Addo Elephant Park aan de Garden Route & Tuinroute | Vakantie Kaapstad & Zuid-Afrika

KapstadtMagazin.de

Addo Elephant Park: op safari aan de Tuinroute

Jeden Tag tolle Tipps aus der
schönsten Provinz der Welt.
 
www.kapstadtmagazin.de
info@kapstadtmagazin.de
Kapstadtmag
KapstadtMagazin.de
kapstadtmag

Addo Elephant Park: op safari aan de Tuinroute

Tips voor je rondreis langs de Garden Route voor safari, accommodatie, lodges en restaurants in en om Addo Elephant Park 

Als je op vakantie gaat naar Zuid-Afrika mag een rondreis langs de Garden Route niet ontbreken. De route – die in Nederland beter bekend staat als de Tuinroute – loopt officieel van Mossel Bay naar Port Elizabeth (of andersom). Het natuur- en wildpark Addo Elephant Park ligt op zo’n 80 kilometer van Port Elizabeth in de Oostkaap-provincie. Het park is onderdeel van de SAN Parks (South African National Parks) en staat op nummer drie op de lijst van grootste natuurparken in Zuid-Afrika.

Veel mensen kennen Addo (de afkorting waarmee Addo Elephant Park doorgaans aangeduid wordt) als de ideale plek om aan de Garden Route een safari te doen. Groot, mooi, betaalbaar en – heel belangrijk – malariavrij! (dit laatste vooral in tegenstelling tot wanneer je op safari in het Krugerpark gaat, waar voor het hele park een risico op malaria geldt). Dat, en het feit dat de meeste lodges kinderen toelaten, maakt dat Addo bekend staat als een van de kindvriendelijkste safarivakanties in Zuid-Afrika.

addo elephant park zuid-afrika
Addo Elephant Park doet haar naam eer aan - in het park leven zo'n 450 olifanten

Addo Elephant Park werd in 1931 opgericht als toevluchtsoord voor de 11 overgebleven Afrikaanse olifanten in dat gebied. Een succesvolle missie: vandaag de dag leven er in Addo maar liefst 450 olifanten. Naast olifanten lopen er er ook 400 buffels, bijna 50 neushoorns, antilopen, leeuwen en hyena’s rond. Het Addo Elephant Park staat niet alleen bekend dankzij de vele olifanten, ook de Afrikaanse pinguïns en de zeldzame jan-van-gent vogels maken deel uit van het dierenrijk in het Addo Park.

Addo National Elephant Park aan de Garden Route meet ongeveer 164.000 hectare. Plannen zijn om het park in de toekomst verder uit te bereiden tot ‘Greater Addo Elephant National Park’, maar zover is het nog niet. De uitbereiding zou betekenen dat het park niet alleen de kans biedt de Big 5 te spotten, maar zelfs de Big 7! De Big 7 bestaat uit de olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard – die we kennen als de Big 5 – en de twee extra: de walvis en witte haai.

safari zuidafrika
Niet alleen olifanten, maar de voltallige big 7 is te spotten in Addo. En nog veel meer ander wild, waaronder deze leuke warthogs ('Pumba'). 


Addo heeft twee ingangen; de hoofdingang, die aan de kant van het dorp Addo ligt, en de Matyholweni ingang die aan de kant van Colchester ligt. Tip: verblijf je in Addo National Elephant Park, check dan voor vertrek welke van de twee ingangen het dichtst bij jouw accommodatie ligt.

Afstanden & reistijd vanaf Addo Elephant Park
Naar Port Elizabeth – 80 km – 1 uur en 30 min
Naar Tsitsikamma National Park – 235 km – 3 uur en 40 min
Naar Knysna – 310 km – 4 uur en 30 min
Naar Wilderness – 360 km – 5 uur
Naar George – 375 km – 5 uur en 15 min
Naar Oudtshoorn – 400 km – 5 uur en 30 min 
Naar Mossel Bay – 430 km – 5 uur en 50 min
Naar Swellendam – 590 km – 7 uur en 50 min
Naar Kaapstad – 801 km – 10 uur en 30 min

safari addo elephant park
Ga je op vakantie naar Kaapstad en wil je graag op safari, maar heb je geen tijd of budget om naar het noorden te reizen? Dan is Addo het perfecte alternatief!

Voor een overzicht van alle afstanden van en naar plaatsen aan de Tuinroute, bekijk dan onze 
Map van de Garden Route

Activiteiten in Addo Elephant Park

Game drive safari in Addo Elephant Park
Addo Elephant Park heeft veel georganiseerde mogelijkheden voor een safari in het park. Game drives zijn safari’s die gereden en begeleid worden door ervaren rangers die de omgeving op hun duimpje kennen, evenals alle wetenswaardigheden over dieren en de natuur. Game drives vinden over het algemeen altijd vroeg in de ochtend of in de (na)middag plaats – bij zonsondergang. Ook zijn er soms ‘s nachts safari’s – het hangt er deels vanaf welke dieren de ranger hoopt te spotten. Deze game drives zijn uiteraard ideaal als je zelf geen auto hebt.

Self-drive safari in Addo Elephant Park
Naast deze georganiseerde game drives is het ook mogelijk om met je eigen auto op safari in het Addo Park te gaan. De wegen in het park zijn deels verhard en deels van grind. Er zijn meerdere waterpoelen en plekken waar je kunt parkeren om de dieren beter te bekijken. Rij voorzichtig, blijf op de wegen en rij vooral niet door de mest, want zelfs in de mest van de grote dieren kan een bedreigd mestkever zitten. Laat je verder inlichten door het personeel van het park over de self-drive safari’s door het Addo Park.

addo safari zuidafrika
Het feit dat je in Addo zelf met je eigen auto kunt rijden, vinden veel mensen een plus. Enige nadeel is dat je dan geen alwetende ranger bij je hebt. 

Voor de vogelliefhebbers – vogelspotten in Addo Elephant Park
Doordat het Addo Elephant Park veel variatie heeft in landschap zijn er in het park veel verschillende vogels te spotten. In de bossen, duinen, kustgebieden en de graslanden van het park: overal zal je verschillende vogels tegenkomen. En niet te vergeten de jan-van-gent vogels, die in Addo hun grootste broedkolonie ter wereld hebben. Ook leuk: er is een observatiedek waarvandaan je de vogels kunt bekijken terwijl zijn hun nesten bouwen.

Hiken in Addo Elephant National Park
Het Addo Elephant Park heeft meerdere hinking trails door het hele park heen: routes van een uur (2.4 km) tot aan routes die 36 kilometer lang zijn en twee dagen duren. De Alexandria Hiking Trail is een populaire route voor actievelingen: het is een 36km lange wandeltrail die je zonder begeleiding kunt doen, aangezien de juiste weg duidelijk via borden is aangegeven. De eerste dag leg je 19.5km af naar het kamp en tijdens dag twee loop je terug langs de indrukwekkende kustlijn. Behalve de hiking trails zijn er ook trails die je kunt afleggen te paard of met een 4x4 auto. Voor meer informatie over de verschillende trails en boekingen kijk op de site: www.sanpark.org.

Historische sites, musea en andere bezienswaardigheden in Addo Elephant Park
Naast de safari’s in Addo Elephant Park bieden de natuurparken rondom Addo ook game drives aan. Bijvoorbeeld bij Kwantu Private Game Reserve, daar bestaat een game drive uit een ochtend of middag drive in het eigen reservaat, waar de Big Five ook rondloopt. De safari wordt gevolgd door lunch of diner en tijdens het eten voert de lokale bevolking een dansoptreden op.
safari zuidafrika
Ja hoor, zo dichtbij komen ze!

Evenementen in en om Addo Elephant Park
Elke eerste zaterdag van de maand vindt er in het dorp Addo van 08.00 tot 12.00u een markt plaats. Op de markt zijn er verschillende kraampjes die allemaal één vereiste hebben; het eten moet huisgemaakt of zelf geteeld zijn: veel verse en lekkere gerechten dus. De markt wordt gehouden in de Valentine Hall, een aanrader voor de zaterdagochtend.  

Restaurants in Addo Elephant Park

Hapoor Restaurant
Over restaurants in het Addo National Park kunnen we kort zijn: Hapoor Restaurant is het enige restaurant in het park zelf. De kaart biedt een uitgebreide keuze in lekkere, simpele maaltijden en is daarmee een prima stop tijdens je self-drive safari als je geen eigen lunch- of ontbijtpakketje hebt meegenomen. Voor meer informatie bekijk je www.sanpark.org.

Hazel’s Organic Restaurant
Dit restaurant ligt niet in het Addo Elephant National Park, maar in het dorp Addo net buiten de hekken van de hoofdingang. Laat je niet afschrikken door de buitenkant van het restaurant - daar ligt de focus duidelijk niet op: het gaat in dit restaurant om het eten. Bij Hazel’s worden de gerechten tijdens lunch en diner met veel biologische producten bereid, die worden verbouwd in eigen tuin.

Lenmore Restaurant
Ook Restaurant Lenmore ligt in het dorp Addo en in deze keuken worden vooral traditionele Zuid-Afrikaanse gerechten klaargemaakt. Een van de grootste voordelen van het restaurant is dat het al erg vroeg ‘s morgens opengaat (voor zonsopgang), en het daardoor vooral rond de ochtenduren behoorlijk druk kan zijn. Tip: de keuken van Lenmore maakt lekkere picknickmanden klaar, leuk om mee te nemen tijdens je safari.

Campings, backpackers, guesthoues en hotels in het Addo Elephant Park

Addo Rest Camp (Main Camp)
Zoals de naam al doet vermoeden ligt dit kamp midden in Addo Elephant National Park. Het kamp ligt op een goede plek om dieren te spotten, namelijk dicht bij een waterhole. Dit biedt de kans om de dieren vanuit je kamp van heel dichtbij te bekijken. ’s Ochtends komen de dieren bij de waterput drinken, een tafereel dat je niet wil missen. Het Addo Rest Camp bied meerdere mogelijke accommodatietypes aan. Meer informatie via www.sanpark.org.

Matyholweni Rest Camp
Ook dit kamp ligt midden in de natuur in het Addo Park. Matyholweni betekent ‘in het bos’ in het Xhosa en het kamp ligt aan de kant van Colchester (vlakbij bij de Matyholweni-ingang). De huisjes die je hier kunt huren hebben elk een eigen terras, braai, badkamer en airconditioning. Ze zijn afgeschermd en liggen enkele meters uit elkaar, waardoor je je een beetje ‘alleen in de natuur’ voelt. Meer informatie via www.sanpark.org.

Narina Bush Camp
Narina Bush Camp ligt ongeveer 25 minuten rijden van het Addo Main Camp bij de Zuurberg Mountains en Wit River. Narina is toegankelijk met de auto, te voet of te paard. Als je in het Narina Bush Camp verblijft moet je minimaal twee uur voor zonsondergang arriveren, omdat er geen elektriciteit in het kamp is en je over een brug moet lopen om bij het kamp te komen. Narina Bush Camp is een rustig, behoorlijk basic (nogmaals: geen electriciteit!) kamp waar je weinig tot geen grote dieren zal zien, zoals bij de andere campings vaak wel het geval is. Voor de vogelliefhebber is het de beste plek er zijn veel vogels vanuit het Narina Bush Camp te spotten. Meer informatie via www.sanpark.org.

Gorah Elephant Camp
Een mooie lodge in het Addo Elephant Park is Gorah Elephant Camp. Deze wat exclusieve lodges liggen midden in het Addo Park en dicht bij een waterhole. Wildlife komt hier dus ook heel dichtbij de accommodatie waardoor je vaak al vanaf je terras naar de drinkende dieren kunt kijken. Gorah Elephant Camp is het enige privé kamp in het Addo Elephant Park, en is daardoor ook wat duurder dan andere lodges en camps.
www.gorah.hunterhotels.com

safari kaapstad

Lodges buiten het Addo Elephant Park

Chrislin African Lodge
De lemen hutten van Chrislin African Lodge geven je het ultieme Afrika gevoel,  zonder in te leveren op luxe want de hutten zijn comfortabel ingericht. De accommodatie ligt ruim 10 kilometer buiten het Addo Elephant Park, vlakbij de hoofdingang. De Chrislin African Lodge is een leuke optie als je in een typisch Afrikaanse en betaalbare accommodatie wil verblijven.

Hitgeheim Country Lodge
Deze lodge ligt dichtbij de Sunday River Valley, vanuit waar je een mooi uitzicht over de rivier hebt. Er zijn drie verschillende types chalets die allemaal een eigen terras en ruime kamers hebben. De ingang naar het park ligt op slecht een paar minuten rijden van Hitgeheim Country Lodge.

Tip: De beste tijd om het Addo Elephant Park te bezoeken en op safari te gaan is tijdens de droge winter – van juni tot september. Doordat het in tijdens deze tijd droog is moeten de dieren naar de waterholes, waardoor de kans om tijdens je safari veel wildlife te spotten aanzienlijk groter is. Bovendien is het tijdens de Zuid-Afrikaanse wintermaanden rustiger doordat het hoogseizoen voor toeristen in Zuid-Afrika voorbij is. In de zomermaanden willen bezoekers van Addo nog wel eens klagen over behoorlijke drukte.

Meer informatie over Addo Elephant Park en omgeving vind je op de website van Addo Elephant National Park Tourism Office.

Meer informatie over alle plekken langs de Garden Route en de leukste hotels, B&B’s, guesthouses, backpackers en verschillende tips voor restaurants in deze plekken, vind je in onze sectie ‘Reizen langs de Tuinroute‘. Daarin onder meer tips voor accommodatie en activiteiten in plaatsen als George, Knysna, Wilderness, Plettenberg Bay, Mossel Bay en Jeffrey’s Bay, maar ook over Swellendam, Port Elizabeth en Oudtshoorn.

tuinroute zuid-afrika
De Tuinroute in kaart gebracht. Zet 'm op je to-do lijst voor je vakantie in Zuid-Afrika!

Houd KaapstadMagazine.nl in de gaten via Facebook en Twitter om meer te weten te komen over de verschillende manieren om in Zuid-Afrika te reizen. In onze gratis maandelijkse nieuwsbrief lees je elke maand het leukste nieuws uit Kaapstad. Mooie foto’s en plaatjes van Kaapstad en Zuid-Afrika posten we regelmatig op Instagram.

Events In Kaapstad
Mei 2024
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Woodstock Brewery beer tastingLocal craft beer tasting even ...

Nine craft beers, small-batch Thursdays + a guide for beginners

Esther Mahlangu, A Retrospective at Iziko MuseumOnce-in-a-lifetime exhibition of Esther ...

On from February to August 2024; 100+ artworks

Cannibisters 2024Cape Town’s very own cannabis club, ...

Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room

Off-road adventure at Scootours BanhoekBest day ever? Monster Mountain ...

Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery

Escape rooms Cape TownPossibly the best escape room in the ...

HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”

Bamboo Plant Power plant based healthy takeaways Netflix and chill & office lunch are ...

From mushroom burgers and loaded fries to “sticky wings”

Mardouw Country HouseHow to have an unforgettable 40th, 50th ...

Private chef and 3-course meals at a 5-suite manor

Woodstock Brewery burgersA brewery with food specials for every ...

Burgers, schnitzels + curry specials at Woodstock Brewery

Palm House spa This grand 5-star hotel has luxury spa ...

Half day package includes 2 hour treatment & 3 course lunch

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika