Aubergine Restaurant Kaapstad | Uit eten & Beste restaurants Zuid-Afrika

Aubergine Restaurant

Aubergine Restaurant in Kaapstad

+27 (0)21 465 0000
39 Barnet Street, Gardens
www.aubergine.co.za
info@aubergine.co.za
Aubergine Restaurant Cape Town

Aubergine Restaurant in Kaapstad

Fine-dining in een van de beste restaurants van Zuid-Afrika

“Ik wist op mijn elfde al dat ik kok wilde worden,” zegt Harald Bresselschmidt vol overtuiging. Zijn witte kokspak zit hem dan ook als gegoten. Harald is de trotse eigenaar en chef-kok van een van de beste restaurants van Kaapstad: Aubergine.

Aubergine is een soort Kaaps icoon. Hoewel het restaurant nogal verscholen gelegen is in Gardens, kent iedereen de naam Aubergine, ongeacht of hij er ooit gegeten heeft. Gelegen in een prachtig oud huis dat naar schatting gebouwd is rond 1830, is de sfeer en de status van het restaurant zonder twijfel stijl- en smaakvol te noemen, zowel van binnen als van buiten.

Het kopje ‘stijlvol’ krijgt een extra dimensie als Harald vertelt over zijn liefde voor moderne kunst. Het was ons al opgevallen dat er meerdere mooie schilderijen in het restaurant hingen. Hij wijst op een schilderij met de afbeelding van een schaal met zowel instrumenten van een tandarts, als van een kok. Harald glimlacht. “Dit schilderij is gemaakt door een goede vriend van me, de Zuid-Afrikaanse artiest Christo Coetzee. Het schilderij heeft een extra betekenis voor ons: ik ben kok, mijn vrouw is tandarts!”

Kunst speelt duidelijk een belangrijke rol in Aubergine, en niet alleen in de decoratie in het restaurant. Ook het menu is een ‘kunstig’ geheel, waar voorgerechten onder de naam ‘Innovation & Inspiration’ op het menu staan. Behalve een beeldende omschrijving, is ook het bord dat daarna opgediend wordt een klein kunststukje an sich. Kunst aan de muur, kunst op het bord: het is duidelijk dat we hier met een bijzonder goede kunstverzamelaar te maken hebben.

Een kunstverzamelaar wiens roots in Duitsland liggen, waar hij opgroeide op een boerderij. Zijn liefde voor koken werd hem met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Met een groot woord van dank aan zijn oma, met wie hij veel tijd in de keuken doorbracht. “We plukten samen fruit uit de tuin, en bakten daar een speciale taart van, met een eigengemaakte korst.” Maar het culinaire onderwijs ging verder dan dat: Harald leerde ook hoe hij sommige dieren op de boerderij moest doden, en elk deel van het dier te gebruiken. Voor Harald is de gastronomische wereld niet zozeer iets waar hij zich in bevindt, het is een lifestyle. Zijn oma kan daarin als zijn grootste leermeester(es) tijdens zijn jeugd beschouwd worden, aangevuld met jaren ervaring in de betere restaurants van de wereld, waaronder meerdere Michelin-restaurants. En dat dat een goede scholing was, kan iedereen die ooit een gerecht bij hem bestelde beamen.

Toen Harald in 1992 een baan aangeboden kreeg bij het restaurant van het Grand Roche Hotel in Paarl, verruilde hij Europa voor het Afrikaanse continent. Het is de tijd waarin zijn liefde voor de Kaap in alle hevigheid opbloeide. Vanaf het moment dat hij voet op Kaapse bodem zette, droomde hij ervan om hier ooit zijn eigen restaurant te openen. En zo geschiedde.

My culinary philosophy, passion and cuisine are an on-going dialogue with my past, interactions with my present and aspirations for the future,” lees je op de eerste pagina van het menu van Aubergine. Het leest als het begin van een mooi boek, waarvan je graag wil weten hoe het afloopt. De poëzie komt trouwens terug in de filosofie over de rol van wijn in het restaurant. “Wijn speelt een centrale rol in Aubergine,” legt Harald uit. “Het is een van de dingen die ons een wezenlijk ander restaurant in Kaapstad maakt. We hebben niet alle ‘bold and beautiful’ wijnen, liever halen we onze wijnen van kleinere wijnboeren in de buurt.” Wijn is een van Haralds grootste passies, elke gang en gerecht op het menu is nauwkeurig gekoppeld aan de juiste wijn. Het woord dialoog, ook te lezen in de introductie van het menu, speelt wederom een cruciale rol. “De wijn en het eten moet met elkaar praten.”Zijn liefde voor wijn ontstond als jonge kok in de Michelinrestaurants. “Elke chefkok had een eigen wijnkelder, fantastisch vond ik dat. Ook al had ik in die tijd geen geld voor extravagante uitspattingen, ik gaf in die tijd al graag geld uit aan goede wijn.”

En dan, het menu. Een eerbetoon aan Zuid-Afrikaanse ingrediënten zoals struisvogel en springbok, vermengd met Westerse en Oosterse invloeden. Harald, lachend: “Koks in Zuid-Afrika zijn lucky, als je deze gerechten zou serveren in een restaurant in een klein dorp in Frankrijk, zouden je gasten je te lijf gaan met een pan!”

Een greep uit het soort gerechten waar je als kok in Frankrijk voor gestraft zou worden zijn voorgerechten als ‘duo of game fish’ (een heerlijke combinatie van een tonijntataki en ceviche), een tartlet of geitenkaas en beetroot, witte asperges met gepocheerd ei en hollandaisesaus, een soep van cape seafood en een springbokcarpaccio. Hoofdgerechten zijn zo mogelijk nog kunstiger, waaronder een kwartel a la ‘coq au vin’, een fillet struisvogelsteak, konijn en een malse pork belly. Het is overigens ook mogelijk om een drie-, vier- of vijfgangenmenu te bestellen; te vinden onder het ‘Degustation Menu’. Uiteraard loopt de kundige sommelier rond die alles kan vertellen over de bijzondere wijnen van Aubergine, en welke het best samengaan met het gekozen menu.

De passie voor wijn zit diep. Zo diep dat Harald in 2009 ‘Auslese’ opende, een plek waar alles draait om food & wine pairing. “Om jezelf en je ideeë te blijven vernieuwen moet je elke paar jaar iets nieuws, iets anders doen.” Auslese ligt op steenworp afstand van Aubergine, op Hope Street, en het is een interactieve ruimte waar Zuid-Afrikaanse wijnen en speciaal voor hen gemaakte canapés ‘tentoongesteld’ worden. De ruimte is alleen geopend voor speciale gelegenheden, en een bijzonder populaire plek voor officiële lanceringen, familiediners of kleine feestelijkheden.

Tip: Wil je graag bij Aubergine eten, maar mag het iets meer ‘casual’? Kies er dan voor om in het restaurant te lunchen (ipv dineren dus) - wat in de zomermaanden tussen oktober en april geserveerd wordt. Minstens zo fantastisch, maar iets minder prijzig. Of vraag naar het bistromenu (beschikbaar tussen mei en september). 

Rekening: Aan goed en kunstig eten hangt uiteraard een prijskaartje. Aubergine is een van de luxe, en dus meer prijzige restaurants in Kaapstad. Een driegangenmenu (zonder wijnarrangemente) kost R465 per persoon, inclusief wijnarrangement betaal je voor datzelfde menu R640 pp. Een viergangenmenu is R565 pp zonder wijn en R790 per persoon met wijn. Een vijfgangen-menu gaat voor R675 per persoon de keuken uit - R950 als je daar graag een wijnarrangement bij wilt. 

Op zoek naar andere fantastische restaurants in de Moederstad? Bekijk dan onze Top 10 beste restaurants in Kaapstad. 

Houd KaapstadMagazine.nl in de gaten voor de leukste en meest interessante nieuwtjes vanuit Kaapstad via FacebookTwitter en door je in te schrijven voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief.

Events In Kaapstad
Juni 2023
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Bombay BrasserieSumptuous Indian set menu for two

10 unique dishes (and MCC) at Bombay Brasserie

mischu breakfast specialWeekends are for mischu

Where else do you get brunch for under R100 in Sea Point?

Cape Town Meadery mead tastingHave you ever tasted mead?

Taste beer, gin and more made from mead (until June)

Rose's Table pop up dining experienceIntimate fine dining in an art gallery

A long-table experience with food, music, wine and art

Vooma Zip Zap CircusElectrifying circus show for the whole ...

Trapeze, acrobatics, juggling + comedy for all

Excentric Hair camera diagnosisHow healthy is your hair, really?

How to get a free diagnosis + R100 off your first visit

Cannibisters weed barCape Town’s very own cannabis club, ...

It's like your friend’s living room, just with 85 strains of weed

Woodstock Brewery beer tastingLocal craft beer tasting even ...

Nine craft beers, small-batch Thursdays + a guide for beginners

PPC Riebeek Bergmarathon8 reasons to run these races in a lush ...

Do a marathon, fun run with the fam and explore small towns

Taj Whiskey LoungeIntroducing the Whiskey Lounge

Tastings from around the world, guided by an ambassador

Char'd Grill meat appreciation platterMeat appreciation platter at a ...

3 cuts of meat, sizzling side dishes + epic mad-scientist experience

Mountain MarketAffordable healthy food at this city ...

Organic fruit and veg, smoothie bowls + small-scale clothes

Char'd Grill tasting traysSpirit tastings and unique cuts at this ...

Bring out your inner mad scientist: experiment with unique spirits + meat cuts

Pear Tree cocktailsHolistic food + drink at this healthy ...

Sit under the trees and enjoy kombucha cocktails, vegan dishes + a sea view

Pear Tree HermanusUnconventional vegan dishes at this ...

From tofu tostadas and kombucha cocktails to MasterChef-level desserts

Milk on the Beach5 reasons to visit this beach-side ...

Never-ending summer of waffles, hotdogs, cocktails...

Waffle Shack by Milk on the BeachOur team’s top picks at the Waffle ...

Beach-side eatery is perfect for kids, adults and dogs alike

Picnic in the parkPicnic in the Parks, fun workshops for ...

Book a picnic basket, get it delivered to the park + do interactive workshops

Distiller's UnionMake your unique brand of gin

At Distiller’s Union you get to also pick the flavour, colour + drink craft beer

Bar KeeperBar Keeper is open on Sundays till ...

Order 1 bottle to many cases online or in store, get it delivered same day, cold

Sweet River Brewery ingredientsBook out this distillery for your next ...

Make your own at Distillers Union + get craft beer and pizza

The Purple WindmillWeekend market that has it all

Craft beer, kids playpark, aqua golf, target shooting, donkeys and more

Black Elephant Vintners music and wine pairingEver imagined a rock ‘n roll ...

Silent disco, wine barrel tables + rock star murals at Black Elephant Vintners

Blue Train ParkKids Party Idea: Take a ride on the ...

BOOK Now and let the outdoor adventure begin!

Breathwork Africa foundation3+ ways to get your breath back and ...

Classes, courses, retreats on conscious breathing run by the trainers leading the global ...

StrollaGet Irie On The Sunset Deck At Strolla ...

Weekend sunsets at Strolla mean live DJs and reggae (Rivertones)

Honeybee Heroes Be a beekeeper for a day at Honeybee ...

Adopt a hive, learn about bees, take a beekeeping course, buy honey

Klein Roosboom tasting caveTaste wine in a cave

Boutique winery with 6 six cosy tasting nooks. Plus platters, picnics + trails

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika