Winkelen in Kaapstad | Cadeaus en souvenirshops Zuid-Afrika
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Souvenirs met een verhaal bij Baraka

Unieke aandenkens aan een vakantie in Kaapstad 

Zodra je binnenstapt bij Baraka in de Cape Quarter in de Waterkant merk je het al: dit is geen doorsnee souvenirwinkel. Hier vind je geen tien dezelfde items, maar hier heeft elk artikel een verhaal. En dat zijn er veel. Overal waar je kijkt hangt of staat wel wat. Dat is deels omdat ze misschien wel erg veel spullen hebben, maar zeker ook omdat de winkel behoorlijk klein te noemen is. “We hebben in de winkel zo’n 2000 items,” lacht eigenaar Gavin Terblanche. “Mijn partner en ik zoeken overal waar we komen naar bijzondere souvenirs. Zo heeft elk item een eigen verhaal.”

Niet alleen de buddha’s, Afrikaanse maskers, magneten en kussens zorgen ervoor dat je hier nog een keer terug wil komen. Vooral Gavin en zijn partner Belteshazzar Raubenheimer zijn reden om vaker binnen te wandelen in hun knusse souvenirwalhalla. Charmant en gepassioneerd vertellen ze je graag over hun reizen en avonturen, en waar elk stuk in de winkel vandaan komt. Want elk souvenir in Baraka heeft een eigen verhaal - wat het extra leuk maakt om in dit leuke winkeltje in Kaapstad een snuisterij voor thuis te scoren.  

gift shop baraka cape town
Je herkent Baraka in de Cape Quarter meteen aan de gezellig drukke etalage 

Baraka zit in het gezellige Cape Quarter winkelcentrum in de Waterkant, met naast de winkel een even fijn terrasje. “Het doet hier een beetje Europees aan,” vindt Gavin. Dit weet hij, want het reislustige stel heeft al vele landen bezocht. “Nederland vind ik het vriendelijkste land van Europa,” vertelt Gavin enthousiast. Ik glimlach. Ik weet niet zeker of hij het zegt om aardig te zijn, maar hij komt oprecht over.

Na acht jaar in Tel Aviv gewoond te hebben, is Capetonian Gavin blij om weer terug te zijn in zijn geboortestad. “Ik vind Kaapstad de fijnste stad die er is. Iedereen hier is zo open en vriendelijk, dat zie je niet vaak in andere landen,” zegt hij. En zijn passie voor reizen en voor Kaapstad komt hier dan ook goed tot zijn recht. Samen met Belteshazzar opende hij Baraka (dat blessing – zegen – betekent in het Swahili en Arabisch) in 2007 en tot op de dag van vandaag genieten ze intens van hun winkel.

barak gift shop
Alleen al Gavin's enthousiasme is een reden om naar Baraka te gaan. 

De souvenirs en items in Baraka komen overal vandaan en zijn divers – denk sjaals, rieten tassen, schilderijen, leren notitieboekjes, hoeden, Afrikaanse beelden, kettingen en keramiek. De items komen voornamelijk uit Afrikaanse landen om toeristen in Kaapstad niet teleur te stellen in hun zoektocht naar iets ‘typisch Afrikaans’.

“Kijk!” Trots trekt Gavin een gitaar van een plank. Je zou het houten voorwerp bijna gemist hebben door alle spulletjes eromheen. Op het bijzondere instrument zit een hoofdje en hangen schelpjes. “Waar vind je dit nou?” Gavin’s ogen beginnen te glinsteren. “Dit gitaartje, kijk je kan er ook echt op spelen, komt uit Zuid-Afrika. Dit is toch geweldig!”

En zijn enthousiasme is aanstekelijk. Met een plaat van Frida Kahlo en een schedel van één of ander dier verlaat ik de zaak weer. “Kom over tien dagen nog eens terug,” roept hij me nog na. “Dan heb ik silent meditation gedaan.” Ik lach en weet zeker: ‘ik kom hier nog eens terug’.

Voor welke spulletjes ik dan terug kom? Mijn top 5:

1. A little girl called Precious
Een handgemaakt poppetje met een mooi verhaal erbij. Het poppetje is gemaakt van papier, stof en kraaltjes en door hier R60 voor te betalen help je een gezin in Zimbabwe. Heel leuk als cadeautje! Once upon a time in a far away land a little girl called Precious was waiting in the fields...

2. Wijze lessen van Mandela
Een quote van Nelson Mandela op canvas voor aan de muur: een passender souvenir uit Zuid-Afrika kan ik niet bedenken. It always seems impossible until it's done - om lekker gemotiveerd te blijven bijvoorbeeld.

3. Misschien niet echt Afrikaans, maar ach..
Baraka verkoopt prachtige gouden buddha's. Een buddha hand of Ghaneese olifant vind je hier ook. Niet echt Afrikaans dus, maar Gavin en Belteshazzar vertellen je er zeker een mooi verhaal bij.

gift shops cape town
Mooie verhalen alom; laat dat maar aan Gavin en Belteshazzar over

4. Liefde gaat door de maag
Dit moet je in het echt gezien hebben, maar we gaan het proberen. Een houten donkerbruin Afrikaans beeld van een vrouw met in de buik een gat. In het gat ligt een opvallend roze hart van keramiek. Heel bijzonder en je weet zeker dat er geen tweede van te vinden is. 

5. Springbok everywhere
Als je in Kaapstad op vakantie bent, merk je het snel genoeg: Zuid-Afrika is trots op het nationale dier de Springbok. Op safari huppelen ze gezellig rond, je krijgt ze op je bord bij typisch Afrikaanse restaurants en natuurlijk is het nationale rugbyteam ernaar vernoemd. Dan verkoopt Baraka ook nog eens prachtige tassen en kleine schattige make-uptasjes gemaakt van springbok leer. Heerlijk zacht en vooral erg mooi.

Door Salwa van der Gaag

Ben je helemaal los gegaan bij Baraka en past het niet meer in je koffer? Eigenaren Gavin en Belteshazzar sturen het met alle liefde voor je op naar Nederland. En neem ook eens een kijkje in hun webshop www.barakashop.co.za. Al is dit bij lange na niet hetzelfde als een bezoek aan de winkel in Kaapstad. 

En naast winkels moét je natuurlijk ook wat markten af tijdens je vakantie in Kaapstad

Houd KaapstadMagazine.nl altijd in de gaten voor het leukste, lekkerste en laatste nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika. Volg ons via Facebook en Twitter om als eerste te weten wat er allemaal gebeurt in Kaapstad. Schrijf je ook in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s van de Moederstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description