Wat is het verschil tussen een braai en een barbecue?
Het verschil tussen de Nederlandse barbecue en een braai uitgelegd. Plus: waar koop je in Nederland Zuid-Afrikaanse produkten?
Braaien. Dat is iets met barbecuen, toch? Iets wat ze in Zuid-Afrika doen? De meeste Nederlanders komen niet veel verder. Maar voor Zuid-Afrikanen is de braai en het braaien een ongekend geliefd en onmisbaar onderdeel van hun cultuur. Zeg je braai, dan zeg je lekker, gezellig, Zuid-Afrika en ja graag, wanneer?
Het verschil tussen een braai en een barbecue
Verschil in bereiding en uitvoer
Zo barbecueën Nederlanders op kolen, terwijl je bij een Zuid-Afrikaanse braai hout brandt totdat het kolen geworden zijn (je maakt dus in feite zelf je kolen). Ook is het in Zuid-Afrika traditie om grote stukken vlees op de braai te leggen om te garen, daarna eventueel wat vlees warm houdt en pas gaat eten als alles klaar is.
Lekkere Zuid-Afrikaanse boerewors kopen in Nederland? Goed idee!
Zijn er ook nog verschillen in rituelen en gebruiken?
In Zuid-Afrika leggen ze grote stukken vlees op de grill die langzaam garen, in plaats van één worstje en satéstokje zoals Nederlanders vaak doen. Braaien is een vorm van slowfood, je neemt er de tijd voor. Immers, braaien draait niet alleen om eten; meer om de hele beleving er omheen. Het wordt gezien als een sociale gelegenheid, als gezellig samenzijn, iets dat onmisbaar is in de Zuid-Afrikaanse cultuur.
Ook kenmerkend is het zelf kolen maken. Je brandt het hout tot het kolen zijn geworden, daarna gaat het vlees pas op de grill. Hierdoor krijgt het de smaak van echt ’braaivleis’.
Nog even over het vlees...
Daar valt kip dus niet onder. Volgens Zuid-Afrikanen telt kip in de regel niet als geschikt 'vlees' voor op de braai.
En dan is er ook nog de potjie
Behalve vlees op de braai, is het ook heel gebruikelijk om bij de braai een stoofpotje te maken. Dit noemt men in Zuid-Afrika een potjie (spreek uit: poj-kie) en stamt uit de tijd van de Voortrekkers die onderweg vaak hun maaltijden kookten in gietijzeren potten die ze bij zich hadden. Ziehier een recept voor een potjie met kip, hoewel je een potjie natuurlijk op talloze manieren en met minstens zo veel ingrediënten kunt maken.
Et voilá: een potjie
Word je uitgenodigd voor een echte Zuid-Afrikaanse braai? Zorg dat je voorbereid bent met deze do's en don'ts voor je eerste Zuid-Afrikaanse braaiervaring.
Een paar tips voor je aan de braai begint
Heb jij ook zin in Nederland aan de braai te gaan? Bekijk dan deze onmisbare braaitips uit Zuid-Afrika! Plus: de lekkerste braairecepten voor op de (Nederlandse) bbq.
Zuid-Afrikaanse boerewors kopen in Nederland?
Wil je weten waar je de lekkerste boerewors voor op de braai bestelt? Lees dan ons artikel 'Waar Zuid-Afrikaanse produkten te kopen in Nederland'
Voor het leukste en lekkerste nieuws uit Zuid-Afrika houd je KaapstadMagazine.nl in de gaten via Facebook en Twitter en schrijf je je in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief. Mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram en Pinterest.
KaapstadMagazine.nl
Elke dag het leukste (vakantie)nieuws uit de mooiste stad ter wereld. | |
+27(0)72 350 2062 | |
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe | |
info@kaapstadmagazine.nl | |
kaapstadmag | |
KaapstadMagazine.nl | |
kaapstadmag |