The Grand Daddy Hotel Kaapstad | Accommodatie Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Grand Daddy 'trailerpark' hotel in Kaapstad

Hotel inclusief fotogeniek dakterras met designer caravanpark. Dat kan alleen in Kaapstad...

Penthouse en trailer park gaan als begrippen zelden goed samen. Althans, dat denk je, totdat je een keer op bezoek geweest bent bij The Grand Daddy Hotel in Kaapstad. Menig fotoshoot vond plaats op dit ultrabijzondere plekje op dit hotel in het centrum van Kaapstad.

Nieuw is dit hotel allerminst. Sterker nog, het is een van de oudere hotels in Kaapstad. In 1895 opende het pand voor het eerst de deuren als Hotel Metropole. Waarmee meteen de huidige naam the ‘Grand Daddy’ verklaard is, omdat het aangeeft dat dit gebouw een van de oudste landmark gebouwen van Kaapstad is. En dat in bruisend Long Street, het kloppende hart van de stad.

En in het hart van de stad, daar gebeurt het. Zeker in een creatieve stad als Kaapstad (niet voor niets Design Capital of the World in 2014). Als mensen zich afvragen wat Kaapstad nou precies zo kunstig creatief maakt – hier is het antwoord. Een dak zoals dat van Grand Daddy. Een caravanpark bovenop een hotel in de drukste straat van een metropool. Hoe bedenk je het?

Denk groter, denk hoger
Jody Aufrichtig, voormalige eigenaar van het pand, bedacht het concept van het caravanpark op het hotel in 2008. “Ik wilde een mobiel hotel bouwen, en eigenlijk zag ik niet in waarom dat per se op de begane grond moest zijn.” Voor hem was dat idee een bewijs van het feit dat mensen nogal eenzijdig naar de wereld kijken. “We kunnen over het algemeen veel driedimensionaler zijn.” Goed punt, Jody.

Dat was leuk bedacht, maar de gemeentelijke overheden zagen dat toch even anders. De nodige bureaucratische red-tape en onbegrepen blikken aan verschillende loketten volgden. En toch waren ze daar, een paar maanden later – zeven vintage Airstream caravans uit Amerika. Per hijskraan werden ze elk naar het dak van het pand op Long Street gehesen. Caravanpark: in tact.

Wat volgde was vier jaar vol succes. Niet in het minst dankzij de eerder genoemde fotoshoots en filmopnamen, en de nodige media-aandacht die dat opleverde. En o ja, het feit dat je vanaf het dak een waanzinnig uitzicht hebt op de Tafelberg, de hele stad onder je ziet liggen en nog altijd in het hart van kloppend Long Street zit, geldt als de icing on the cake.

Wat ons betreft zijn er talloze manieren om tijdens je vakantie in Kaapstad gebruik te maken van accommodatie – je hebt in deze stad de leukste hotels, bed & breakfasts, guesthouses en zelfs campings om een fantastische tijd te hebben tegen elk budget en op elke locatie in Kaapstad. Voor een uitgebreid overzicht van een selectie van – volgens ons – de leukste hotels en guesthouses in Kaapstad en de Wijnlanden bekijk je onze sectie ‘Accommodatie in Kaapstad’.

The Wizard of Oz
Maar toch, dit is net even anders. De caravans zijn – gezien de beperkte ruimte die een caravan nou eenmaal te bieden heeft – best wel ruim en voldoen aan alle eisen. Ze zijn stijlvol ingericht, comfortabel (inclusief tweepersoonbed, voldoende kastruimte en een wc/douche) de ultieme definitie van een ‘boutique hotel’, zouden wij zeggen. Want elke caravan is persoonlijk ingericht door lokale designers en architecten, op basis van elk een uniek thema. Zo is er de Afro-Funk caravan, Goldilocks of de caravan in stijl van Dorothy van de Wizard of Oz. Juist ja.

“Iedereen neemt alles veel te serieus tegenwoordig,” lacht mede-eigenaar Jaci van Heteren als we ietwat verbaasd lijken te reageren op de Wizard of Oz caravan. “The Grand Daddy wil juist een beetje lol introduceren.” Vanuit het hoekje op het dakterras waar we liggen te loungen (want dat doe je bij een trailerpark) constateren we dat het met die lol wel goedkomt. De gasten om ons heen zien er uit alsof ze het prima naar hun zin hebben.

Trouwens, het hotel is niet alleen het trailerpark op het dak, in de verdiepingen eronder zijn maar liefst 26 ‘gewone’ = varierend van comfortabel basic tot tamelijk luxe – hotelkamers te vinden, net als de Daddy Cool Bar en L’Apero, het on-site restaurant van het Grand Daddy Hotel. Dat is overigens niet alleen voor de hotelgasten, maar dagelijks geopend voor het publiek. Ook een mooie accessoire is de originele 19-de eeuwse lift in het hotel die verbouwing na verbouwing overleefd heeft.

Het advies luidt: doe het. Voor een nachtje of twee. Slapen in het caravanpark op het dak van Grand Daddy. Een meer bijzondere accommodatie kom je zelden in je leven tegen. Beloofd.

Meer informatie over backpackers in Kaapstad, hotels in het centrum van Kaapstad en luxe guesthouses in de Wijnlanden vind je allemaal in onze uitgebreide sectie ‘Accommodatie in Kaapstad’.

Volg ons op Facebook en Twitter om altijd als eerste op de hoogte te zijn van de leukste wetenswaardigheden uit Kaapstad. 

TRIVIA

image description