All you need to know about Maynardville ...
All you need to know, from programme to picnic & parking
German & English-speaking immigration company from assisting with visas to finding employment | |
404 Equinox Building | 154 Main Road | Sea Point South Africa | |
Blackpen-immigration.com | |
info@blackpen.co.za | |
BlackPen_Law | |
Black Pen Immigration and Recruitment |
In 10 stappen weten wat je nodig hebt om legaal te wonen en te werken in Zuid Afrika
Verhuizen naar Zuid-Afrika, in Kaapstad werken, voor je bedrijf een periode in Johannesburg wonen… stuk voor stuk fantastische ervaringen. Tegenover werken in Zuid-Afrika als beweegreden zijn er ook talloze mensen die voor de liefde naar Zuid-Afrika (willen) verhuizen.
(Last update: augustus 2018)
Voor eenieder die er om welke reden dan ook – van droomt om (tijdelijk of voorgoed) in dit land te verblijven, onthoud één ding goed: je hebt een geldig visum nodig. En juist dat – zal iedereen met enig verstand van zaken je vertellen – is beduidend makkelijker gezegd dan gedaan.
We geven je graag een paar praktische tips voor het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika: zowel (tijdelijke) werkvergunningen als een verblijfsvergunning (waarmee je niet per se mag werken). Lees en leer (en huiver een klein beetje).
1. Stel jezelf eerst de vraag: voor welk type visum kom je in aanmerking?
Wil je (een tijdje) in Zuid-Afrika werken of er een eigen bedrijf starten? Dan heb je een werkvisum nodig. Daarvan bestaan meerdere soorten. Vertrek je voor de liefde richting Zuid-Afrika en is werken niet per se prioriteit voor jou? Dan is ‘slechts’ een verblijfsvergunning als ‘partner van’ voldoende. Ook hierin zijn verschillende type vergunningen met elk andere eisen, maar deze tweedeling is een (zeer) grove categorisatie.
2. Stagiairs, vrijwilligers en studenten opgelet!
Stage lopen in Zuid-Afrika, vrijwilligerswerk doen of er studeren – daarvoor is een speciaal type visum nodig: het stagevisum, vrijwilligersvisum of het studievisum. Goed nieuws: deze type visa zijn beduidend gemakkelijker aan te vragen, hoewel het wel degelijk enige ‘inspanning’ vereist. Lees: het nodige papierwerk en enkele bezoekjes naar de Zuid-Afrikaanse Ambassade in Den Haag.
Geen paniek, stagebemiddelingsbureau 4exchange vertelt je ruim op tijd precies hoe je voor je vrijwilligerswerk of stage het juiste visum aanvraagt en helpt je daar waar nodig.
Voor stagiairs en vrijwilligers helpt het stagebemiddelingsbureau je bij het regelen van het juiste visum
3. Kom je op vakantie en vraag je je af wat voor visum je nodig hebt?
Haal rustig adem, want voor een vakantie in Zuid-Afrika heb je geen speciaal visum nodig. Althans, als je niet langer dan 90 dagen blijft (en belooft tijdens je vakantie niet te werken).
4. Terug naar #1: je wil voor langere periode in Zuid-Afrika werken. Hoe vraag je een visum aan?
Ontkennen is zinloos: een werkvergunning of verblijfsvergunning voor Zuid-Afrika aanvragen kan gepaard gaan met een hoop frustratie en wanhoop. Je kunt het jezelf nóg moeilijker maken door te proberen zelf een weg te vinden in het web van Home Affairs (het Ministerie van Binnenlandse Zaken) die de visumaanvragen goed- danwel afkeurt. Verstandiger is het de hulp in te schakelen van een visumbureau: Black Pen Immigration Service in Kaapstad is de naam.
5. Neem contact op met Black Pen Immigration
Na een eerste, oriënterend gesprek zal Black Pen je adviseren over het soort visum waarvoor jij in aanmerking komt. Je kunt ze bereiken via info@blackpen.co.za.
Black Pen Immigration neemt graag al het (vele!) papierwerk voor je uit handen: een uitkomst!
6. Neem een ruim tijdbestek in acht voordat je visum in behandeling genomen wordt
Zelfs wanneer je bijgestaan wordt door een bureau als Black Pen Immigration, is het aanvragen van elk visum een tijdrovend proces. Tussen de verschillende typen vergunningen en hoe lang ze precies nodig hebben om goedgekeurd te worden bestaat wel verschil, maar een minimum duur van ongeveer zes weken is heel gangbaar – oplopend tot, schrik niet, anderhalf jaar.
7. Een partnervisum is relatief makkelijker (en sneller)
Ben je verliefd op een Zuid-Afrikaan? Dan is het voor jou op papier makkelijker een visum voor Zuid-Afrika te krijgen. Mits je maar kunt aantonen dat je (minimaal) 2 jaar aantoonbaar met je partner hebt samengewoond en gedeelde financiële verantwoordelijkheden hebt. Ook voor partners van Nederlanders die voor een bepaalde tijd naar Zuid-Afrika worden uitgezonden om er te werken (expats), zijn mogelijkheden om een (werk)vergunning aan te vragen.
Foto: Tessa de Bruijn
8. Een visumaanvraag moet vanuit Nederland gebeuren
Met dank aan de in mei 2014 ingevoerde regelgeving mag het aanvragen van je visum voor Zuid-Afrika alleen vanuit je thuisland (het land waar je op dat moment officieel ingeschreven staat) gebeuren. Met als uitzondering de aanvraag voor een verlenging van een bestaand visum (verlenging van je toeristenvisum of werkvergunning, bijvoorbeeld).
9. Nog even over die wetgeving…
Die is dus sinds 2014 behoorlijk streng(er) geworden. Lees meer over alle nieuwe regels in Verscherpte regels voor het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika.
10. Professionalisatie van het visumproces: Visa Facilitation Services
Temidden van alle verscherpte regels is er ook goed nieuws, namelijk dat Home Affairs niet langer verantwoordelijk is voor de controle van visumaanvragen. Dat gaat sinds de invoering van de nieuwe regels via het Visa Facilitation Service (VFS) centre met vestigingen in heel Zuid-Afrika. Zij hebben geen enkel beslissingsrecht, maar voor Nederlanders die in Zuid-Afrika hun geldige visum willen verlengen, betekent dit dat ze niet langer naar het kantoor van Home Affairs hoeven. En iedereen die daar ooit geweest is, snapt waarom dit goed nieuws is.
Belangrijk om te weten: vanaf juni 2015 moet je, wanneer je met kinderen van en naar Zuid-Afrika reist, in bezit zijn van hun geldige geboortecertificaat. Lees dat in het artikel Met kinderen naar Zuid-Afrika reizen. En ook al schijnt er niet meer altijd naar alle documenten gevraagd te worden, het advies blijft: beter mee- dan om verlegen.
Wil je niet verbannen worden uit Zuid-Afrika?
Minstens zo belangrijk: de douane is anno nu enorm streng rondom overstayers: mensen die - al is het maar een dag - te lang in het land blijven. Dat leidt onherroepelijk tot een ban! (oplopend van 1 jaar tot een periode van vijf jaar).
Meer informatie over (het aanvragen van) een visum voor Zuid-Afrika?
Wil je meer informatie over hoe het precies zit met een werkvergunning voor Zuid-Afrika, een partnervisum (wanneer je een Zuid-Afrikaanse partner hebt) of de regels voor een visum voor pensionada’s? Lees dan alle informatie die KaapstadMagazine.nl heeft over de verschillende vergunningen voor Zuid-Afrika.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit en over Zuid-Afrika? Meld je dan nu aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Twitter. Mooie foto’s posten we elke dag op Instagram.
All you need to know about Maynardville ...
All you need to know, from programme to picnic & parking
Get over the midweek hump with a ...
Easy spot for team building, midweek date night, & more
Cape Town accommodation special for a ...
20% off, free breakfast, access to rooftop pool
The hidden seaside bistro on the ...
Sushi calamari, miso sirloin & rice krispies milkshakes
Reasons to have lunch at mischu
Where else in Sea Point can you have lunch for under R100?
Team building, stylish conferencing & ...
Ultimate work-play-and-stay hub, Trail’s End
Car rental specials in Cape Town
Free upgrades, free data, 10% off luxury vehicles & more
Our team’s tip-off: 50% off cottage ...
Completely private cottages with splash pools, hot tubs and more
Sublime dining at Palm House Boutique ...
Friday Night Steak Club, Afternoon Tea, 6-course tasting menu & more
You can get breakfast and coffee with the R99 brunch special
This boutique 5-star hotel offers ...
The signature Palm Journey includes a 3-course lunch