This is Life fotoproject in Kaapstad | Stage lopen Zuid-Afrika

This is Life – een bijzonder fotoproject in Kaapstad

‘Ik leer van ieder persoon die ik aanspreek’ 

Ayaan Hanewald uit Amsterdam houdt van het straatbeeld van Kaapstad. Dat in dat beeld ook zwervers voorkomen, vindt ze des te interessanter. Ze spreekt mensen aan waar de meesten van ons met een grote boog omheen lopen. En dat levert het bijzondere fotoproject This is Life op. “Mensen uit lagere klassen heb ik altijd fascinerend gevonden.”

Al vanaf haar zestiende maakt Ayaan foto’s van mensen in haar omgeving. Dat Kaapstad de fotografe in haar zo zou inspireren had zij echter niet verwacht. Ze arriveerde in september 2014 voor haar vijf maanden durende stage in Kaapstad.  

Ik ontmoet Ayaan op een zonnige vrijdag om meer te horen over This is Life. Enthousiast vertelt ze over hoe het allemaal begon. “Er zijn zoveel verschillende mensen en culturen in Kaapstad. Veel van deze mensen komen uit lagere welstandsklassen of zijn zwervers. Ik vraag me dat altijd af hoe dat zo is gekomen, waar deze mensen zijn begonnen - en hoe ze hier terechtgekomen zijn,” vertelt Ayaan.

Met die vragen in haar hoofd begint Ayaan na twee maanden in Kaapstad foto's van deze mensen te maken. Op straat benadert zij mensen die haar interessant lijken. “Ik spreek zwervers aan, maar ook mensen - niet per se daklozen - uit andere lagen van de bevolking waarvan ik denk dat ze een bijzonder verhaal hebben. Soms kan een gezicht iets aparts hebben, iets uitzonderlijks. Dan wil ik meer van die persoon weten.”

Energie
Hoe Ayaan dat aanpakt? “Ik begin altijd met een normaal gesprekje. Je moet niet bang of verlegen zijn, maar open en oprecht geïnteresseerd - dan willen mensen meestal wel met je praten. Ik ben nooit zenuwachtig of angstig geweest om zwervers aan te spreken. Ik denk dat het veel te maken heeft met de energie die je uitstraalt,” vertelt ze. En dit terwijl de meeste mensen zwervers liever mijden. Uit angst, of misschien ook wel uit afkeer.

Ayaan daarentegen is de nuchterheid zelve en haalt haar schouders op. “Je moet natuurlijk op je gevoel afgaan en kijken bij welke mensen je het wel en niet kan proberen. Maar tot nu toe reageert iedereen heel positief. Ik denk dat dit door mijn uitstraling komt. Iedereen heeft een verhaal, ook zwervers.”

Na zo'n gesprek vraagt Ayaan of ze een foto mag maken. En dat levert prachtige portretten op die zij op haar Facebookpagina This is Life post. Daarbij schrijft ze een anekdote van de betreffende persoon. “Ik stel altijd open vragen als: 'Wat is je droom? Wat is het domste wat je ooit hebt gedaan? Waar heb je spijt van?’ Mensen kunnen dan zelf kiezen welke kant zij het gesprek op willen laten gaan.”

Zo vertelde haar favoriete zwerver die bij haar op de hoek leeft: ‘I hope to find a job as a cleaner or delivery man but my biggest wish is to find more friends in Cape Town. The people I’ve met come and go, just like the wind.’ 

Ook als het gaat om het emotionele aspect van This is Life, blijft Ayaan nuchter. “Ik vind deze mensen niet zielig, en ik denk ook niet dat je ze zo moet benaderen. Deze man bijvoorbeeld is zo positief en vrolijk. Hij staat open voor iedereen en daar leer ik veel van. Ik leer van ieder persoon die ik aanspreek wel iets.”

Levenslessen
Van een andere man kreeg ze deze levensles cadeau: ‘Life is not about one specific memory or moment. It is about how you feel. I had the best time when I felt free and young. Freedom is the best gift of life.’

De naam This is Life is niet willekeurig gekozen. Wat is het leven volgens deze 22-jarige fotografe? “Het leven is alles wat je niet kan verwachten – dit zie je terug op mijn foto’s. Ik maak foto’s van mensen waarvan hun levens hele andere wendingen hebben genomen dan zij van te voren hadden gedacht. Dit wil ik vastleggen en daarmee een klein stukje van iemands leven laten zien. Ik wil niet per se een boodschap meegeven; mensen die de foto’s bekijken mogen er zelf een mening over vormen.”  

Door Salwa van der Gaag

Meer interviews over bijzondere projecten in Zuid-Afrika lezen? Bekijk meer interviews met Nederlanders in Kaapstad.

Voor al het laatste nieuws en informatie over Kaapstad en Zuid-Afrika schrijf je je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons ook op Facebook en via Twitter. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika