezen: 4, 6 of 7 gangen of à la carte. Uiteraard mag een wijnproeverij niet ontbreken, waarbij volop geëxperimenteerd wordt met goedkope, dure en experimentele wijn. De sommelier kiest soms wijnen ‘waar ze in Frankrijk op zouden spugen,’ vertelt hij regelmatig. ‘Maar wij durven het aan’.
93 Brommersvlei Rd, Constantia
+27 (0)21 794 2137
6. Carne on Kloof, Gardens & CarneSA, CBD
Vegetariërs, sla vooral deze alinea over, want bij Carne is het vlees, vlees en nog eens vlees dat de klok slaat. Geesteskind van Italiaanse kok Georgio Nava die eerder eigenaar was – en is – van 95 Keerom en Caffé Milano – mag Carne toch wel zijn paradepaardje genoemd worden. Daar heeft de kwaliteit van Giorgio’s vlees – afkomstig van zijn eigen vee op de boerderij in de Karoo – alles mee te maaken, of het nou lam, varken of koe is. Free-range, uiteraard. En wat ons betreft mag de tiramisu ook aan het lijstje USPs toegevoegd worden. Je kunt trouwens ook kiezen voor de eerste Carne –gevestigd in downtown Keerom Street. Beiden op zondag gesloten.
153 (Upper) Kloof Street, Gardens
+27 (0)21 426 5566
70 Keerom Street
+27 (0)21 424 3460
7. The Foodbarn, Noordhoek
Foodbarn betekent letterlijk ‘vreetschuur’. Nou, dat klinkt aantrekkelijk. Wacht maar tot je het eten gezien hebt dat hier opgediend wordt: het toonbeeld van prachtig opgediende borden met decadent fine dining style eten, zoals chef Franck Dangereux het zelf omschrijft. Met als enige concurrent het eerder genoemde Kitima in Hout Bay, is dit bij uitstek het beste restaurant van het zuidelijk deel van het Kaapse Schiereiland. Voor de toetjes doen mensen een moord. Er is een tasting menu, maar je kunt ook à la carte eten. Voor vegetariërs is er genoeg keuze, dat scheelt. Reserveren is een must, dat moge duidelijk zijn. Op zondag- en maandagavond voor diner gesloten.
Noordhoek Farm Village
Corner Village Lane and Noordhoek (onderaan Chapman’s Peak)
+27 (0)21 789 1390
8. Aubergine Restaurant, Gardens
Grappig genoeg valt het bij zo’n overzicht op dat veel van de beste restaurants van Kaapstad niet te vinden zijn in het centrum van de stad, maar er buiten (Woodstock, Constantia) of in de Wijnlanden (Stellenbosch, Franschhoek en Paarl). Restaurant Aubergine is (net als Fork, #14) een uitzondering, gelegen in een ietwat verborgen deel van de wijk Gardens. Hier brengt Duitse chef-kok en eigenaar Harald Bresselschmidt sinds 1996 een eerbetoon aan Zuid-Afrikaanse ingrediënten en de keuken. Aubergine is gehuisvest in een prachtig Victoriaans pand dat naar schatting gebouwd is rond 1830. De sfeer en de status van het restaurant is stijlvol en een tikkeltje chique te noemen, hier kom je liever niet op gympen en in spijkerbroek binnen. Het terras is tamelijk bescheiden, dus als je op een mooie zomerse middag of avond buiten wil zitten, is bijtijds reserveren een must.
39 Barnet Street, Gardens
+27 (0)21 465 4909
9. La Mouette Restaurant, Sea Point
Gelegen in een fraai Victoriaans pand aan Regent Road in Sea Point vind je La Mouette, zo’n typisch pareltje waarvan je het bestaan niet zou weten als iemand (wij) het je niet verteld had. La Mouette betekent trouwens zeemeeuwen in het Frans, naar de zeemeeuwen die zo kenmerkend zijn voor dit deel van Kaapstad. Het pand heeft vijf kamers die allemaal een eigen openhaard hebben, en absoluut een eigen, intieme sfeer hebben. Vooral in de winter is het hier een feest: dan heeft La Mouette namelijk een tasting menu van meerdere gangen: zeer goed geprijsd en fantastisch culinair. In de zomer wil je hier maar wat graag in de terrastuin zitten. Lang verhaal kort: niet een van de bekendste toprestaurants van Kaapstad, maar zeker eentje die op dit lijstje hoort te staan.
78 Regent Road, Sea Point
+27 (0)21 433 0856
10. Fork Restaurant, Long Street (CBD)
Op een bepaalde manier is Fork wellicht een beetje de vreemde eend in dit lijstje; het restaurant is namelijk klein, bevindt zich op niet overmatig culinair Long Street en op papier noemt het zichzelf een tapasrestaurant. Dat klinkt tamelijk gewoontjes, maar dat is het niet. Fork is tapas-fusion-with-a-South-African twist. Een mini-filet van kudu op een bedje van aardappelgratin en knoflook; varkensbuik (pork belly, heel populair hier) met een knapperig laagje peterselie en mosterdsaus of liever een stukje struisvogelfilet met zoete aardappel en rode paprika-rosemarijndressing? Het is lastig kiezen. Gelukkig is het idee bij tapas om zoveel mogelijk kleine gerechten te delen; daarom zijn alle gerechten tussen R30 en R65 per stuk. En dus kun je bij Fork fantastisch eten, zonder dat het uit de klauwen loopt. Wij zeggen: doen.
84 Long Street, CBD
+27 (0)21 424 6334
11. Knife, Century City
Wij zeggen ook doen, het broertje van Fork, genaamd: Knife! Een compleet bestek bestaat nou eenmaal uit een vork en een mes. Fork and knife, dus. Het klinkt wat voor de hand liggend, maar het is dé succesformule waarmee Ed Saunders, al jarenlang uitbater van het populaire tapasrestaurant Fork op Long Street, een paar jaar geleden ook Knife opende in Century City. Op het menu staan echter niet de tapas zoals die in Long Street uit de keuken komen, maar grill: vlees in alle soorten, smaken en maten. Knife is een van de weinige steakhouses in dit land dat z’n eigen ‘smoker’ heeft waarin het vlees gerookt wordt. De burgers zijn allemaal vernoemd naar Amerikaanse staten, zoals de Alabama burger (met bacon, kaas, avocado en een superlekkere saus). Goed om te weten: het restaurant is kindvriendelijk, net als het menu en de bediening.
The Crystal Towers, Cnr Century Boulevard & Rialto Road, Century City
+27 (0)21 551 5000
12. Stardust, Kaapstad
Restaurant Stardust is niet een restaurant zoals andere restaurants in Kaapstad. Naar Stardust ga je niet alleen om lekker te eten, bij te praten met je vrienden of een paar glazen goede wijn te drinken bij je diner. Althans, niet ‘alleen’ daarom ga je naar Stardust. Stardust is namelijk het ‘house of the singing waiter’ – letterlijk: het huis van de zingende ober. In Nederland heb je dit soort restaurants ook, waar tijdens en tussen het eten door een liveshow opgevoerd door de serveerders annex artiesten. Het is een avondje uit tijdens een avondje uit eten. Het zijn vooral Mediterraans- en Noord-Afrikaanse geïnspireerde gerechten.
+27 (0)21 4627777
118 Sir Lowry Rd, Woodstock
Naast een overzicht van de beste restaurants van Kaapstad, hebben we ook overzichten van de goedkoopste restaurants in Kaapstad en de beste sushirestaurants van Kaapstad.
Houd KaapstadMagazine.nl altijd in de gaten voor het leukste, lekkerste en laatste nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika. Volg ons via Facebook en Twitter en schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s van de Moederstad posten we op Instagram.
Get over the midweek hump with a ...
Easy spot for team building, midweek date night, & more
Cape Town accommodation special for a ...
20% off, free breakfast, access to rooftop pool
Reasons to have lunch at mischu
Where else in Sea Point can you have lunch for under R100?
Team building, stylish conferencing & ...
Ultimate work-play-and-stay hub, Trail’s End
The hidden seaside bistro on the ...
Sushi calamari, miso sirloin & rice krispies milkshakes
You can get breakfast and coffee with the R99 brunch special
Cape Town’s very own cannabis club, ...
Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room
Best day ever? Monster Mountain ...
Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery
Possibly the best escape room in the ...
HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”
Spirit tastings and unique cuts at ...
Gin atomiser, brandy tastings and chef recommendations
Reasons to visit this beach-side family ...
Ramen by the sea, a build-your-own waffle bar & 5 more
This boutique 5-star hotel offers ...
The signature Palm Journey includes a 3-course lunch