Reizen van Kaapstad naar Soweto | Vakantie Zuid-Afrika

"Een nacht in de wondere wereld van Soweto"

Gastblogger Nienke reist van Kaapstad naar Johannesburg

Nienke Starmans (22) studeert sinds januari aan de Universiteit van Stellenbosch. Tijdens haar laatste maanden in Kaapstad schrijft ze voor KaapstadMagazine.nl over wat haar opvalt, verrast, verbaast en teleurstelt in Kaapstad. Haar eerste blog doet verslag van haar bezoek aan Soweto. Waar zij iets heel anders aantrof dan ze verwachtte...

‘Welcome in Joburg my friend!’ Een vriendelijk gezicht, pretoogjes, een brede glimlach, een voortand mist. Tijdens de taxirit van het vliegveld in Johannesburg naar Soweto vertelt deze vriendelijke kerel ons het verhaal van Lebo. Onze nacht in Soweto brengen we namelijk door in Lebo’s Backpackers. Negen jaar geleden startte Lebo de eerste, en nog steeds de enige, backpackers in Soweto.  Dat het een succes is, kun je wel zeggen.

Inmiddels organiseert Lebo met zijn team verschillende tours voor toeristen. Leer Soweto kennen op de fiets, in een tuk tuk of wandelend. De taxichauffeur raadt ons aan te ontbijten en te dineren in Lebo’s Backpackers. Bij aankomst begrijp ik onmiddelijk waarom, de geur van versgebakken brood komt op ons af en de voorbereidingen voor de braai in de avond zijn al in volle gang. Goh, deze backpacker is niet een backpacker die je wel eens in grote steden aantreft. Daarmee bedoel ik het type backpacker dat ruikt alsof er al jaren niks gewassen is, waar je op een kamer met 12 zwetende gasten verblijft en waar je wordt verwelkomd door een kluizenaarsfiguur die de deur al weken niet heeft verlaten.

Anders dan verwacht
Nee, dan ziet het er in deze backpacker toch even anders uit. De achtertuin van Lebo’s backpackers is omgebouwd in een gezellige patio met twee boomhutten en een kleine ruimte waar ‘s avonds een kampvuur wordt gestookt. Aangekomen in Soweto realiseerde ik me dat dit niet was wat ik had verwacht.

Na meerdere malen in Khayelitsha en Kayamandi te zijn geweest, verwachtte ik in Soweto dezelfde situatie als deze townships rondom Kaapstad en Stellenbosch, alleen vele malen groter. Wanneer je van Kaapstad naar Stellenbosch rijdt is het grootste gedeelte van het uitzicht bedekt door townships vol golfplaten huisjes, niet groter dan een paar vierkante meter.

Hier in Soweto bleek niets minder waar. De straten zijn niet overgoten met afval, er is elektriciteit en stromend water. Zo bestaat ook het grootste gedeelte van Soweto uit stenen huizen met elektriciteit, water en is er riolering. De straten zijn de in nacht verlicht door straatlantaarns en de meeste mensen bezitten een behoorlijk acceptabele auto.

Wanneer ik overdag in Soweto rondloop, wordt het straatbeeld gevormd door spelende kinderen en groepen mensen die praten over het alledaagse leven. Mensen die je aanspreken en geïnteresseerd zijn in waar je vandaan komt, wat je doet en waarom je Soweto bezoekt. Het gevoel dat ik had voordat ik ging was dus totaal ongegrond. Ik achtte de kans groot dat mensen raar zouden kijken, zich zouden afvragen wat deze toerist in Soweto komt doen. Ik verwachtte ernstige armoede en leefomstandigheden die niet menselijk te noemen zijn.

Hoop voor de toekomst
De situatie in Soweto laat zien dat Zuid-Afrika zich langzaam maar zeker aan het ontwikkelen is en steeds verder uit de armoedige situatie klimt die er al jaren heerst. Soweto was het doelwit van apartheid en tot op de dag van vandaag wordt er in figuurlijke zin gevochten voor gelijke rechten voor zwart en wit. In hartje Soweto is er nog steeds een deel van de mensen dat leeft in shacks, zonder meer. De wegen zitten vol gaten en zijn grotendeels bedekt met afval. Maar dit gebied krimpt steeds verder in, de omstandigheden zijn zichtbaar aan het verbeteren. Met andere woorden: er is hoop voor de toekomst.

In de avond worden rondom het kampuur vriendschappen gesloten,  gesprekken gevoerd en uiteindelijk worden we geintroduceerd in het nachtleven van Soweto. Dat deze mensen kunnen dansen, is duidelijk. Dat wij deze moves niet in ons bloed hebben eveneens, en daarmee zijn we de attractie van de avond. Niet op een negatieve manier, nee, we worden de dansvloer opgesleurd en de moves worden ons aangeleerd. Nou ja, er werd een poging gedaan tot.

Naar de kerk (samen met de rest van Soweto)
Na een redelijk heftige stapavond besluiten we de dag erna te doen wat de meeste mensen in Soweto op zondagochtend doen: naar de kerk. Een gewone  ‘ja’ en ‘amen’-mis is het niet; er is een fantastisch gospelkoor en de mensen gaan door waarmee ze zaterdagnacht in de club zijn gestopt... dansen!

Ons bezoek in de kerk bleef natuurlijk niet onopgemerkt en voor we het wisten stonden we voorin de kerk om onszelf voor te stellen. En ach ja, uiteindelijk werden we uitgenodigd voor koffie en thee dus dat leverde ook weer een bijzondere ervaring op.

Er is geen plaats waar je meer kan leren over de geschiedenis van Zuid-Afrika dan in Soweto. Ik kan dan ook alleen maar aanraden om dit zelf te ervaren, sta open voor de mensen en beleef de nacht van je leven!

Reizen vanuit Kaapstad naar Soweto
Vanuit Kaapstad kun je zowel per auto als per vliegtuig naar Soweto. Met de auto moet je hier een dag of twee voor uittrekken. Per vliegtuig gaat aanzienlijk sneller – met de lokale airlines zijn tickets tussen Kaapstad en Johannesburg regelmatig scherp (lees: goedkoop) geprijsd. Voor meer informatie over reizen in Zuid-Afrika verwijzen we je graag door naar de ultieme Zuid-Afrikakenner in Kaapstad: onze eigen expert en reisagent Marc Schoon van Madiba Travel.
Wanneer je, je reis voortzet vanaf het vliegveld in Johannesburg naar Soweto, kun je gebruik maken van de shuttle van Lebo’s backpackers. Deze brengt je voor ongeveer R100 naar Soweto. Een overnachting in een dorm ligt rond de aantrekkelijke prijs van R130.

Wil je meer weten over Nienke, het leven in Zuid-Afrika, studeren in Zuid-Afrika en reizen in Zuid-Afrika? Volg KaapstadMagazine.nl dan op Facebook en Twitter om altijd op de hoogte te zijn van al het nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika