Accommodatie Kaapstad | Vakantie Zuid-Afrika

iKhaya... Welkom in Afrika!

Afrikaanse sferen bij iKhaya Lodge in Kaapstad

Een vakantie in Zuid-Afrika is niet compleet zonder bezoek aan Kaapstad. Duh. Daarover zijn de geleerden het al jaren eens. En dus skippen we die introductie, en willen we het over iets anders hebben.

Namelijk over hoe verbaasd sommige vakantiegangers zijn bij aankomst in hun accommodatie in Kaapstad. Waar ze een authentiek Afrikaans aandoend hotel of B&B verwachtten, zijn ze terechtgekomen in een Frans boutique hotel. Althans, zo voelt het een beetje. Ook wij zien de kosmopolitische modernisering in accommodaties in Kaapstad toeslaan, en niet altijd zeer succesvol, helaas.

Coming iKhaya - Coming home!
Vandaar onze euforie bij binnenkomst in de iKhaya Lodge in Kaapstad. Alleen de naam al! iKhaya betekent ‘thuis’ in het Xhosa (één van de drie meest gesproken talen in Zuid-Afrika) en zo voelt deze lodge ook. De accommodatie - die drie sterren heeft - ligt in het centrum van Kaapstad en heeft die echte huiselijke, Afrikaanse sfeer waar veel mensen naar zoeken tijdens hun verblijf in deze stad. En dat is, zo weten wij inmiddels ook, best zeldzaam in Kaapstad.

Autoloze vakantie
Als je van plan bent het centrum van Kaapstad te voet te gaan verkennen, dan is de iKhaya Lodge op Wandel Street (toepasselijk he?) ideaal. Binnen vijf minuten ben je in het diepste hart van Kaapstad. Je zit letterlijk om de hoek bij alle musea en op een steenworp afstand van Long Street.

Wil je de rest van de stad liever niet lopend verkennen? Geen probleem. Neem de MyCiTi bus of de rode sightseeing bus, een bushalte vind je om de hoek van het hotel. Overnacht je in de iKhaya lodge, dan hoef je dus geen auto te huren!

Rustige haven in het centrum van Kaapstad
Al ligt het in het altijd levendige centrum van Kaapstad, in de iKhaya Lodge zelf is het heerlijk rustig. De accommodatie biedt plek voor 35 mensen in verschillende appartementen.

Zo zijn er in iKhaya kamers met een tweepersoons bed en een en-suite badkamer, maar ook grotere self-catering appartementen met een eigen keuken en twee slaap- en badkamers, evenals appartementen met twee slaapkamers en één badkamer.

De kamers hebben een heerlijk authentiek Kaaps uitzicht, precies zoals je ze op vakantie graag wil hebben. Zo zijn er kamers met uitzicht op Tafelberg, Lion’s Head of het kleurrijke centrum van Kaapstad. Bekijk vanuit je kamer het gezellige plein met een aantal leuke cafés en restaurants van Dunkley Square (waar iKhaya Lodge aan ligt).

Sinds 2006 is Ruth Kamau de eigenaresse van het inmiddels 12 jaar oude hotel. iKhaya Lodge is een familiebedrijf. De uit Kenia afkomstige Ruth droomde er samen met haar broer altijd al van om een guesthouse te hebben. Et voila!

Safari in hartje Kaapstad
“De kamers in iKhaya zijn heel ‘safariachtig’”, vertelt Ruth ons. “Perfect voor de mensen die het echte Afrikaanse gevoel willen beleven.” Wij vinden het er inderdaad gezellig en comfortabel, maar tegelijk ook lekker simpel uitzien. “We hebben heel veel handgemaakte meubels. De bedden en deuren zijn met de hand uit hout gesneden en de lampenkappen zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Een groot deel van het interieur bestaat uit hout en leer. Zo krijgt het hotel zijn natuurlijke sfeer.” gaat Ruth verder.

“Iedereen die bij iKhaya werkt, moet het beste willen voor de gasten, dat is waar iKhaya om draait,” zegt Ruth. “We streven naar een vijf-sterren service. De mensen moeten zich op hun gemak voelen bij iKhaya.” Wij zeggen: vijf sterren voor de prijs van drie; das een mooie deal!

Bij iKhaya Lodge boek je in het laagseizoen al een kamer voor 550 rand per nacht, ongeveer 55 euro. In het hoogseizoen kost een kamer ongeveer 850 rand.

Hotel en restaurant
iKhaya Lodge heeft ook een eigen restaurantje. En omdat het hotel midden in de wijk Gardens ligt, komen ook locals hier graag eten. Het restaurant is zeven dagen per week open. Op het menu staan typisch (Oost-)Afrikaanse gerechten. Probeer bijvoorbeeld de Doro Wot, een Ethiopisch kipgerecht, of de Mchicha Shima. Dat is een gerecht uit Tanzania met gehakt en spinazie.

En ook hier geldt weer - iKhaya is lekker, authentiek en Afrikaans. Precies dat waar mensen op vakantie in Zuid-Afrika stiekem zo enorm naar op zoek zijn.... Ons oordeel is helder: iKhaya voelt inderdaad als thuiskomen. Maar dan wel in Afrika!

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief voor alle nieuwtjes, insider tips en andere wetenswaardigheden over Kaapstad, en volg ons op Facebook en Twitter.

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika