Aan de Oever Guesthouse Swellendam | Accommodatie Garden Route Zuid-Afrika

Aan de Oever Guesthouse in Swellendam

Een optelsom van pluspunten langs de Garden Route

Na een dag autorijden is er niets zo heerlijk om in een comfortabel verblijf aan te komen, daar is eenieder het over eens. En al zeker tijdens je vakantie in Zuid-Afrika, dan zou je het liefst willen dat het je aan niets ontbreekt. Kortom: volledig in de watten te worden gelegd en te genieten van de luxe die de accommodatie te bieden heeft. Regelmatig touren wij door de Westkaap op zoek naar bestaande en nieuwe accommodatie die ons gelukkig maakt, danwel door haar luxe, danwel door het uitzicht, danwel door beiden, danwel door... wat dan ook.

Toen mijn ouders onlangs op bezoek waren, boekten zij zichzelf in bij get guesthouse Aan de Oever in Swellendam. Ik, met de kritische blik van KaapstadMagazine.nl, volgde ze naar deze accommodatie, die ons daarvoor nog niet bekend was. Swellendam geldt als een ideale tussenstop tijdens de Garden Route. En zo geschiedde.

Vonnis: dit guesthouse slaagde ruimschoots voor de test. Vandaar ook dit stukje, uiteraard.

Aan welke oever?
De Nederlandse naam voor het guesthouse doet vermoeden dat het guesthouse Nederlandse banden heeft. Niets is minder waar.  De naam ‘Aan de Oever’ komt, hoe kan het ook anders, uit het Afrikaans. Het verwijst naar de prachtige ligging van het guesthouse: het guesthouse is namelijk gelegen aan de oevers van de rivier Koornland, met uitzicht op de indrukwekkende bergen van het Langeberg gebergte. Je hoort de rivier zachtjes stromen en het lijkt erop of je mijlenver van de drukte bent verwijderd. Maar het historische centrum van Swellendam ligt op nog geen vijf minuten loopafstand hier vandaan.  Dat de locatie nu al een dik pluspunt in mijn boekje heeft gekregen,  moge duidelijk zijn. Nu de rest nog..

Gastheer Miles vertelt ons dat het guesthouse uit zeven verschillende kamers bestaat. Alle kamers hebben een eigen privé- ingang. Hoewel de kamers allemaal over dezelfde faciliteiten beschikken, zijn ze wel allemaal anders ingericht. “Willen we eerst een rondleiding en dan de kamer kiezen of maakt het niet uit?” Nou, als we eerst mogen kijken en dan pas kiezen, doen we dat natuurlijk graag.

We lopen door de tuin naar de verschillende kamers van de accommodatie. Hier kan het tweede pluspunt voor het guesthouse worden genoteerd: een prachtige grote tuin met verschillende terassen en een diversiteit aan bloemen en planten met op de achtergrond het Langeberg gebergte. We lopen langs het aantrekkelijke zwembad (inderdaad, het derde pluspunt). “Nu is het te laat om te zwemmen, maar overdag is het heerlijk om een duik te nemen.” Miles wijst naar de zonnepanelen op het dak. Die zorgen ervoor dat overdag het water op een aangename temperatuur verwarmd wordt. We knikken. Dat gaan we morgen uitproberen.

Luxe blokhutten
We volgen Miles over de houten trappen naar boven. De gebouwen hebben wel iets weg van houten blokhutten, maar dan veel groter en luxer. De eerste kamer die we mogen bezichtigen bevindt zich op de ‘1e verdieping’.  Miles opent de grote tuindeuren en we kijken naar binnen. De hele verdieping is omgetoverd in een ruime comfortabele slaap-woonkamer. Een oud stenen bad op pootjes staat aan in het midden aan de linkerzijde van de kamer en maakt de afscheiding naar de ‘badkamer ’. Als schuchtere Hollander moet je je niet verlegen zijn, want douchegordijnen kennen ze niet bij guesthouse Aan de Oever.

De volgende kamer van het guesthouse heeft geen open badkamer. Of beter gezegd, er is eigenlijk helemaal geen badkamer te zien. Al zoekend kijken we om ons heen naar een andere deur of ergens waar de badkamer zich achter kan bevinden. Maar we komen tot de conclusie dat, behalve een zijwand met kledingkasten, er niks te vinden valt wat enigszins door kan gaan voor de badkamer. Miles ziet ons al bedenkelijk kijken helpt ons uit ons lijden. “De badkamer zit in de kast,” zegt hij. Vast verkeerd verstaan of het is een grap, denken we. Maar nee, hij trekt twee kastdeuren open, en daar is ie... Achter de kastdeuren bevindt zich inderdaad een ruime badkamer, met zelfs een bad! Niks een kleine krappe ruimte, maar luxe met de hoofdletter L.

Voorverwarmde dekens (winterproof)
De luxe komt ook terug de dikke badjassen, de grote verscheidenheid aan verschillende lotions en rooiboszeepjes. Of in de kingsize bedden met overdadig veel kussens. Hoewel de Zuid-Afrikanen nauwelijks of geen verwarming kennen, hebben ze er hier iets anders op gevonden; voorverwarmde elektrische dekens!  Miles zet met een druk op de knop de verwarming hiervan aan, dat is het alvast lekker warm. Goed idee, meneer! (had ik al vermeld dat mijn ouders hier tijdens de wintermaanden op vakantie waren?)

“Of we nog de andere kamers willen zien? ” Er is ook een familiekamer, voor drie personen of een tweepersoonskamer met een aparte badkamer. Nee hoor, wij blijven graag hier, het ziet er meer dan prima uit! Tijd om verder op onderzoek te gaan in de kamer. We trekken de kasten open en zien  in een van de kasten een verscheidenheid aan drank staan. Een minibar doet hier niet voor onder. Rode of witte huiswijn, diverse frisdranken of een Zuid-Afrikaanse likeur. Ook kan er gratis koffie en thee worden gezet. De koekjes in de doos zijn ook gratis, we like!

De voorverwarmde dekens worden weer uitgezet, tenslotte is de winter in Zuid-Afrika op geen enkele manier te vergelijken met de winterse taferelen in Nederland. En dan valt er weer een leuk detail op, chocolaatjes op hoofdkussens van het bed. Dat was pluspunt nummer 4 voor guesthouse Aan de Oever.

En als je het dan over lekkere dingen hebt, mag ook het ontbijtbuffet van het guesthouse niet worden vergeten. Uitgebreid, luxe en diversiteit zijn hierbij de standaardwoorden.
Fruitsalades, diverse soorten brood en beleg, hartige mini-muffins of yoghurt in allerlei verschillende smaken. En of dat nog niet genoeg is, is er ook nog keuze uit een vijftal verschillende warme gerechten die voor je kunnen worden klaargemaakt. Te moeilijk om een keuze te maken? Kies het dan gewoon allebei. Zo moeilijk zijn ze niet bij Guesthouse Aan de Oever in Swellendam. Het blijft pluspunten regenen.

En als het niet regent (behalve pluspunten) en het zonnetje schijnt, kan er ook in de tuin ontbeten worden. Juist, de eerder genoemde tuin met die grote verscheidenheid aan bloemen en planten. En vogels. Volgens Miles zitten er wel 70 verschillende vogelsoorten in de tuin. Niet gek als je bedenkt hoe groot de tuin is.

Wij zouden er ook graag nog wat langer willen blijven zitten . Maar de trip gaat door. De eindstand is besloten. Een dikke plus en meerdere likes voor het guesthouse Aan de Oever in Swellendam.

door Melanie van Liere

Aan de Oever Guesthouse

Faure straat 21, 6740 Swellendam
+27 (0) 28 5141066
info@aandeoever.com

Ben je de Garden Route aan het rijden en op zoek naar mooie accommodatie na Swellendam? Rijd dan vooral door naar Emily Moon in Plettenberg Bay en Moontide Lodge in Wilderness. Onze absolute aanraders! Meer informatie over accommodatie in Kaapstad zelf vind je allemaal op onze site.

Meer informatie over de Garden Route vind je in onze sectie ‘Vakantie in Zuid-Afrika’, waar je ook informatie vindt over speciale, op maat gemaakte rondreizen door Zuid-Afrika en in het bijzonder langs de Tuinroute. En uiteraard rijd je terug via de legendarische Route 62!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika