Bar Kaapstad | Eten Kaapstad

Lekker barhangen in Tamboerskloof

Cafe annex Bar The Power and the Glory in Kaapstad

KaapstadMagazine.nl is altijd op zoek naar nieuwe cafe’s, restaurants en andere uitgaansgelegenheden in Kaapstad. Onze reporter Malu Lambert ging op zoek naar een nieuw restaurant in Kaapstad en kwam deze eigenzinnige bar in de populaire wijk Tamboerskloof tegen.

In een ideale wereld is je stamkroeg een plek waar de barman je naam kent en je lievelingsdrankje bij binnenkomst wordt ingeschonken, zonder erom te hoeven vragen.  Je vrienden zitten altijd aan de bar en elke avond is gegarandeerd gezellig. The Power and the Glory in Kaapstad is zo een plek.

Streng deurbeleid
Sinds de opening loopt het storm bij de Kaapse bar/bistro. Iedereen wil een plekje op de kruk bemachtigen. En dat stemt eigenaar Adam Whitman gelukkig. “We hebben een fantastische groep vaste klanten,” zegt hij terwijl hij nipt aan een koud biertje. “Ons publiek bestaat vooral uit creatievelingen, artiesten, schrijvers, acteurs en muzikanten. Ik wilde hier in Kaapstad een bar openen waar deze mensen terecht kunnen, en de kraagjes, sporters en popi jopi’s buiten de deur houden. Die hebben al genoeg plekken om naartoe te gaan.”

Wanneer hij niet druk bezig is met sporters de deur te wijzen, heeft Adam een succesvol hotel en restaurant consultatiebureau. Het merendeel van zijn werk is internationaal gericht, maar een van de restaurants in Kaapstad waar hij verantwoordelijk voor is het bekende Grand Café in Camps Bay. ‘Zelf gebouwd’, zegt Whitman trots als hem vraag naar de bijzondere bar in the Grand. ‘Gemaakt van mahoniehout, zelf geschuurd en erg gedetailleerd, hierdoor lijkt hij minstens 100 jaar oud.’

Van Kaapstad naar Florence
Adam is een interessante verschijning. Een plattelandsjongen in hart en nieren. Op zijn 18e verhuisde hij van Zuid-Afrika naar Florence om Italiaanse literatuur te studeren en de Italiaanse keuken te leren kennen. Een periode die, volgens hem, volledig aan hem voorbij is gegaan, ‘Ik was nog jong, het enige waar ik mee bezig was, was skateboarden.’

Dat hij een goed oog heeft voor vormgeving is aan de inrichting te zien. In het eetgedeelte in The Power & the Glory kunnen de gasten zitten op vintage, metalen stoelen waar het Coronalogo op gedrukt staat en aan de muren hangen verbleekte posters en koperen menukaarten. Er staat een kleine toonbank van waarachter zuurdesembrood, saucijzenbroodjes en smakelijk uitziende brownies worden verkocht.

Producten uit Kaapstad en omgeving
Aan het eetgedeelte grenst de het cafégedeelte van ‘The Power’: The Black Ram. Om 5 uur openen de klapdeuren voor het publiek, voor ‘de nodige drankjes en eventuele misdragingen’, grapt Alex. “Het was nooit mijn plan om ook eten te serveren,”  zegt Adam over het menu. “Het is gewoon een dusdanig mooi hoekje geworden dat we nu toch 3 sandwiches en 3 verschillende stijlen hotdog verkopen. Ik gebruik alleen lokale producten dus alles wat ik serveer heb ik binnen een straal van 200 km van Kaapstad ingekocht.”

Op het moment zitten we in het cafégedeelte. Op de tafel staan grote glazen potten met ongepelde pinda’s. ‘Apennootjes,’ noemt Adam ze. ‘Ik heb het idee afgekeken van cafés in Europa, waar de potten op tafel staan en de gasten de schillen op de grond gooien. Dat mag hier ook gewoon.

Nare nasmaak
Adam is zich ervan bewust dat hij zich met zijn deurbeleid en ongewone manier van doen op glad ijs begeeft. Toch hoopt hij dat zijn vaste klanten dat kunnen waarderen. Hij heeft zelfs plannen om bordjes te maken om zo de ongewenste klanten buiten de deur te houden. “Een bordje met een rechtopstaand kraagje en een streep erdoorheen,” zegt hij lachend.

Adams deurbeleid kan bij sommigen echter wel voor een nare nasmaak zorgen. Maar zoals Adam zelf zegt: “Deze zaak is als familie voor mij, een verlenging van mijn huis. Daarom ben ik ook zo vastbesloten over het publiek dat hier mag komen. Ik zal waarschijnlijk nooit een baan krijgen als gastheer.”

Door Malu Lambert

Op de hoek van Kloof Nek and Burnside Roads | + 27 (0)21 422-2108 |Maandag – Zaterdag van 08:00 tot 22:00 is het eetgedeelte geopend, van 17:00 tot laat kan je in The Black Ram terecht.

KaapstadMagazine.nl houdt je op de hoogte van de beste restaurants  in en rondom Kaapstad. Voor een volledig overzicht van onze favoriete restaurants bekijk je onze Uit Eten-sectie.

Voor meer updates over restaurants en gebeurtenissen in en rond Kaapstad schrijf je je nu in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Facebook en Twitter

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika